Kinoakadēmija atvainojas par Ali G joku «Oskaru» ceremonijā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV Kinoakadēmija atvainojusies par šī gada «Oskaru» ceremonijā izskanējušajiem jokiem par aziātiem, vēsta britu laikraksts «The Guardian». 24 Kinoakadēmijas locekļi otrdien publicēja atklātu vēstuli ceremonijas rīkotājiem, kurā sūdzējās par «bezgaumīgiem un aizvainojošiem jokiem», kas balstīti uz stereotipiem. Vēstuli parakstīja «oskarotais» taivāniešu režisors Angs Lī, aktieris Džordžs Takei un aktrise Sandra O.

«Kinoakadēmija nevēlējās nevienu aizvainot,» rakstīja ASV Kinoakadēmijas prezidente Šerila Būna Aizeksa. «Mēs centīsimies darīt visu iespējamo, lai turpmākajās «Oskaru» pārraidēs materiāls būtu godbijīgāks pret citām kultūrām. Mūs sāpina tas, ka kāda ceremonijas daļa tiek uzskatīta par aizvainojošu, un es atvainojos par jebkādu sarūgtinājumu, ko izraisīja joki.»

«Oskaru» ceremonijas vadītājs Kriss Roks uzaicināja uz skatuves trīs aziātu izcelsmes bērnus, ko iepazīstināja ar skatītājiem kā «grāmatvežus», kuri apkopojuši Kinoakadēmijas locekļu balsojumu. Savukārt britu komiķis Saša Barons Koens, iejuties repera «Ali G» lomā, pastāstīja joku par aziātu vīriešu dzimumlocekļu izmēriem.

«Tā kā šogad tik lielu kritiku izpelnījās melnādaino aktieru neiekļaušana «Oskaru» aktierspēles nominācijās, mēs cerējām, ka Kinoakadēmija izmantos iespēju būt progresīvai un rādīt piemēru,» bija teikts atklātajā vēstulē. «Tā vietā «Oskaru» ceremonijā aziāti tika attēloti stereotipiskā veidā.»

Takei nopēlis Būnas Aizeksas atvainošanos. Kino vietne «Deadline» raksta, ka tā «šķitusi kā pēc šablona rakstīta vēstule».

«Oskaru» pasniegšanas ceremonija notika 28. februārī.

Reaģējot uz skandālu par melnādaino aktieru neiekļaušanu aktierspēles nominācijās, ASV Kinoakadēmija solījusi līdz 2020. gadam dubultot minoritāšu un sieviešu skaitu organizācijas locekļu vidū.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu