Iesācējs rada patriotisku filmu, iespaidojoties no TVNET raksta (6)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

27. oktobrī kinoteātrī «Splendid Palace» risinājās preses seanss un tikšanās ar jaunās latviešu filmas «Segvārds Vientulis» radošo komandu. Tajā piedalījās arī ziņu portāls TVNET, kam bija iespēja aprunāties ar filmas režisoru un scenārija autoru Normundu Puci par šīs patriotiskās filmas tapšanu un tās aizkulisēm.

Filma «Segvārds Vientulis» balstīta patiesos notikumos, kuri norisinājās 1945. gadā, pēc padomju okupācijas atgriešanās, Līvānu apkārtnē. Vanagu draudzes katoļu priesteris Antons Juhņevičs baznīcas saimniecības telpās slēpa vietējos vīriešus no mobilizācijas vācu un sarkanajā armijā. Savas pārliecības dēļ nonācis konfliktā ar varu, viņš bija spiests izšķirties par radikālu soli.

«Visi notikumi ir dokumentāri, tur nekas nav izdomāts,» pēc mediju iepazīstināšanas ar jauno latviešu filmu tās režisors un scenārija autors Pucis apstiprina TVNET.

Filmā atspoguļoti gan bijušie kriminālnotikumi, gan cilvēku liecības par latviešu partizānu darbībām pret Padomju Krievijas armiju Latvijas teritorijā pēc Otrā pasaules kara līdz 1957. gadam.

Pēc režisora teiktā, visi notikumi ir pareizā secībā rekonstruēti.

«Lai filmas notikumi veidotos dramaturģiski, ir izmantotas dažas atkāpes,» atzīst režisors.

Kā piemēru viņš min filmā atspoguļoto galveno čekistu Avdjukeviču, kurš ir filmas galvenais simbols. Pastāvot varbūtība, ka kādas no šā filmas tēla veiktajām darbībām dzīvē pastrādāja citi čekisti, taču filmā viņš parādīts viens. Tomēr viss filmas sižets balstīts uz reāliem notikumiem un cilvēku atmiņām.

Filmu sāka veidot bez budžeta

«Pirmie sarežģījumi bija sākt filmas veidošanu bez budžeta. Tas bija izaicinājums un eksperiments pašam ar sevi,» stāsta Pucis.

Viņš sāka vēsturiskās filmas uzņemšanu no nulles. Bija jāatrod veids, kā uztaisīt filmu ar minimāliem līdzekļiem, panākot maksimālo efektu.

«Ļoti liels atbalsts bija no biedrības «Latviešu karavīrs», kas piedalījās filmas uzņemšanā. Tā piedalījās vairākās epizodēs un lomās ar īstiem ieročiem, autentiskiem tērpiem, reāliem šāvieniem. Viņi piedalījās tikai idejas dēļ,» atklāj filmas režisors.

Pucis norāda, ka pat nevar uzskaitīt visus, kam pateikties, kuri ieguldīja savu laiku un enerģiju, lai šī filma taptu.

Viņš skaidro, ka sākotnējais mērķis bija radīt kinolenti, kas līdzinātos starptautiski pazīstamā populārzinātniskā televīzijas raidījuma «Discovery» filmām. Tomēr, pusi filmas šādi uzfilmējot, radās cita ideja: veidot spēlfilmu. Tika pieaicināti populāri latviešu aktieri, kuri izspēlēja dokumentālos notikumus.

Režisors skaidro, ka vienīgais, ko viņš labprāt mainītu, - visa filma tiktu veidota kā spēlfilma.

«Arī šodien, filmu skatoties, es domāju, ka, iespējams, būtu atteicies no šīs dokumentārās daļas, bet būtu vēl vairāk mēģinājis iedziļināties šo cilvēku raksturos,» uzskata Pucis.

Vēsturiskās personas filmā atveido aktieri Varis Piņķis, Vilis Daudziņš, Edgars Samītis, Andris Bulis, Juris Bartkevičs, Juris Jope, Edgars Pujāts, Rihards Rudāks, Māris Korsietis, Egils Viļumovs, Ritvars Gailums un Valdemārs Karpačs.

Savukārt mūziku filmai ir sarakstījis starptautiski atzītais latviešu garīgās mūzikas komponists Rihards Dubra.

Režisors skaidro, ka pirmajā filmas tapšanas gadā tika ievākti materiāli, veiktas ekspedīcijas, meklēts finansējums, bet pārējos divos gados - filmēts un montēts.

Viņaprāt, šī filma ir starpžanrs starp dokumentālo un spēlfilmu.

Latvijā esot maz filmu par Otro pasaules karu

Pučaprāt, Latvijā 23 gadu laikā ir ļoti maz runāts un veidotas filmas par Otro pasaules karu.

«Šī tēma ir ļoti aktuāla gan 9. maijā, gan 16. martā. Otrais pasaules karš cilvēku apziņā nemitīgi figurē. Šī tēma ir ļoti pateicīga un sinemātiska, piemēram, es no bērnības atceros to brīnišķīgo 1966. gada Rolanda Kalniņa filmu «Es visu atceros, Ričard!» par leģionāriem un gadu vēlāk uzņemto Aloiza Brenča filmu «Kad lietus un vēji sitas logā» par nacionālo pretestību un partizāniem Kurzemē,» stāsta jaunās latviešu filmas «Segvārds Vientulis» idejas autors.

Viņš brīnās, kāpēc 48 gadu laikā vairs netiek uzņemtas filmas par šo tēmu. Esot vairāk nekā simtiem stāstu un liecību par tiem laikiem.

Kā piemēru Pucis min ne tikai viņa filmā pieminēto katoļu priesteri un partizānu organizācijas vadītāju Antonu Juhņeviču, bet arī Ziemeļlatgales toreizējo priesteri Ludvigu Štagaru, kurš kopā ar partizāniem dzīvoja purvā, uzcēla baznīcu un arī ir filmas sižeta vērta personība. Un viņš neesot vienīgais, par ko būtu vērts veidot filmas, pauž Pucis.

«Manis veidotā filma met tiltu uz lieliskajām Rolanda Kalniņa un Aloiza Brenča filmām, jo tā arī ir melnbalta,» stāsta filmas «Segvārds Vientulis» autors.

Viņš atklāj, ka iepriekš pieminētās filmas vienmēr ir bijušas režisoram kā etalons, un viņa producētā filma kaut kādā mērā esot atsauce uz tām.

Režisors uzskata, ka filma ir domāta visiem, kam interesē Latvijas vēsture. Tā esot konvertējama visām auditorijām, gan jauniešiem, sākot no 12 gadiem, gan vecākajai paaudzei.

TVNET raksts iedvesmoja režisoru izveidot filmu

«Par šo priesteri es uzzināju, izlasot Annas Rancānes rakstu TVNETā. Viņa rakstīja par dzejnieci Martu Skuju, kur tika pieminēts Antons Juhņevičs. Izlasot šo rakstu, man pēkšņi radās prātā jaudīgs sižets, kas rosināja par to izveidot filmu. Tas tiešām bija filmas cienīgs stāsts,» atklāj Pucis.

Toreiz režisora prātā valdīja divi pretstati: priesteris un partizāns. Viņaprāt, lai taptu filma, jābūt konfliktam pašā stāsta pamatā, un tajā stāstā tas bija.

Pēc šīs filmas Pucis negrasās apstāties un plāno nākamo filmu. Šoreiz viņš vēlas atkāpties no smagām tēmām, gatavojoties producēt nedaudz gaišāku, varbūt pat humoristisku filmu.

Filmas pirmizrāde 4. novembrī

4. novembrī kinoteātrī «Splendid Palace» pirmizrādi piedzīvos režisora Normunda Puča filma par nacionālo partizānu organizācijas darbību Latgalē un tās vadītāju katoļu priesteri Antonu Juhņeviču.

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu