Jāņus Latvijā sagaidīs ar amatnieku tirdziņiem, vainagu pīšanu un zaļumballēm

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Latvijā ar amatnieku tirdziņiem, vainagu pīšanas darbnīcām un zaļumballēm svinēs Jāņus.

Liepājas Latviešu biedrības nams, gaidot svētkus, 20.jūnijā Rožu laukumā organizē Saulgriežu tirdziņu. Pasākumā būs atrodami amatnieku darinājumi, rotājumi, suvenīri un praktiskas lietas no koka, kalumiem, dzijas, zīda, keramikas un dzintara. Savukārt Jāņu vakarā koncertesrādē «Pūt vējiņi!» uzstāsies pūtēju orķestris «Palangos orkestras», iekurs jāņuguni, bet saules lēktu varēs sagaidīt nakts ballē kopā ar grupu «Tālbraucēji».

Ventspilī Zāļu dienas pasākumā 20.jūnijā uzstāsies folkloras kopas «Rotaļnieks» un «Laipa», deju ansamblis «Liedags», kā arī Saldus kapela «Strops», bet 23.jūnijā Reņķa dārzā būs skatāms Jūrmalas teātra uzvedums «Paradīzē». Izrādē skan Raimonda Paula dziesmas teātra vokālā ansambļa «Papardes zieds» izpildījumā. Bet no plkst. 22 būs Jāņu nakts zaļumballe ar grupu «Jūras vilki» un DJ ANss.

Jūrmalā, Dzintaru pludmalē, Jāņu svinēšana sāksies plkst. 20. Koncertā uzstāsies Jūrmalas deju kolektīvi, Saulgriežu koris, «Latvian Voices» un solisti - Kristīne Kārkle-Puriņa, Krišjānis Norvelis, Anta Eņģele, Gints Smukais. Savukārt no plkst. 23 līdz 4 Jāņu nakts ballē koncertēs «Trio Limonāde», Zane Dombrovska, Vineta Elksne, Elza Rozentāle, Ingus Pētersons, Nauris Puntulis, Žoržs Siksna, Edijs Šnipke, Juris Jope, kā arī orķestris Madara Kalniņa vadībā un DJ BigShuzz. Pludmales zonā plkst. 22:55 notiks uguņošana.

Gada īsākajā naktī, 21.jūnijā, Turaidas Jāņkalnā jau devīto gadu pēc kārtas tiks svinēti vasaras saulgriežu svētki, kur no plkst.19.00 līdz saules lēktam ikviens aicināts izdzīvot saulgriežu nakti, izdzīvojot latviskās tradīcijas, izbaudot dabas burvību un saules un Jāņu dziesmu maģiju. Svētkos kopā ar nodibinājuma «Māras loks» ļaudīm, Jāņa tēvu - Siguldas novada domes priekšsēdētāju Uģi Mitrevicu un Jāņa māti - Turaidas muzejrezervāta direktori Annu Jurkāni, kā arī folkloras kopām no Vidzemes, Latgales un Rīgas piedalīties aicināts ikviens, kam vēlme ir izjust saulgriežu nakts burvību.

Siguldā 20.jūnijā plkst.9.00 notiks Jāņu tirdziņš Zaļajā tirgū, Raiņa ielā 3.

Savukārt 23.jūnijā plkst.22.00 Siguldas pilsdrupās gada visīsākajā naktī uz lustīgu ielīgošanu pie lielā Jāņu ugunskura aicinās folkmūzikas grupa «Teikas muzikanti» – vilcējs un čupā grūdējs Jānis Feldmanis (akordeons), čīgātāja Katrīna Feldmane (vijole), svilpotājs Kārlis Briņģis (blokflautas, stabules, dūdas), strinkšķinātāja Līna Sakārne (kokle, ukulele), bungeldzindzele Agata Rapa (mandolīna, bungas, vijole), aulis rāvējs Laila Rozena (bungas, kokle). Līdz pat rīta gaismai līgotājus priecēs grupa «Klaidonis» un DJ. Darbosies bufetes.

Rēzeknes Festivāla parkā 23.jūnijā dienas garumā darbosies zāļu tirdziņš un vainagu pīšanas meistardarbnīca. Blakus parkam Rēzeknes upes krastā varēs doties brīvdabas pirtiņā. Svētkos notiks Rēzeknes Tautas teātra izrāde «Obi lobi voi bouz tik maisā!», kā arī koncertēs kapela «Dziga» un tiks iedegta ugunsskulptūra. Programmas noslēgumā būs Jāņu nakts zaļumballe ar grupu «Ginc un Es».

Valmierā, pie «Valmiermuižas alus», svētkus 20.jūnijā ieskandinās pasākumā «Saulgriezis 2015». Dienas daļā darbosies lauku labumu un amatnieku daiļdarbu tirdziņš, Jāņu tradīciju skola, amatnieku darbnīcas, kā arī notiks saulgriežu tautisko deju koncerts Valmieras estrādē, savukārt vakara daļā norisināsies uguns un spēka rituāls, koncerts etno skaņās ar grupu «Vētras saites», «Pērkonvīri» un «Jauno Jāņu Orķestri» noslēgumā. Bet Jāņu vakarā no plkst. 22 notiks Līgo nakts zaļumballe ar grupu «Kantoris 04» un DJ Viesis.

Jelgavas Zinātniskajā bibliotēkā 17.jūnijā notiks tautasdziesmu dziedāšanas vakars «Jāņu dziesmas un rotaļas», bet 20.jūnijā Sv.Trīsvienības baznīcas tornī notiks radošā nodarbība, kurā varēs uzzināt par vasaras saulgriežu tradīcijām, iepazīties ar kļavu lapu cepures darināšanas pamatprincipiem un veidot tās pašrocīgi. Savukārt Jāņus Jelgavā svinēs Pasta salā un Jelgavas pils saliņā. Iecerēts, ka Pasta salā klātesošos sveicinās domes priekšsēdētājs, apbalvos konkursa «Sakoptākais pilsētvides objekts» laureātu, kā arī varēs noskatīties Ozolnieku novada amatieru teātra iestudēto Rūdolfa Blaumaņa lugu «Skroderdienas Silmačos». Jelgavas pils saliņā notiks vainagu un vītņu pīšana, saules pavadīšana, uguns rituāli, kaimiņu aplīgošana, dejas, rotaļas, saullēkta gaidīšana ar folkloras kopām «Dailinge» no Lietuvas, «Trejupe», «Dreņģeri», «Vecsaule» un «Dimzēns».

Ielīgošana Daugavpilī būs 18.jūnijā Dubrovina parkā ar radošajām darbnīcām un sadziedāšanos. Daugavpilī svētku ietvaros 19.jūnijā atklās Tautas lietišķās mākslas studijas «Klūga» 35 gadu jubilejas izstādi «Draugu tikšanās». Izstāde skatāma Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā. Savukārt Jāņu sagaidīšana notiks 23.jūnijā no plkst. 21 Stropu estrādē ar Daugavpils pūtēju orķestru un deju kolektīvu koncertu. Koncerta noslēgumā uzstāsies Viktors Lapčenoks. Pēc koncerta, plkst. 23, iedegs lielos ugunskurus. Programma noslēgsies ar Jāņu zaļumballi.

Jēkabpilī Vasaras saulgriežus svinēs 20.jūnijā, kad uz plostiem Daugavā iepretim Vecpilsētas laukumam plkst.20 koncertēs «Laimas Muzykanti».

Rīgā Līgo svētku svinības 23.jūnijā notiks 11.novembra krastmalā un Dzegužkalnā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu