Popārta mākslinieku Kūnsu apsūdz autortiesību pārkāpšanā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

ASV popārta mākslinieks Džefs Kūnss (Jeff Koons) apsūdzēts autortiesību pārkāpšanā, jo gleznā bez atļaujas esot izmantojis amerikāņu fotogrāfa darbu. Fotogrāfs Mičels Grejs (Mitchel Gray) pirmdien Manhetenas federālajā tiesā ierosinājis lietu pret Kūnsu, kura darbu cenas izsolēs sasniedz vairākus miljonus dolāru. Grejs apgalvo, ka Kūnss bez atļaujas reproducējis viņa fotogrāfiju, kurā vīrietis un sieviete sēž jūras krastā ar molbertu.

Fotogrāfija «tikpat kā nav mainīta un izmantota pilnībā», norāda Grejs.

Fotogrāfs iesūdzējis tiesā arī Ņujorkas izsoļu namu «Phillips Auctioneers» un vārdā nenosauktu Kūnsa darba īpašnieku. Tiesas dokumentos pieminētais darbs 2008. gadā Londonā tika izsolīts par 2,04 miljoniem ASV dolāru (1,86 miljoniem eiro).

Greja fotogrāfija 1986. gadā tika izmantota «Gordon's» džina reklāmā. Tajā pašā gadā Kūnss esot kopējis fotogrāfiju savā gleznā ar nosaukumu «I Could Go For Something Gordon's» («Es varētu dzert kaut ko no «Gordon's«»). Glezna tika radīta Kūnsa «Luxury and Degradation» («Greznība un degradācija») sērijā.

Grejs uzgāja Kūnsa darbu tikai šī gada jūlijā, teikts sūdzībā.

Autortiesību lietās noilgums iestājas pēc trīs gadiem, taču «pulkstenis nesāk tikšķēt, kamēr prasītājs nav uzzinājis par pārkāpumu», uzsver Greja advokāts.

Grejs pieprasa kompensāciju un no darba gūtos ieņēmumus. Kūnss «zināja vai arī viņam vajadzēja zināt, ka nepieciešams iegūt autora atļauju, lai likumīgi varētu kopēt cita mākslinieka darbu», teikts dokumentos.

Kūnss ir pazīstamāko mūsdienu mākslinieku vidū.

2013. gadā viņa skulptūra «Balloon Dog (Orange)» («Balonu suns (Oranžs)») tika izsolīta par 58,4 miljoniem dolāru (53,2 miljoniem eiro). Tā ir augstākā cena, kas izsolē samaksāta par dzīva mākslinieka darbu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu