Nedēļas kino jaunumi (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gatavojamies skolēnu brīvdienām jeb Arturs un mazmurkšķīši, Pāna labirints un Šarlotes tīkls – tādas ir jaunākās filmas, kas šonedēļ iznāk uz kinoteātru ekrāniem.

Arturs un mazmurkšķīši Desmit gadus vecajam Arturam rūpju ir gana. Kāds ļauns uzņēmējs grib atņemt vecmāmiņas māju, kur zēns pavada brīvdienas. Uz vecākiem nav ko cerēt, jo tie viņu pametuši likteņa varā. Nav ko cerēt arī uz vectēva atgriešanos – viņš pirms četriem gadiem pazuda bez vēsts. Tomēr notiek brīnumainas lietas – Arturs vectēva bibliotēkā atrod burvju grāmatu, kas viņam palīdz nokļūt otrā pusē – mazmurkšķīšu zemē! Tā ir zeme, kurā saskaņā ar dabu dzīvo mazas un gudras radības. Sākas raibi un jautri piedzīvojumi, jo tikai mazmurkšķīši vienīgie var zēnu glābt.

Klāt skolēnu brīvdienas, un uz ekrāniem iznāk tieši šai auditorijai piemērota spilgta piedzīvojumu filma Arturs un mazmurkšķīši, kurā kino apvienots ar datoranimāciju Filmas scenārija autors, režisors un producents ir Liks Besons (Nikita, Piektais elements, Žanna d"Arka u. c.). Artura lomā jaunā zvaigzne Fredijs Haimors (Meklējot Nekurzemi, Čārlijs un šokolādes fabrika), mazmurkšķīšu balsis ierunājušas tādas zvaigznes kā Madonna, Roberts de Niro, Deivids Bovijs u. c. Lai gan Arturs un mazmurkšķīši bija viena no tām 16 pilnmetrāžas animācijas filmām, kas šogad kvalificējās ASV Kinoakadēmijas balvai Oskars, tomēr tā netika pat pie nominācijas. Kopš 12. janvāra, kad filmu sāka rādīt kinoteātros, tā atpelnījusi pusi no sava ražošanas budžeta – 40 miljonus ASV dolāru, un jau zināms, ka 15. maijā tiks laista klajā DVD versija.

Filmas nepabeigtā versija jau pērn tika prezentēta pirmajā Romas filmu festivālā, un toreiz tika atspēkotas arī baumas, ka šī filma varētu izrādīties pēdējā Besona režisora karjerā. Pērn režisors apgalvoja – ja šai filmai, kurai viņš veltījis piecus gadus no savas dzīves, būs arī finansiāli panākumi, tad tai noteikti sekos arī turpinājums – Arthur and the Forbidden City.

Pāna labirints

Pēckara gados Spānijā Ofēlija kopā ar māti pārceļas uz dzīvi patēva kapteiņa Vidala mājā tumša un baisa meža vidū – pamestās dzirnavās, ko kapteinis pārvērtis par kara štābu. Ofēlija kliedē vientulību un bēdas, pastaigādamās pie dzirnavām esošajā dārzā, kas drīzāk līdzinās labirintam. Reiz viņa iziet cauri labirintam un nokļūst Pāna valstībā, ko apdzīvo fantastiskas būtnes. Atklājas, ka meitene varētu būt šīs dīvainās un reizē brīnumainās valstības princese, taču, lai to pierādītu, Ofēlijai jāizpilda trīs pārbaudījumi, cits par citu grūtāki un baisāki...

Pāna labirints ir krāšņa pasaka pieaugušajiem, kur reālās un iztēles pasaules šausmas savijas neparastā, apburošā stāstā. Tā ir pasaule, kādu pazīst Ofēlija – ar briesmoņiem, kas dzīvo ne tikai viņas iztēlē, bet arī realitātē, ar cīņu starp labo un ļauno, varoņiem un nodevējiem.

Meksikāņu režisora Giljermo del Toro filma Pāna labirints, kurai viņš ir arī scenārija autors, saņēmusi trīs ASV Kinoakadēmijas balvas Oskars – par labāko māksliniecisko noformējumu, labāko operatora darbu un labāko grimu. Tā gan tika nominēta vēl trijās kategorijās – par scenāriju, oriģinālmūziku, kā arī kategorijā Labākā ārzemju filma. Lomās: Serdži Lopess, Maribela Verdu, Ivana Bakuero u. c.

Šarlotes tīkls

Šonedēļ uz kinoekrāniem iznāk arī pirmā Holivudā ražotā latviski dublētā mākslas filma. Zirnekliene Šarlote apsola izglābt un arī izglābj savu draugu – sivēnu Vilberu – no likteņa, kāds rudenī parasti piemeklē rukšus. Tas ir stāsts par draudzību, uzticību un dotā vārda turēšanu.

Filmu Šarlotes tīkls oriģinālvalodā ieskaņojušas daudzas zvaigznes – Džūlija Robertsa, Stīvs Bušemi, Opra Vinfrija, Roberts Redfords un citi, bet latviski galvenās lomas ierunāja Ilze Skarbule (Fērna) un Gustavs Hartmanis (Vilbers). Pārējās lomās – aktieri Andris Keišs, Ivars Puga, Akvelīna Līvmane, Ģirts Jakovļevs, Katrīne Pasternaka, Juris Kalniņš, Ieva Pļavniece, Jānis Kirmuška un citi. Filmas režisors Gerijs Viniks.

Jau trīs mēnešus pasaulē izrādītā filma pagaidām nopelnījusi 140 miljonus dolāru.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu