Parīzē atklāta Holivudas slavenību atkritumu izstāde (32)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas fotogrāfiju namā Parīzē ir atklāta izstāde, kurā var redzēt, kādus pārtikas produktus, dzērienus, higiēnas priekšmetus un citas plaša patēriņa preces savulaik lietojušas dažādas slavenības – Madonna, Toms Krūzs, Mels Gibsons, Arnolds Švarcenegers un citi.

Viens no ekspozīcijas Trash autoriem, bijušais franču nedēļas žurnāla Paris Match fotogrāfs Bruno Murons uzskata, ka izstādē aplūkojamie mūsdienu mākslas priekšmeti ļoti spilgti raksturo arī pašas slavenības, kas tos ir lietojušas.

Pēc viņa domām, viens viņa no labākajiem aktiera Džeka Nikolsona portretiem ir fotogrāfija, kurā atainots mākslinieka atkritumu spaiņa saturs. Fotogrāfijā uz tumša fona glīti sakārtoti dažādi priekšmeti – kafijas iepakojumi un zaļo zirnīšu skārdenes, piecas tukšas šampanieša pudeles, sarkanvīna pudele, septiņas alus pudeles un dažādi žurnāli.

Ideja iemūžināt mūsdienu sabiedrības elku sadzīves atkritumus Muronam un viņa kolēģim Paskālam Rostenam radās 1988. gadā, kad abi izlasīja laikrakstā Le Monde kāda slavena sociologa rakstu. Tajā bija klāstīts, ka atkritumi ļoti spilgti raksturo mūsdienu patērētāju sabiedrību un ataino dažādus sociālās uzvedības modeļus.

Gatavošanās izstādei notika trijās kārtās: sākotnēji abi mākslinieki ļoti rūpīgi šķiroja atkritumus, ko dažādas zvaigznes bija atstājušas savos viesnīcas numuros, pēc tam šie priekšmeti tika sagrupēti vienkopus, ņemot vērā to izmērus un krāsas, un visbeidzot pielīmēti pie tumšām planšetēm un nofotografēti.

20 gadus ilgais darbs tagad ir vainagojies ar panākumiem. Kopumā tapušas aptuveni 20 kolāžas, kurās iemūžināti saburzīti saldumu papīri, izlietoto higiēnas šķidrumu flakoni, sīkos gabaliņos saplēstas fotogrāfijas un pielūdzēju vēstules – vārdu sakot, visdažādākie priekšmeti, kas ikdienā pavada šovbiznesa slavenības.

Izstādē aplūkojamie darbi nepārprotami apliecina, ka Holivudas slavenībām nav svešas arī vienkāršo ļaužu vājības: viņi lielos daudzumos lieto veselībai kaitīgus produktus, cieš no neirozēm un mājas apstākļos krāso matus. Piemēram, aktrises Šarlīzes Teronas atkritumos var atrast astoņas tukšas cigarešu paciņas un vienlaikus dažādus līdzekļus, ko cilvēki izmanto, kad mēģina atmest smēķēšanu, savukārt Elizabetes Teilores miskastē uzietas vairākas miega zāļu paciņas.

Pēc atkritumu fotogrāfijām var spriest, ka lielākā daļa slavenību uzturā lieto dažādus pusfabrikātus, kā arī ļoti iecienījuši gāzētās limonādes un šokolādi. Madonnas atkritumu spainī bez 20 tukšām ūdens pudelēm uziets arī McDonald`s produktu un dažādu picu iepakojums, kukurūzas pārslu turzas un skārdenes ar pupiņām, savukārt Marlona Brando atkritumos ir atrodamas zupas koncentrātu paciņas un tukšas Pepsi skārdenes.

Eksponātu vidū ir arī ASV 40. prezidenta Ronalda Reigana atkritumos uzietās mantas – krūšturis, lūpu krāsa, konservētu pupiņu bundžas, desmitiem spīdīgo šokolādes tāfelīšu papīru, kā arī čeki par divu loterijas biļešu iegādi 20 ASV dolāru vērtībā.

Šī izstāde Francijas galvaspilsētā būs atvērta līdz 3.jūnijam, savukārt vasarā to pārvedīs uz Maskavu, kur fotokolāžas būs aplūkojamas Maskavas foto namā.

Komentāri (32)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu