Ceļvedis: Dzejas dienas, Hospitāļu ielas svētki, krāmu tirgus u.c.

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Atvasara, atvasara - kur tu kavējies? Kamēr vēl rudens nekrāso košas lapas, varam teikt, ka atvasara vēl būs un, iespējams, pēdējās siltās brīvdienas būs šīs. Izlem, ko interesantu iesākt!

PASĀKUMI

Hospitāļu ielas kaimiņu svētki

Hospitāļu ielas kaimiņu svētki
Hospitāļu ielas kaimiņu svētki Foto: publicitātes

Hospitāļu ielas kaimiņu svētki šogad norisināsies svētdien, 13. septembrī, no plkst. 16:00 līdz 22:00. Svinīgā Hospitāļu ielas svētku atklāšana sāksies ar Nacionālo bruņoto spēku orķestra parādi (gājiens no Miera ielas līdz Kazarmu ielai). Svētku laikā, 13.09. no plkst. 15:00 līdz 21:30 būs satiksmei slēgta Hospitāļu iela posmā no Zirņu līdz Kazarmu ielai.

Esplanādē notiks dzejas lasījums «Cilvēks un piemineklis»

Esplanādē notiks dzejas lasījums «Cilvēks un piemineklis»
Esplanādē notiks dzejas lasījums «Cilvēks un piemineklis» Foto: LETA

Svinot dzejnieka un dramaturga Raiņa 150. jubileju, 11. septembrī Rīgā, Esplanādē notiks dzejas lasījums «Cilvēks un piemineklis», kurā piedalīsies dažādu paaudžu Latvijas dzejnieki un skanēs kora dziesmas ar Raiņa dzeju. Pasākumu atklās Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētāja Arno Jundzes un arhitekta Jāņa Dripes uzrunas. Tāpat pasākumā piedalīsies dzejnieki Knuts Skujenieks, Jānis Peters, Leons Briedis, Jānis Rokpelnis, Māris Salējs, Inese Zandere, Anna Rancāne, Edvīns Raups, Eduards Aivars, Inga Gaile, Ingmāra Balode, Arvis Viguls un Henriks Eliass Zēgners. Dzejas lasījumu papildinās Agitas Ikaunieces vadītās Rīgas jaukto koru grupas dziedātāji no Emīla Dārziņa jauktā kora, «Domino», «Fēnikss», «Jubilate», «Mārtiņkoris», «Sonante», «Teika». Kopkora priekša stāsies Dziesmu svētku virsdiriģenti Edgars Račevsks, Juris Kļaviņš, Agita Ikauniece un Ints Teterovskis. Pasākumā izskanēs arī latviešu kormūzikas leģenda «Saule, Pērkons, Daugava», pie klavierēm - komponists Mārtiņš Brauns. Dzejas lasījumu «Cilvēks un piemineklis» tiešraidē varēs klausīties Latvijas Radio 1, kā arī internetā.

Spīķeros norisināsies vasaras sezonas noslēdzošais Rīgas krāmu tirgus

Rīgas krāmu tirgus
Rīgas krāmu tirgus Foto: publicitātes

Porcelāna trauki, vinila plates, interjera mājas priekšmeti, grāmatas, nozīmītes, aksesuāri, rotaļlietas, apģērbi un citas interesantas un neiedomājamas lietas šajā sestdienā, 12.septembrī, no plkst. 11.00 līdz plkst. 16.00 būs iegādājamas Spīķeru kvartālā, apmeklētāju iecienītajā Rīgas krāmu tirgū. Septembra krāmu tirgus Spīķeros pulcēs vairākus desmitus tirgotāju, kuri apmeklētājiem galdā cels daudzveidīgu un raibu piedāvājumu dažādiem mērķiem un vajadzībām. «Riga flea market» tirdziņos ik reizi var atrast aizraujošas lietas no šā un pagājušā gadsimta, turklāt iegādāties tās iespējams no pašu saimnieku rokām un nokaulēt cenu andelējoties, kā arī aprunāties ar tirgotājiem un uzzināt kārojamās lietas vēsturi. Tirdziņa apmeklētāji ir laipni gaidīti no plkst. 11.00 līdz plkst. 16.00. Tirgus norisināsies mājīgajā Spīķeru kvartāla laukumā, Maskavas ielā 8. Ieeja pasākumā ir bez maksas.

Teodora Breikša ielas svētki Liepājā

Teodora Breikša ielas svētki Liepājā
Teodora Breikša ielas svētki Liepājā Foto: publicitātes

12. septembrī no pulksten 10:00 līdz 17:00 Jaunliepājā, Annas tirgus laukumā notiks jau otrie Teodora Breikša ielas svētki. Tiks nodrošinātas aktivitātes, kuru galvenais uzdevums ir piesaistīt uzmanību Jaunliepājas kultūrvēstures mantojumam un atcerēties pagājušā gadsimta 20./30. gadus, kad Annas tirgus laukumā notika aktīva rosība. Notika tirdzniecība, darbojās cirks, dāmas skaistos tērpos un švītīgi kungi, kā arī latviešu zemnieki, ceļojošie muzikanti un palaidnīgie puikas bija sastopami tirgū. Svētku tapšanā un norisē tiek aicināti piedalīties tirgotāji, uzņēmēji, veikalnieki, mākslinieki, mūziķi. Organizētāji rosina tērpties atbilstoši izvēlētajam vēstures laika posmam. Pirmo reizi tiks organizēts bagāžnieku tirgus, atdzīvinot krāmu tirgus tradīcijas.

Programma un pasākumi «Tete-a-Tete»

«Tete-a-Tete»
«Tete-a-Tete» Foto: publicitātes

Rudenī, no 11. septembra līdz 30. oktobrim, ikgadējās Borisa un Ināras Teterevu mākslas programmas «Tete-a-Tete» laikā Rīgā un Jūrmalā notiks daudzveidīga Eiropas mēroga laikmetīgās kultūras un mākslas notikumu sērija, informē Borisa un Ināras Teterevu fondā. Programmā paredzētas vairākas teātra pirmizrādes, tostarp Alvja Hermaņa «Brodskis/Barišņikovs» izrādes Jaunajā Rīgas teātrī un Raiņa «Uguns un nakts» pirmizrāde Latvijas Nacionālajā teātrī. Noritēs laikmetīgās mākslas notikumu sērija - Latvijas laikmetīgās mākslas izstāde, pilsētvides objektu atklāšana programmā «Māksla publiskajā telpā» un citi notikumi. Laikmetīgā mūzika būs dzirdama «Grammy» laureātu koncertā Latvijā par godu Arvo Perta jubilejai un «London Sinfonietta» vienīgajā koncertā Latvijā. Rīgā būs iespēja baudīt arī autentisku kimono performanci, kura notiks reizē ar kinofilmas uzņemšanu. Mākslas programmas «Tete-a-Tete» laikā norisināsies arī divas starptautiskas konferences. Mākslas muzejā «Rīgas Birža» notiks mākslai publiskajā telpā veltīta konference, savukārt Rundāles pilī - restaurācijai veltīta konference. Tāpat interesenti varēs apmeklēt jau ierastās «Tete-a-Tete» sarunas vai klausīties tās ierakstos, kas tiks nodoti Latvijas Nacionālajā digitālajā bibliotēkā. Sarunu programma tiks publiskota septembrī.

Jūrkalnē notiks Ābolu balle

Ābolu balle
Ābolu balle Foto: LETA

Sestdien, 12.septembrī, Ventspils novada Jūrkalnē notiks Ābolu balle, ziņo Ventspils novada pašvaldība. 12.septembrī no plkst. 12 Jūrkalnes Ugunspļavā tiks gaidīti jūrkalnieki un pagasta viesi, lai svinētu ražas svētkus. Uz Jūrkalni būs atvesta «Pūres dzirnu» mobilā sulas spiede, kas spēj ābolus sasmalcināt, izspiest sulu, kā arī pasterizēt un pildīt to pakās. Pasākuma apmeklētāji varēs ņemt līdzi ābolus no saviem dārziem, lai mājās atgrieztos ar svaigi spiestu ābolu sulu. Kā informēja biedrības «Vēju sēta» pārstāvis Uģis Dadzis, Ābolu ballē notiks dažādas spēles un konkursi, kuros goda vietā būs āboli. Paredzēts svētku tirdziņš, kura piedāvājumā būs ābolu maize, pankūkas, vīns, stādi un citi lauku labumi. Par mūziku Ābolu ballē rūpēsies dziesminieks Aleksis Uss. Ceļotājs uz mirkli ir atgriezies Latvijā un viesosies Jūrkalnē, lai izdziedātu savu stāstu vairākās pasaules valodās un dažādu tautu ritmos. Ābolu balle noslēdz Jūrkalnes starptautiskā mākslas plenēra izstādes. 12.septembris būs pēdējā diena, kad «Pilsberģu krogā», «Zaķu krogā», krodziņā «Rīva» un viesu namā «Imantas» varēs apskatīt šā gada plenērā tapušos darbus.

«Rīgas Sporta nakts»

«Rīgas Sporta nakts»
«Rīgas Sporta nakts» Foto: publicitātes

Piektdien, 11.septembrī, Rīgas centrā jau piekto gadu pēc kārtas norisināsies aktīvās atpūtas un sporta pasākums «Rīgas Sporta nakts». Šogad sadarbībā ar Latvijas Sporta federāciju padomi (LSFP) pasākums plānots kā projekta «Eiropas sporta nedēļa» sastāvdaļa, un tā devīze - «Esi aktīvs!» jeb «Be active!». Pirmo reizi pasākumā «Rīgas sporta nakts» notiks svinīgais sportistu gājiens no Doma laukuma līdz Brīvības piemineklim. Lielākā daļa sporta nakts aktivitātes no plkst.16 līdz pat diviem naktī galvenokārt norisināsies laukumā pie Brīvības pieminekļa, Bastejkalnā un teritorijā gar pilsētas kanālu virzienā no Latvijas Nacionālās operas un baleta nama līdz K.Valdemāra ielai. Papildus tam Kronvalda parka teritorija un laukums pie Rīgas Kongresu nama tiks pārvērsts par ģimeņu un bērnu aktīvās atpūtas zonu.

KONCERTI

Cēsīs notiks pašmāju un Eiropas čellistu festivāls

Čello Cēsis
Čello Cēsis Foto: publicitātes

Cēsīs piektdien, 11.septembrī, sāksies festivāls «Čello Cēsis», kurā piedalīsies gan pašmāju, gan ārzemju mūziķi. Iecerēts, ka festivāla dienās izskanēs četri koncerti. Atklāšanas koncertā koncertzālē varēs vērot čellistu parādi, bet «Sinfonietta Rīga» atskaņos Antonio Vivaldi un Aulusas Sallinenas darbus, kā arī Pētera Vaska Otro čellkoncertu. Kopā ar čellistiem Ēriku Kiršfeldu, Guntu Ābeli un Kārli Klotiņu uzstāsies somu čellists Marko Ilonens. Jaunajā Cēsu pilī sestdien paredzēts Ābeles solokoncerts, savukārt vakara koncertā Cēsu Sv. Jāņa baznīcā iecerēts ērģeļu un čella duets. Festivāls svētdien noslēgsies ar apvienības «DaGamba» koncertu.

«Melnajā piektdienā» 5. smagās mūzikas festivāls «Antitēzes»

Antitēzes
Antitēzes Foto: publicitātes

Nedēļas nogalē Rīgā, klubā «Melnā piektdiena», norisināsies starptautisks smagās mūzikas festivāls «Antitēzes», informē klubā. Pasākums norisināsies 11. un 12. septembrī. Pasākumā uzstāsies Dānijas melanholiskie metālisti «Saturnus», Zviedrijas viking metālisti «Ereb Altor», Vācijas uzlēcošā post metal sensācija «Shakhtyor». Pieminēšanas vērti festivāla dalībnieki ir arī baltkrievu grupa «Woe Unto Me», spāņi «Autumnal», somu «Antagonist Zero», igauņu «Paean». Dalību pasākumā apstiprinājušas arī pašmāju grupas «Soundarcade», «Catalepsia», «Heaven Grey» (skat. interviju resursos) un «Frailty».

«Electric Light Orchestra» jubilejas koncerts kopā ar Filu Beitsu un «Berlin String Ensamble»

Electric Light Orchestra
Electric Light Orchestra Foto: publicitātes

Electric Light Orchestra labākie hiti tiks izpildīti ar Filu Beitsu (Phil Bates) un Berlīnes Stīgu ansambli 11. septembra vakarā Rīgas Kongresu namā, piedaloties arī īpašam viesim - grupai Zodiac. Pirmoreiz vēsturē Latvijas skatītājiem ir iespēja pilnā mērā izbaudīt britu grupas Electric Light Orchestra nemirstīgo mūziku. Grupas četrdesmit gadu jubileja tiks atzīmēta ar pusotru stundu ilgu talantīgā grupas locekļa Fila Beitsa uzstāšanos viņa mūziķu, kā arī Berlīnes Stīgu ansambļa mūziķu pavadībā. Electric Light Orchestra uzstāšanās Rīgā ir iespēja baudīt klasisko stīgu instrumentu un roka harmonisku vienprātību polifoniskā sakārtojumā, paverot jaunu, neparastu klasiskā roka hitu izpratni. Tieši šī lieliskā mūziķu komanda jau šoruden viesosies un uzstāsies Rīgā. Turklāt arī grupa Zodiac iepriecinās Latvijas publiku ar savu sniegumu. Mūziķi piedāvās skatītājiem savas labākās kompozīcijas, vienlaicīgi godinot lieliskās grupas hitus.

Imants Daksis sniegs koncertu Noliktavā No3

Imants Daksis
Imants Daksis Foto: publicitātes

12. septembrī Andrejostas teritorijā, «Noliktavā No3» notiks dziesminieka Imanta Dakša koncerts. Koncertā mūziķis izpildīs savas dziesmas akustiskās ģitāras pavadījumā un būs dzirdami arī vairāki pirmatskaņojumi. Imanta Dakša radošās darbības mērķis ir klausītājus iedvesmot drosmīgam un brīvam pasaules tvērumam. Savās sacerētajās dziesmās mūziķis ar dažādu tēlu, simbolu un balss efektu palīdzību pauž interesantu skatījumu uz norisēm cilvēkā un cilvēcē kopumā – atklājot kā intīmus, tā globālus procesus un to kopsakarības. Uzstājoties Imants izliek visu savu enerģiju un uzmanību velta tikai spēles procesam. Mūzikas skanējuma stilistiku var raksturot diapazonā no folka līdz akustiskam post-punk, ar Imantam aizvien raksturīgāko ekspresiju un tiešumu, kam pamatā ir arī prasmīgi veidotas melodijas un teksts.

Par teātra pirmizrādēm lasi TVNET speciāli sagatavotajā ceļvedī!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu