Nedēļas jaunumi kinoteātros (6)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Autosāgas turpinājums Franču Rivjērā, slavenību pielūgšanas kults un karš, kā arī asinspirts krievu–zviedru kara laikā – tāds ir šīsnedēļas jaunākais piedāvājums kinoteātros. Kinoafiša

Taxi 4 Slavenākais, izveicīgākais un jautrākais Francijas taksists ir atgriezies! Viņa auto ir četras reizes labāks un arī četras reizes ātrāks, un šoreiz taksometra vadītājs Daniels kopā ar savu draugu un policistu Emiljēnu izmeklē krievu mafijas nedarbus un, protams, iekuļas dažādās nepatikšanās... Taxi ir jaunākā piedzīvojumu komēdija, kuru piedāvā filmu Leons, Nikita, Piektais elements režisors, par franču Stīvenu Spīlbergu dēvētais franču kino milzis Liks Besons, kas ir šīs filmas scenārija autors un producents. Režisora loma atvēlēta Žerāram Kravčukam. Galvenajā lomā labi pazīstamais taksists no iepriekšējām filmas daļām – Samijs Naserī, kuru savulaik par Daniela lomu filmā Taxi ievēroja arī profesionāļi un par daudzsološo debiju izvirzīja franču kinobalvai Cēzars. Pie Cēzara viņš nav ticis joprojām... Taxi pirmā filma uz ekrāniem iznāca 1998. gadā. Visiem četriem turpinājumiem Besons ir rakstījis scenāriju un bijis producents. Taču režisora laurus atdevis citiem – Žerāram Piresam, Tirmam Storijam un Žerāram Kravčukam. Starp citu, filma Francijā un Beļģijā startēja tikai 14. februārī, bet šonedēļ – Latvijā un Krievijā... Par Taxi 4 finansiālajiem panākumiem vēl pāragri spriest, lai gan filmas pirmajā izrādīšanas dienā Francijā to noskatījās 450 tūkstoši, no tiem 43 tūkstoši Parīzē. Turklāt visu trīs iepriekšējo filmu kases ienākumi pasaulē sasnieguši 200 miljonus ASV dolāru...

Mūsu tēvu karogi

Kauja pie Ivodzimas notika 1945. gada ziemā. Šī kauja Otrā pasaules kara vēsturē ir atstājusi vienu no slavenākajām fotogrāfijām – tajā redzami seši kareivji, kuri paceļ karogu Suribači kalnā, Ivodzimas salā. Mūsu tēvu karogi ir drāma ne tikai par kara dīvainībām, bet arī par draudzību, mīlestību un ziedošanos. Oskara balvas ieguvējs režisors Klints Īstvuds filmā Mūsu tēvu karogi (Flags of our Fathers) atklāj to, kā šī fotogrāfija kļuva par slavenību pielūgšanas kulta sākumu, un uzdod jautājumu – vai varoņi ir vajadzīgi un kāda ir cena, kas dažreiz jāmaksā par slavu. Lomās Raiens Filips, Džese Bredfords, Adams Bīčs, Pols Valkers u.c. Scenārija autors Pols Hegiss, producenti Klints Īstvuds, Stīvens Spīlbergs un Roberts Laurens. Filma tika nominēta arī balvai Oskars, bet sekundārās nominācijās (par skaņu), taču Klints Īstvuds tika nominēts Golden Globe. Diemžēl filmai vairāk nomināciju nekā uzvaru balvu. Un arī finansiālie rādītāji kopš pagājušā gada 20. oktobra, kad tā iznāca uz kinoekrāniem ASV un vienlaikus tika prezentēta Tokijas starptautiskajā kinofestivālā, ir vāji – filma knapi atpelnījusi tajā ieguldītos 53 miljonus dolāru, un jau pirms mēneša klajā tika laista tās versija DVD formātā.

Valdnieka kalps

Filmas notikumi risinās krievu–zviedru kara laikā 1709. gadā. Francijas karalis Luijs XIV izsūta no valsts divus duelantus. Vienu – pie Zviedrijas karaļa Kārļa XII, otru – pie Pētera I. Frančiem nākas pārdzīvot milzums daudz nepatīkamu piedzīvojumu. Nonākot dažādās frontes pusēs, abi kļūst par grandiozās kaujas pie Poltavas aculieciniekiem. Galma intrigas un mīlas dēkas paliek pagātnē, jo vieglprātīgie Versaļas luteklīši nokļūt īstā asinspirtī... Uz ekrāniem Latvijā iznāk grandioza vēsturiska Krievijā veidota grāvējfilma Valdnieka kalps, kas tikai 22. februārī piedzīvoja pirmizrādi kaimiņvalstī. Filmā piedalās jaunās krievu kinozvaigznes – Aleksejs Čadovs (Dienas sardze, Nakts sardze, Tveice), Aleksandrs Buharovs (Bembis un nesen arī Latvijā izrādītajā filmā Vilku suns), Jevgenijs Meņšovs u.c. Scenārija autors un režisors ir Oļegs Rjaskovs, kura iepriekšējie lielākie darbi bija saistīti ar televīziju – filmu cikls Gadsimta noslēpumi un seriāls Aleksandra dārzs.

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu