Baleta festivāls noslēgsies ar kaislībām un atkailinātiem ķermeņiem (1)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls noslēgsies ar krāsaina, emocionāla un jutekliska iestudējuma «Melnais dimants» pasaules pirmizrādi, kas 18. maijā plkst.19 būs skatāma Rīgas Kongresu namā.

Dānijas Deju teātra horeogrāfa Tima Raštona iestudētā izrāde vēstīs par diviem cilvēkiem, simboliski atainojot viņu būtību - no dimanta mirdzuma līdz tumšajām, cilvēciskajām dvēseles dzīlēm. Iestudējumā

būs redzamas kaislības, plosīšanās uz skatuves, drosmīgi ķermeņu sakrustojumi, kā arī atkailināti ķermeņi.

«Melnais dimants» būs uzdrošināšanās rādīt kailu cilvēku gan tiešā, gan pārnestā nozīmē, rādīt cilvēka dvēseles spēku un kustības spēku, jo katra kustība iestudējumā būs nolasāma kā teksts.

Savukārt Dānijas kultūras institūta direktors Simons Drevsens Holmbergs piebilda, ka izrāde parāda to, kas notiek, kad «vārdi apstājas», jeb to, kas ir vairāk nekā vārdi.

Kā uzsvēra festivāla direktore, uz Kongresu nama skatuves būs redzama mākslu sintēze, kas veidos vienu veselumu. «Raštons spēj savienot neiespējamo, viņa fantāzija sniedzas pāri robežām,» izteicās Beiris.

«Iestudējumam tērpus ir veidojusi Šarlote Ostargarda, kas Dānijā ir zināma tērpu dizainere. Viņas veidotie kostīmi būs gan kosmiski, gan cilvēciski, turklāt

būs arī epizodes, kurās tērpu nebūs,

jo savu stāstu un emocijas cilvēks dažkārt vislabāk var parādīt tieši šādā veidā,» stāstīja Beiris.

Viņa piebilda, ka iespaidīga būs arī scenogrāfija, kuru veidojis Johans Kolkjers, un gaismu efekti, par kuriem gādājis Jakobs Bejergards, bet izrādes mūzikas autors ir komponists Filips Glāss. Festivāla direktore gan pauda nožēlu, ka Rīgā nav piemērotu telpu, kurās šādus pasaules līmeņa iestudējumus parādīt, respektīvi, nav koncertzāles, kas atbilstu mūsdienīgām prasībām.

Kā ziņots, Starptautiskais Baltijas baleta festivāls šogad Latvijā norisinās jau 19.reizi.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu