Pasniegs Lielās mūzikas balvas (11)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Nacionālajā operā svinīgajā ceremonijā trešdien Lielās mūzikas balvu un 800 latu naudas prēmijas pasniegs astoņiem tās laureātiem.

Par mūža ieguldījumu "Lielo mūzikas balvu 2006" saņems pianiste un koncertmeistare Vilma Cīrule, kura savos 83 gados joprojām aktīvi spēlē, bet savas dzīves laikā sadarbojusies gan ar Latvijas, gan ārzemju mūziķiem, kā arī strādājusi Latvijas Mūzikas akadēmijā, bet šobrīd ir akadēmijas goda profesore.

Operas soliste Kristīne Opolais saņems balvu par izcilām lomām Dmitrija Šostakoviča operā "Mcenskas apriņķa lēdija Makbeta", Džakomo Pučīni operās "Toska" un "Madame Butterfly".

Dziedātāja izpildījusi arī daudz citu izcilu lomu, piemēram, Pučīni Mimī, Pētera Čaikovska Ļizu un Tatjanu, Riharda Vāgnera Zentu, Džuzepes Verdi Aīdu, Vofganga Amadeja Mocarta Grāfieni un citas.

Par izcilu un radošu sniegumu festivālā "Sony Jazz Stage 2006", koncertdarbību Latvijā un ārzemēs Lielo mūzikas balvu saņems saksofonists Gints Pabērzs.

Balvu pasniegs arī stīgu kvartetam "Euphonia" par mērķtiecīgu un daudzveidīgu koncertdarbību Latvijā un ārzemēs.

Savukārt komponists Andris Dzenītis balvu saņems par vokāli simfonisko skaņdarbu "Fides. Spes. Caritas".

Diriģents Gints Glinka Lielo mūzikas balvu saņems par oriģinālu Ludviga van Bēthovena Devītās simfonijas interpretāciju.

Par Volfganga Amadeja Mocarta operas "Bēgšana no serāla" iestudējumu, koncertdarbību un kompaktdiska "Mostaties, stabules un kokles!" ierakstu balvu pasniegs Liepājas simfoniskajam orķestrim.

Par latviešu mūzikas un izpildītājmākslas popularizēšanu Latvijā un ārvalstīs, kā arī par rezultatīvu darbu UNESCO konkursā "Rostrum", Latvijas koncertdzīves dokumentēšanu un pasaules mūzikas vērtību atspoguļošanu Lielo mūzikas balvu saņems Latvijas Radio 3 "Klasika".

Savukārt publikas simpātiju paziņos balvas pasniegšanas laikā.

2006.gada laureātus noteica žūrija, kurā darbojās Latvijas Radio 3 redaktore Māra Šuba, muzikologs Mikus Čeže, muzikoloģe Ināra Jakubone, klarnetists Mārcis Kūlis, žurnāliste Inese Lūsiņa, komponists Artūrs Maskats, Latvijas Radio 3 direktore Gunda Vaivode, komponists Pēteris Vasks, žurnāla "Mūzikas Saule" galvenais redaktors Orests Silabriedis, mūzikas žurnāliste Dzidra Strautiņa un pianists Juris Žvikovs. Žūrijas konsultants klasiskās dejas jomā ir Latvijas Nacionālās operas vecākais pedagogs - repetitors Modris Cers, bet konsultants ritmiskās mūzikas jomā - Māris Briežkalns.

Lielā mūzikas balva ir augstākais Latvijas valsts apbalvojums mūzikā. 1993.gadā Kultūras ministrijā pēc toreizējā kultūras ministra Raimonda Paula iniciatīvas nolēma ik gadu izcilākos sasniegumus Latvijas mūzikas dzīvē atzīmēt ar speciālu balvu.

Komentāri (11)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu