Jau septīto reizi notiks mākslas festivāls «Brīnumu pilna pasaule»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Jau daudzus gadus Rīgas Cirks ne vien rīko regulāras cirka programmas, bet līdzās tam atrod laiku un iespējas organizēt dažādus cirka mākslas festivālus.

Tradicionālākais no tiem ir starptautiskais jauno un topošo cirka mākslinieku festivāls-konkurss, kurš jau septīto reizi notiek ar nosaukumu «Brīnumu pilna pasaule». Regulāri šajos festivālos ir pārstāvētas 7-12 dažādas valstis.

Šovasar festivāls notiek jūlijā ar četrām atšķirīgām izrādēm.

Piektdien, 4.jūlija vakarā pulksten 18:30 – festivāla atklāšanas izrāde, sestdien, 5.jūlijā pulksten 13:00 un svētdien, 6.jūlijā pulksten 16:00 – divas dažādas konkursa izrādes, pirmdien, 7.jūlijā pulksten 18:30 – festivāla uzvarētāju un labāko mākslinieku galā izrāde.

Interese par Rīgas festivālu ir ļoti liela un noturīga, visa gada garumā regulāri Rīgas Cirkā tiek iesūtīti pieteikumi dalībai festivālā. Lielā interesentu skaita dēļ vispirms tiek rīkota iesūtīto pieteikumu dalībnieku atlase, ko tradicionāli veic erudītākie un autoritatīvākie profesionālie cirka mākslinieki, kas attiecīgajā laikā atrodas viesizrādēs Rīgas Cirkā.

Festivāla «Brīnumu pilna pasaule» pieteikumu pieņemšana ir beigusies 31.maijā.

Šogad festivālā tiks pārstāvētas Lietuva, Zviedrija, Baltkrievija, Krievija, Igaunija, Ukraina un Latvija.

Nenoliedzami, tieši Ukrainā, Baltkrievijā un Krievijā ir ļoti attīstīta cirka studiju un skolu darbība, no šīm valstīm nāk dažādu visā pasaulē rīkotu cirka mākslas konkursu uzvarētāji.

Jau atkārtoti mūsu festivālu iecienījusi cirka skola-studija «Gracia» no Permas. Šīs studijas dalībnieki ir regulāri uzvarētāji dažādos festivālos Krievijā, Vācijā, Izraēlā, Ukrainā, Francijā.. Arī iepriekšējo gadu Rīgas festivālos «Gracia» apbrīnojamās akrobātes ir nopelnījušas gan zeltu, gan Grand Prix. Arī šogad studiju pārstāvēs bezgala sarežģītais cirka žanrs – meiteņu akrobātu-ekvilibristu grupa.

Cirka un teātra sintēzi pārstāv jauno cirka talantu kalve «Sputnik» no Pavlovskij Pasad. Tikai pēdējā gada laikā tie kļuvuši Humora un estrādes konkursa Maskavā diplomandi, konkursa «Talanta mantinieki» uzvarētāji Francijā, 1.vietas ieguvēji Lietuvā un vēl, un vēl. Gaisa vingrotājas «Dejas lēdija» un «Īru pasaka», žonglieru grupa «Raganas» - iestudējumu nosaukumi ir daiļrunīgi paši par sevi.

Jau šīs sezonas Rīgas Cirka festivāla «Zelta Kārlis» skatītāju simpātiju balvu ieguva pārsteidzošā desmitgadīgā Valērija Davidenko no Kijevas. Mazās meitenes akrobātisko priekšnesumu – apbrīnojamas lokanības demonstrējumā nepārtraukti stāvot uz rokām (arī uz vienas rokas) gandrīz 5 minūšu garumā - skatītāji novērtēja ar ovācijām. Šovasar unikālā meitene ir atkārtoti uzaicināta pie mums, jo viņa jau sagatavojusi jaunu rekordnumuru.

Jaunie mākslinieki vecumā no 7 līdz 25 gadiem ir gan akrobāti, žonglieri, virves staigātāji, gan, protams, gaisa vingrotāji.

Jau vairāk nekā 20 gadu pieredze cirka mākslas audzināšanas darbā ir Zviedrijas pilsētas Norčēpingas cirka studijai-skolai, kuru vada viens no vadošajiem amatieru cirka kustības aizsācējiem Latvijā Vitolds Birkhāns. Zviedru jauniešu grupa paredzējusi demonstrēt azartisku un ļoti dinamisku akrobātisko piramīdu deju.

Arī tepat kaimiņos, Lietuvā, nelielajā Lietuvas dienvidu pilsētā Šiakai jau daudzu gadu garumā darbojas īsti cirka entuziasti – populāri profesionāli un regulāri Eiropas cirkos strādājoši mākslinieki Itana un Raimonds Januševiči. Viņu vadītā jauniešu cirka studija «Šipsana» ir nodrošinājusi cirka mākslas popularitāti savā pilsētā, tajā draudzīgi darbojas liels dalībnieku skaits, kas visi kopā mobilizējas riskantam grupas priekšnesumam ar monocikliem un azartiski jautrai akrobātikai ar lecamauklām.

Arī Rīgā veiksmīgi darbojas cirka studijas gan Rīgas Cirka, gan VEF Kultūras pils paspārnē. Virtuozu braukšanu ar monocikliem ir apguvuši studijas «Jaunība» audzēkņi, bet Rīgas Cirka studijā savukārt ir gaisa vingrotāji.

Izrādes

4.jūlijā, piektdien, plkst. 18.30

5.jūlijā, sestdien, plkst. 16.00

6.jūlijā, svētdien, plkst. 13.00

7.jūlijā, pirmdien, plkst. 18.30

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu