Asmeņu progresija (9)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

2006. gads vēsturē ieies daudzu iemeslu dēļ, taču visdrīzāk neviens no tiem svarīguma ziņā nebūs salīdzināms ar to, ka skūšanās pasaulē ir parādījusies jauna paradigma. Vēl nesen šķita, ka četri asmeņi (kā Wilkinson Sword's Quattro skuveklī) ir maksimālā robeža, taču tūlīt pat parādās konkurents Gillette un pārsteidz pasauli ar piecu asmeņu "zvēru" Fusion. Neviļus aizdomājies: kas gan būs tālāk?

Šo jautājumu nesen apsvēra žurnāls Economist, kurš secināja, ka, izmantojot pakāpes funkciju, 14 asmeņu skuveklim vajadzētu parādīties 2100. gadā. Bez tā, ka, pateicoties šādai ierīcei, āda kļūs gluda kā marmors, mēs arī piegāzīsim izgāztuves ar vēl lielāku daudzumu plastikas un nerūsējošā tērauda skuvekļa galviņu veidā. Var šķist, kas tas tāds nieks vien ir salīdzinājumā ar citiem atkritumu monstriem, taču tie krājas milzīgos apjomos. Ja katra skuvekļa galviņa tiek izmesta pēc 10-15 skūšanās reizēm, tad ASV vien gadā tiek izsviesti 2 miljardi šo izstrādājumu. Un nemāniet sevi, domājot, ka izmantojat otrreizējās pārstrādes produkciju. Uzskats, ka asmeņi tiek izgatavoti no norakstītiem kuģiem, ir nekas vairāk kā mīts, raksta Guardian.

Kādēļ mēs tik dedzīgi atbrīvojamies no plastmasā iepakotajiem asmeņiem? Lielā mērā tas ir saistīts ar industrijas minēto inovāciju straujajiem tempiem, Jā, arī gludi skūta "lielžokļaina" vīrieša tēls, kurš mijas ar reaktīvās lidmašīnas attēlu, šķiet, pārdošanas apjomiem nekaitē.

Piemēram, jaunais Gillette Fusion skuveklis. Bez pieciem skuvekļiem tas ir aprīkots ar sloksnītēm abās galviņas pusēs, kas piesūcinātas ar losjonu, kā arī zināmu satraukumu radošo aizmugures asmeni bakeņu un deguna matiņu skūšanai. Elektriskajā versijā pat ir mikročips, kas regulē skuvekļa jaudu. Visai pamatīgi atšķiras no vecā labā skuvekļa, ne?

Iespējams, vēl būtiskāk ir tas, ka maināmo asmeņu industrija darbojas pēc tāda paša biznesa modeļa kā printeru industrija, kurā ražotāji gandrīz par velti izdala printerus, bet pēc tam pelna uz dārgo kārtridžu rēķina.

Jums jāpērk skuvekļa galviņas, kas ir piemērotas tikai konkrētam skuveklim. Ja maināmā galviņa maksā ap latu, tad nav grūti saprast, kā skuvekļu industrija gadā ievāc 10 miljardus dolāru.

Starp citu, maināmās galviņas, ņemot vērā to cenas un izmēra attiecību, ir viena no visvairāk zagtajām precēm veikalos, tādēļ to uzraudzībai un izsekošanai tiek izmantoti RFID čipi.

Taču, pieņemot, ka nevēlamies dzīvot noauguša ekoloģijas aizstāvja dzīvi, kādas ir alternatīvas? Elektriskos skuvekļus nevar nosaukt par apmierinošu risinājumu. Pat ja to jauda ir tikai 15 vati, tie tomēr patērē elektrību. Skuvekļiem ir nepieciešami jauni asmeņi, kuri ir jāiepako, jātransportē, un rezultātā tiek papildināti atkritumu kalni.

Sievietēm šajā ziņā ir izvēle – vaksācijas līdzekļi. Taču, ja tuvākajā laikā neparādīsies kas līdzīgs vīriešiem, iespējams, lielākajai daļai kaut kas neaptverams, – tad atliek tikai bārdas nazis, kuru dēvē arī par rīkles griežamo nazi.

Skūšanās ar šādu nazi ir šodien zaudēta māksla, kaut arī, iespējams, ir saglabājies bariņš entuziastu (droši vien Klinta Īstvuda fani), kuri ir pietiekoši pašpārliecināti, lai pieliktu sev pie kakla asu Šefīldas tērauda asmeni.

Tie, kas vēlas kaut nedaudz paildzināt savu maināmo asmeņu mūžu, var izmantot vienu metodi. Kaut arī ražotāji par visām varītēm cenšas ierobežot piekļūšanu asmeņiem, ar parastu zobu birstīti iespējams iztīrīt no skuvekļa matiņus. Turklāt skuveklis kalpos ilgāk, ja pēc skūšanās to tūlīt izžāvēs.

Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu