«Gaismas pilī» jau ik dienu rosās lasītāji (6)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Uz jaunajām telpām Gaismas pilī pārvesti jau aptuveni 60% krājumu. Šobrīd gan darbi rit lēnāk, jo jāpārved nestandarta formas un izmēra krājuma daļa. Visticamāk, pārvešana turpināsies vēl arī pēc bibliotēkas oficiālās atklāšanas 29.augustā, bet, kā novēroja Latvijas Televīzijas raidījuma «Panorāma» filmēšanas grupa, plauktos jau sarindotās grāmatas dīkā nestāv – ik dienas Gaismas pili apmeklē vairāk nekā pustūkstotis lasītāju

Karstākais vasaras laiks, protams, nav arī karstākais lasīšanas laiks, un bibliotēkā atzīst – ļoti daudzi pagaidām vēl nav aptvēruši, ka uz Gaismas pili var doties ne tikai ekskursijās, bet arī izmantot bibliotēkas pamatfunkciju, proti, lasīt. Bet atrodas arī tādi, kas dienas karstākās stundas izvēlas pavadīt patīkami vēsajās bibliotēkas telpās.

12.klases skolniece Elīza stāsta, ka padziļināti studē literatūru un jau vasarā grib gatavoties skolas darbiem. Skolniece arī daudz laika pavadīja bibliotēkas vecajās telpās, un tagad jāpierod pašai atrast grāmatas, tur bibliotekāres visu iedeva rokās.

Studente Jūlija raksta kursa darbu un jaunajās bibliotēkas telpās jūtas ļoti labi: «Man ļoti patīk, es jūtos ļoti komfortabli, ļoti daudz vietas, neviens mani netraucē, klusu, daudz grāmatu – forši. Jā, skats ir vislabākais, sēžu, paskatos, atpūšos, baigi forši.»

Savukārt pensionārs Vilnis bibliotēkas gaišajās telpās radis iedvesmu dzejas rakstīšanai: «Es esmu tāds... dzejdaris vecuma galā. Jaunībā nebija laika, papīra, nebija datora, bija vairāk jādomā par dienišķo maizi. Vīrieša vidējais vecums, kā zināt, ir zem 70, un, tā kā man jau ir pāri, lai tie neietu zudumā, es vēl kaut ko mēģinu darīt.» Vilnis daudz viesojies arī vecajās bibliotēkas telpās un par Gaismas pili priecājas: «Nu, te ir tiešām ērtības, es negaidīju, ka iekšpusē būs tikpat skaisti, kā tas izskatās no ārpuses.»

Ekskursanti Gaismas pili šobrīd var izstaigāt līdz pašai tās smailei, bet lasītājiem atvērti trīs stāvi – nozaru literatūras centrs, periodikas lasītava un uzziņu informācijas centrs, kurā atrodama arī jaunākā Latvijas daiļliteratūra. «Jūlijā bibliotēku ir apmeklējuši apmēram 13 tūkstoši apmeklētāju, no tiem divi tūkstoši ir ekskursanti, kuri nāk uz ekskursijām gida pavadībā. Tad visi pārējie ir tie, kuri ir apmeklējuši lasītavas kā lasītāji, nu vidēji dienā mēs rēķinām ap 500 – 600,» stāsta LNB Pakalpojumu departamenta vadītāja Anda Lamaša.

Brīvpieejas lasītavas – iespēja pašam pieiet pie plaukta un izvēlēties vajadzīgo – ir jaunums gan bibliotēkas darbiniekiem, gan jau pieredzējušiem lasītājiem. Kopš bibliotēka atvērta, daudz lasītāju nākuši klāt. «Ekskursijā no 20 cilvēkiem kādi pieci, seši ir gatavi jau tūlīt noformēt lasītāja karti. Nāk arī bērni, kuriem ir ieteicamās literatūras saraksts. Diemžēl mūsu bērnu literatūras centrs vēl nav atvēries, bet mēs bijām ļoti elastīgi un piedāvājām nelielu bērnu grāmatu kolekciju,» norāda LNB Uzziņu un informācijas centra lasītavas vadītāja Zane Zvaigzne.

Oficiāli Gaismas pils atklāšana notiks 29.augustā, bet darbu pilnā režīmā bibliotēka sāks 9.septembrī, kad būs atvērta septiņas dienas nedēļā un darbosies ilgāk nekā šobrīd.

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu