"Jaunā viļņa" 2.konkursa dienas koncerta apskats (722)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ingars, TVNET

Hei, hei, "Jaunā viļņa" draugi! Šovakar redzējām, kā klājās jaunajiem dziedātājiem konkursa otrajā dienā, izpildot tikai savas valsts hitus.

Konkursa pirmā diena jau ieskicēja galvenos favorītus un žūrijas simpātijas. Daudziem dziedātājiem šis vakars bija īpašs pārbaudījums, jo diez vai daudzi no mums un no žūrijas zināja, piemēram, kādu populāru Ķīnas, Indonēzijas vai tās pašas Polijas hitu.

Tradicionāli šovu Dzintaru koncertzālē atklāja "Jaunā viļņa" mūza Alla Pugačova, iepazīstinot klātesošos ar konkursantu šā vakara galveno uzdevumu, proti, savas valsts hita interpretēšanu, kā arī atklājot vakara pirmās daļas muzikālo koncepciju, proti, visu konkursa žūrijas locekļu iecerētos priekšnesumus.

Tina Kandelaki un Aleksejs Čumakovs
Tina Kandelaki un Aleksejs Čumakovs Foto: Ingars, TVNET

Tomēr pirmais skatītājus Jūrmalā izklaidēja slavenais komiķis Maksims Galkins, kurš uz skatuves parodēja šā gada Maskavas Eirovīzijas festivāla uzvarētāju - dziedātāju un vijolnieku Aleksandru Ribaku. Pēc uzstāšanās Alla bija pārliecināta, ka Galkins nav ne par matu sliktāks kā pats Ribaks, un aicināja Maksimu sev blakus, lai kopīgi turpinātu vakara vadīšanu.

Pirmais no žūrijas savu lielo talantu demonstrēja "Krievijas Zelta Balss" - dabiskais blondīns Nikolajs Baskovs. Šoreiz gan nedzirdējām kādu no operas ārijām, bet gan tradicionālu krievu estrādes hitu. Savulaik par Sahaļinskaju Krevetku dēvētais komponists un dziedātājs Igors Nikolajevs skatītājiem dāvāja vienu no slavenākajiem pēdējo padsmit gadu Krievijas šlāgeriem "Jabloki na sņegu", savukārt cits žūrijas loceklis Vladimirs Presņakovs izpildīja kādu no saviem pēdējiem garadarbiem. Publika aplaudēja, bet kājās gan necēlās.

Pēc pašmāju estrādes zvaigznes Laimas Vaikules bezbēdīgās "fāfināšanas" - "Fa fa fa fa fa" sekoja vakara galvenais notikums, proti, Latvijas un arī savulaik plašās PSRS leģendas Raimonda Paula sumināšana. Pēc savu dziesmu popūrija izpildīšanas (dzīvajā!) un kopīgas sadziedāšanās ar Allu un publiku (dziesmā "Miļioni alih roz") Paulam tika pasniegts kāds īpašs apbalvojums - Zelta Vanaga ordenis.

Somu puisis Ville Lāksonens
Somu puisis Ville Lāksonens Foto: Ingars, TVNET

"Mainās valstu nosaukumi, robežas, bet paliek talants - izcilā maestro Raimonda Paula talants," pasniedzot ordeni, svinīgi runāja apbalvojuma pasniedzējs Stepašina kungs.

Pieaugušu cilvēku popielu turpināja beļģu dziedātāja In Grid, Krievijas skaistule Valērija (dzīvajā gan!), Igors Krutojs, Valērijs Meladze, Leonīds Agutins un, pāri visam, jaunizceptais projekts "Sļivki obščestva", kurā apvienojās visi žūrijā esošie personāži. Šiem māksliniekiem nekas vairs nav jāpierāda...

Un tā, Tina Kandelaki un Aleksejs Čumakovs pārņem vakara vadītāju pienākumus no lieliskās Allas un Maksima, žūrijas locekļi ieņem savas vietas zālē un jauno dziedātāju konkursa otrā diena var sākties.

Pirmais šovakar uz skatuves kāpa puisis, kas vakar ar Jamiroquai "Virtual Insanity" noslēdza konkursantu parādi. Viņa vārds - Marks Jusims, un viņš ir viens no lielās Krievijas pārstāvjiem. Man iepriekš jāatvainojas, ka tik labi nepārzinu krievu estrādes mūziku, tādēļ varu pavēstīt vien to, ka puisis izpildīja dziesmu "Paranoja". Nebija slikti.

Džamala
Džamala Foto: Ingars, TVNET

Vakardienas neveiksminiece ķīniete Gū Lija bija nākamā. Meitenes neticami intonatīvi tīrais dziedājums radīja nopietnas aizdomas (ņemot vērā vakardienas vājo sniegumu), vai tiešām netika izmantota iepriekš ieskaņota balss fonogramma. Žūrija arī nebija pārāk labvēlīgi noskaņota, bet pēc piešķirto septītnieku un astotnieku grēdas saņēma publikas nosodījumu... viņiem acīmredzot nekādas aizdomas neradās.

Somu puisis Ville Lāksonens centās no visas sirds, lai godam interpretētu savu tautiešu "The Rasmus" lielāko grāvēju "In the Shadows". Diemžēl pavāji. To pamanīja arī žūrija un Valērija pat pacēla necilo 6.

Ceturtais uz Dzintaru koncertzāles skatuves kāpa vakardienas līderis - Indonēzijas pārstāvis Sondoro Sandi. Viņa dziesmas galvenā vēsts bija "Centies mani saprast", un arī šoreiz Sandija balss bija fantastiska, atgādinot soula gigantus Bilu Vizersu (Bill Withers) un Otisu Redingu (Otis Redding). Vienīgais devītnieks starp visiem desmitniekiem Raimonda Paula rokās...

Rudmate Anna Mališeva no Sanktpēterburgas šovakar izklausījās daudz pārliecinošāk, taču žūrijai tā nelikās - diezgan viduvējas atzīmes.

18 gadus vecā ukrainiete Mila Nitiča izpildīja kādu ukraiņu etnopopa balādi, tīrs dziedājums, pārliecība, to sajuta arī žūrija un zemāku atzīmi par 9 nepiešķīra.

Aiša
Aiša Foto: Ingars, TVNET

Cita ukraiņu meitene Džamala uz skatuves devās krāšņā līgavas kleitā, dziedāja diezgan nemelodisku dziesmu ukraiņu mēlē; kā iepriekš meitene atklāja dažās intervijās, viņas galvenais uzdevums - pēc iespējas vairāk censties demonstrēt savas balss 4 oktāvu diapazonu. Tas izdevās un, šķiet, pirmo reizi šā gada konkursā tika pacelti visi desmitnieki!

Nākamie uzstājās Francijas pārstāvji trio 3Nity. Likās, ka arī šoreiz puiši neizskatījās sliktāk par "Backstreet Boys", bet nevienu desmitnieku diemžēl nesaņēma.

Krievijas duets Anna un Ivans jeb Para Normaļnih šodien izklausījās daudz pārliecinošāk, simpātiski bija arī mākslinieku tērpi un pelnīti labas atzīmes.

Beidzot klāt arī mūsu pašu Aišas priekšnesums. Aija skaistā vakarkleitā izpildīja Jāņa Lūsēna un Guntara Rača dziesmu krievu (hmm, kāpēc ne latviešu?) valodā "Noč". Diemžēl arī šoreiz mazliet pievīla intonatīvā balss tīrība, bet kopumā jau labāk nekā pirmajā dienā. Arī atzīmes labākas.

Gruzijas skaistule Lika šovakar pārsteidza daudzus
Gruzijas skaistule Lika šovakar pārsteidza daudzus Foto: Ingars, TVNET

Gruzijas skaistule Lika šovakar pārsteidza daudzus, sniedzot vienu no labākajiem vakara priekšnesumiem, savukārt Vladislavs Ļevickis brīnišķīgajā ukraiņu mēlē izpildīja smeldzīgu mīlas balādi. Labi.

Itālis Antello Karoza dziedāja pārāk tīri (aizdomas par fonogrammas izmantošanu) un nopelnīja gandrīz visus 10, savukārt Baltkrievijas pārstāvis Makss Lorenss no Gomeļas īsti netika galā ar savu R&B balādi, bet šā vai tā iekaroja žūrijas bosu sirdis.

Poliete Sāra Šimieli ar milzīgo galvasrotu izpildīja kādu no savas valsts balādēm, bet otrās dienas konkursantu parādi noslēdza Almatas (Kazahstāna) iedzīvotājs Nuržans Kermenbaievs. Puisis nespēja pārsteigt ar ko nebijušu un jaunu, attiecīgi arī viduvējs vērtējums.

Koncerta noslēgumā vēl viena kopdziesma, šoreiz 1985. gada labdarības singls "We Are the World", ko toreiz sacerēja Maikls Džeksons (Michael Jackson) un Laionels Ričijs (Lionel Richie).

Tik tiešām, katram konkursa dalībniekam ir savs īpašais balss skanējums, savs neatkārtojamais tēls... Līdz rītam!

Valērijs Meladze ar 10
Valērijs Meladze ar 10 Foto: Ingars, TVNET

Kopsavilkums:

Pirmo un otro vietu pēc otrās konkursa dienas dala Sondoro Sandi no Indonēzijas un Džamala no Ukrainas, kuri abi nopelnījuši 238 punktus. Džamala konkursa otrajā dienā par savu izpildījumu saņēma augstāko iespējamo novērtējumu, proti, visi žūrijas locekļi viņas sniegumu novērtēja ar 10 punktiem.

Trešajā vietā ierindojusies Mila Nitiča no Ukrainas ar 224 punktiem.

Marks Jusims no Krievijas divās dienās saņēmis 222 punktus, Lika no Gruzijas - 221, Antello Karoza no Itālijas - 221, Anna Mališeva no Krievijas - 220, duets "Para Normaļnih" no Krievijas - 220, Makss Lorenss no Baltkrievijas - 215, Vladislavs Ļevickis no Ukrainas - 210, grupa "3Nity" no Francijas - 205, Nurjans Kermenbaievs no Kazahstānas 205, Sāra Šimieli no Polijas - 199, Ville Lāksonens no Somijas - 195, Gū Lija no Ķīnas 190.

Latvijas pārstāve Aisha jeb Aija Andrejeva ar iegūtiem 218 punktiem ierindojas devītajā vietā.

Komentāri (722)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu