Toronto filmu festivāla izvēle demonstrēt Telavivai veltītu programmu izraisa asu kritiku

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Aptuveni 50 intelektuāļi un kino industrijas pārstāvji, tostarp britu režisors Kens Loučs, apsūdzējuši Toronto filmu festivālu, kurš šogad veltīts Telavivai, par "pakļaušanos Izraēlas propagandas mašīnai".

Toronto starptautiskais filmu festivāls programmā "No pilsētas uz pilsētu", kas katru gadu veltīta citai pasaules pilsētai, šogad piedāvā desmit izraēliešu filmas par Telavivu.

Taču filmu izvēle izsaukusi protestus, kritiķiem apgalvojot, ka festivāls izvērsis "propagandas kampaņu" Izraēlas labā, ņemot vērā to, ka "programmā nav pārstāvēti palestīniešu kinorežisori", teikts festivāla rīkotājiem adresētajā atklātajā vēstulē.

Piedāvātā programma "ignorē to tūkstošu bijušo Telavivas/Jāfas apkārtnes iedzīvotāju un viņu pēcnācēju ciešanas, kas šobrīd mitinās bēgļu nometnēs okupētajās teritorijās," norāda vēstules autori, piesaucot arābus, kas pameta savas iepriekšējās dzīvesvietas pēc Izraēlas valsts pasludināšanas 1948.gadā.

"Noraudzīties uz moderno, augsti tehnoloģisko Telavivu, neņemot vērā pilsētas pagātni, kā arī Izraēlas Rietumkrasta un Gazas joslas okupācijas realitātes, ir tas pats, kas sajūsmināties par baltās Keiptaunas vai Johannesburgas skaistumu un eleganto dzīves stilu aparteīda laikā, ignorējot līdzās esošās Kaielitšesas un Soueto melno priekšpilsētas," uzsvērts atklātajā vēstulē.

Starp vēstules parakstītājiem ir kanādiešu socioloģe Naomi Kleina, britu režisors Kens Loučs un amerikāņu aktrise Džeina Fonda, kas pazīstami ar saviem neslēpti kreisajiem uzskatiem, kā arī vairāki izraēliešu kinematogrāfisti.

Konflikts sākās jau pagājušajā nedēļā, kad kanādiešu režisors Džons Geisons protestējot atsauca no festivāla savu filmu.

Festivāla līdzdirektors Kemerons Beilijs, reaģējot uz kritiku, piektdien norādīja, ka festivālā, kas ilgs no 10. līdz 19. septembrim, tiks demonstrētas divas palestīniešu režisoru filmas.

Bez tam viņš piebilda, ka Telaviva viņu piesaistījusi, jo "tur veidotās filmas pilsētu pēta un vērtē no dažādiem skatpunktiem".

"Mēs atzīstam, ka Telaviva nav vienkārša izvēle un ka pilsēta joprojām ir apstrīdēta zeme," vienlaikus norādīja Beilijs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu