Aktieris un režisors Klints Īstvuds (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Leģendārais Klints Īstvuds šogad svinēs savu 77. dzimšanas dienu. Bijis lielisks aktieris un tagad - lielisks režisors, Īstvuds visiem ir pierādījis, ka vecums nav šķērslis un īstu talantu kā īlenu maisā - nenoslēpsi. Šobrīd aktuālās filmas "Vēstules no Ivodzimas" un "Mūsu tēvu karogi" ir režisora Klinta Īstvuda pēdējie veikumi.

Klints Īstvuds dzimis 1930. gada 31. maijā Sanfrancisko. Izmēģinājis daudzus amatus - tajā skaitā mežacirtēja un gāzes iestādes darbinieka, viņš parādās Holivudā ap 50. gadiem. Piedaloties dažādos pašdarbības kolektīvos un intensīvi apmeklējot proves dažādām lomām, jaunais aktieris paraksta līgumu uz septiņiem gadiem ar studiju Universal. Atbilstoši līgumam viņam ir jāpiedalās visās piedāvātajās lomās. Tad seko neskaitāmas C kategorijas filmas, kurās Īstvudam nākas atveidot neinteresantus personāžus ar samocītiem dialogiem. Pēc pusotra gada līgums tika lauzts, taču pašu spēkiem viņš tomēr izcīna vēl dažas nelielas lomas. 1959. gadā viņu uzaicina uz vienu no galvenajām lomām seriālā "Rawhide" - ierindas ziepju operā par kovbojiem, kura iepatīkas skatītājiem un nepamet TV ekrānus veselus septiņus gadus. Īstvuda popularitāte aug, taču neviens nevēlas rēķināties ar viņu kā ar aktieri nopietnām lomām, kurš būtu spējīgs izvilkt ar sevi visu filmu. Klintam jau ir pāri 30, bet viņam joprojām ir jāspēlē jauneklis, kurš prot veikli apieties ar koltu.

1964. gadā Īstvuds saņem piedāvājumu no kāda mazpazīstama itāļu režisora Serdžio Leoni - nospēlēt galveno lomu vesternā "A Fistful of Dollars" (1964). Leone (kurš tobrīd lietoja pseidonīmu Bobs Robertsons) pārnes uz Mežonīgo Rietumu prērijām stāstu, kuru reiz bija izstāstījis Akira Kurosava filmā "Yojimbo" ("Miessargs") (1961). Galvenais varonis - "Cilvēks bez vārda" - ierodas mazpilsētā, kuru nevar sadalīt divi naidīgi grupējumi. Piekrizdams strādāt te vienā grupējumā, te otrā, "Cilvēks bez vārda" cenšas piepildīt savtīgus mērķus. Filma ieguva milzīgus panākumus ne tikai Eiropā, bet arī ASV, un nākamo divu gadu laikā tika uzņemti divi turpinājumi - "For a Few Dollars More" (1965) un "The Good, the Bad and the Ugly" (1966). Klinta Īstvuda varonis kļūst par klasisku vesterna personāžu, bet triloģija iegūst žanra klasikas statusu. Par aktieri sāk runāt ne tikai Holivudā, bet arī Eiropā, un izdevīgi piedāvājumi nelika sevi vairs gaidīt.

1968. gadā Īstvuds piedalās Dona Sīgela filmā "Coogan''s Bluff", kura nevarētu gan lepoties kā mākslinieciski augstvērtīga, taču tieši šī filma kļuva par sākuma posmu Sīgela un Īstvuda sadarbībai. Šim duetam skatītāji var būt pateicīgi par vesela seriāla rašanos - tā galvenais varonis ir policists Harijs Kalahens, kurš par savu principialitāti un nežēlību pret noziedzniekiem tiek nodēvēts par Netīro Hariju. 1971. gadā uz ekrāniem iznāk filma ar tieši tādu nosaukumu.

No 80. gadu vidus Īstvuds aizvien biežāk pievēršas režijai. 1986. gadā viņš uzņem kara drāmu "Heartbreak Ridge" - tajā Īstvuds ir palicis atmiņā ar skarbā seržanta lomu. Vjetnamas un Korejas karu veterāns dresē jauniesauktos pēc pilnas programmas, dažreiz pat ar dūrēm palīdzot labāk saprast profesijas noslēpumus. Taču vēlāk, kad nodaļa tiek aizsūtīta veikt misiju Grenādā, vakardienas jauniņajiem lieti noder seržanta iemācītās lietas. 1990. gadā uz ekrāniem parādās Īstvuda divas režisētās filmas - "The Rookie" un "White Hunter Black Heart". Ja pirmajā gadījumā tas ir visai standarta stāsts par jauniņā policista (Čārlijs Šīns) attiecībām ar rūdītu Netīrā Harija tipa policistu (Klints Īstvuds), tad otra filma ir daudz smalkāks darbs, kurš stāsta par režisoru Džonu Vilsonu. Viņš, ieradies Āfrikā, lai filmētu melodrāmu, sajūt nepārvaramu vēlmi nomedīt melno ziloni. Vilsona ekstravagantā vēlme sarežģī viņa attiecības ar filmēšanas grupu un apgrūtina filmas uzņemšanu. 1992. gadā Klints Īstvuds uzņem vienu no desmitgades labākajiem vesterniem - "Unforgiven". Filmas scenārijs jau bija uzrakstīts 70. gadu vidū, taču ķerties pie režijas Īstvuds nolēma tikai gandrīz 20 gadus vēlāk. Galvenajā lomā, kuru atveido pats Īstvuds, viņš apvienojis savus divus slavenākos personāžus - "Cilvēku bez vārda" un Netīro Hariju. Ne velti filmas beigu titros ir atrodams veltījums Serdžio Leonem un Donam Sīgelam. "Unforgiven" saņem daudzas nominācijas "Oskara" balvai, bet pašu balvu "Unforgiven" iegūst kā labākā filma un Klints Īstvuds - kā labākais režisors.

No Īstvuda vēlākajām filmām varētu izcelt "The Bridges of Madison County" (1995) - izcila melodrāma, galīgi neraksturīga Īstvudam gan kā režisoram, gan kā aktierim. 2000. gadā Īstvuds uzņem "Space Cowboys" - jautru stāstu par četriem pensionētiem astronautiem, kuriem vecums nav šķērslis, lai dotos kosmosā. 2004. gadā Īstvuds režisē drāmu "Million Dollar Baby", par kuru saņēma savu otru, labākā režisora "Oskaru", bet filma tika kronēta ar gada labākās filmas titulu.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu