Starptautiskais kinofestivāls "Baltijas pērle" rīkos nakts seansu (1)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA foto

Starptautiskais kinofestivāls "Baltijas pērle" jau tradicionāli piedāvās nakts seansu, kas notiks 11.septembrī plkst. 24 Rīgas Kongresu nama Lielajā zālē, šodien žurnālistus informēja festivāla "Baltijas pērle" ģenerāldirektore Marina Lipčenko.

Nakts seansa laikā skatītāji varēs noskatīties trīs filmas, un tas sāksies ar vienu no intriģējošākajiem un gaidītākajiem sezonas kino darbiem - Pītera Grīneveja filmas "Naktssardze" pirmizrādi, bet pēc tam sekos francūža Kristofa Onorē darbs "Daiļava".

Kino nakts seansa noslēgumā skatītājiem būs iespēja noskatīties bulgāru režisora Javora Gardeva filmu "Dzifts", kas bija Maskavas kinofestivāla sensācija, saņēma daudzas balvas un pat tika nominēta "Oskaram".

Starptautiskais kinofestivāls "Baltijas pērle" Rīgā notiks no 10.septembra līdz 20.septembrim, kopumā piedāvājot ap 50 filmu, kas būs sadalītas vairākās programmās. Festivāls piedāvās jaunākās Atoma Egojana, Pītera Grīneveja, Takeši Kitano, Gasa van Santa, Kima Kiduka, Andžeja Vajdas, Fransuā Ozona, Džeinas Kempiones, Kšištofa Zanussi, Mihaela Hanekes, Vima Vendersa un daudzu citu filmas.

Par godu festivāla atklāšanai 10.septembrī ar koncertprogrammu "Kinomūzika" uz Dailes teātra skatuves uzstāsies pasaulslavenais Glena Millera orķestris diriģenta Vila Saldena vadībā.

Glena Millera orķestris kļuvis par amerikāņu pomūzikas ikonu. Tas atskaņojis un ierakstījis gandrīz pusi no Holivudas kinomūzikas hitiem. 1990.gada 16.martā Glena Millera fonda prezidents Deivids Makkeins īpašā pasākumā, kas notika Ņujorkas Brodvejā, iecēla Saldenu par Glena Millera orķestra līderi Eiropā. Orķestris saglabā precīzu Gelna Millera izveidoto muzikālo sastāvu - pieci saksofoni, četras taures, četri vai trīs tromboni, kā arī vokālisti, stāstīja Lipčenko.

Festivāla programmā "Odrijas Hepbernas retrospekcija" varēs redzēt spilgtākās filmas ar Hepbernas piedalīšanos, no kurām visas ir saņēmušas dažādas kino balvas, to vidū "Oskara" balvas.

Odrijas Hepbernas retrospekcijas laikā tiks piedāvātas filmas "Romas brīvdienas", "Mīla pēcpusdienā", "Sabrina", "Jocīgā seja", "Brokastis pie Tifānija" un "Mana skaistā lēdija".

Festivāla programmā "Holivudas leģenda" būs skatāmas filmas, kuras tapušas tā dēvētās ASV Lielās depresijas laikā. Šajā programmā būs skatāma 1934.gadā uzņemtā režisora Frenka Kapra filma "Tas notika kādā naktī", 1941.gada Prestona Stērdžesa filma "Salivana ceļojumi", 1961.gada režisora Frenka Kapra filma "Brīnumu pilna kabata", 1941.gada režisora H.Brūsa Hamberstouna filma "Saules ielejas serenāde", 1952.gada režisora Stenlija Donensa filma "Dziedot lietū", 1934.gada režisora Džozefa fon Stērnberga filma "Purpursārtā imperatore", 1931.gada režisora Viljamsa A.Velmensa filma "Sabiedrības ienaidnieks" un 1939.gada režisora Raula Volša filma "Vētrainie divdesmitie".

Kinoprogrammā "Gangsterkino" būs skatāma 1931.gada filma "Sabiedrības ienaidnieks", 1939.gada "Vētrainie divdesmitie", 1973.gada "Ļaunās ielas", 1972.gada "Krusttēvs", 1983.gada "Seja ar rētu" un 1984.gada filma "Reiz Amerikā", savukārt programmā "Pērles Eiropas vainagā" būs skatāmas pēdējo gadu labākās Eiropā tapušās filmas - "Baltā lente", "Koko līdz Šanelei", "Palermo kadri", "Naktssardze", "Esi sveicināta, Sagāna", "Niknums", "Rītausmas robeža", "Rikijs", "8", "Dženova", "Manas zvaigznes un es", "Skaistā būtne", "Dzifts", "Karamazovi", "Smaržīgā kalme" un "Mīļumiņš".

Arī festivāla programmā "Kinogardēdis" būs skatāmas pēdējo gadu filmas, kuru vidū būs filma "Dievināšana", "Sapņi", "Hārvijs Milks", "Ahillejs un bruņurupucis", "Seja", "Intīmie piedzīvojumi", "Grāfiene", "Mīlestības robeža" un "Petigrjū jaunkundze dzīvo vienai dienai".

Programmā "Filma - intriga" būs iekļauta režisora Ričarda Šikela filma "Atceries! Stāsts par Warner Bros", kurā būs redzami tādi aktieri kā Erols Flinns, Olīvija de Hevilenda, Lorena Bekola, Hamfrijs Bogarts, Džoana Kroforda, Džeimss Kegnijs, Beta Deivisa, Mērvins Lerojs, Alfreds Hičkoks un citi, jo viņi sapulcējušies, lai nosvinētu studijas "Warner Brothers" 85.jubileju.

"Warner Brothers" ir viena no lielākajām Holivudas kino impērijām, kurā ikviens no filmā redzamajiem dalībniekiem savulaik ir kļuvis par zvaigzni. Filmā stāstnieka lomā iejutīsies aktieris un režisors Klints Īstvuds.

Savukārt programmā "Filma - skandāls" būs skatāma 1959.gada režisora Džeka Arnolda veidota filma "Peles rēciens", kas bija iecerēta kā viegla, ekscentriska komēdija ar nelielu devu politiskās satīras.

Filma savā laikā kļuva par sensāciju, un kritika nespēja vien beigt sajūsmināties par aktiera Pītera Sellersa meistarību, kurš filmā nospēlēja vairākas lomas. Taču Padomju Savienībā un visās citās sociālistiskajās valstīs, kas filmā "Peles rēciens" saskatīja "ideoloģisku provokāciju", "neslavas celšanu", parodiju un aizvainojošu satīru, tā tūlīt pat tika aizliegta.

Lipčenko informēja, ka šogad festivālā nepiedalīsies ārvalstu viesi, jo "Baltijas pērles" rīkotāji šogad izvēlējušies par sarūpēto finansējumu skatītājiem piedāvāt labākās un interesantākās filmas, nevis uz Latviju atvest kādu slavenu viesi.

Plānots, ka festivāla programma tiks papildināta arī ar ievadlekcijām, kuras notiks pirms nozīmīgāko filmu demonstrēšanas.

Starptautiskā kino festivāla "Baltijas pērle" filmas tiks demonstrētas Rīgas Kongresu namā un kinoteātrī "Rīga".

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu