«Deju laikmets» - top jauna filma par reiva kultūru PSRS (9)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Studija «VFS Films» publicējusi pirmo reklāmas rullīti (krievu versiju) jaunai Viktora Budas dokumentālajai filmai «Deju laikmets» («Эпоха танцев»), kas vēsta par pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu beigu deju mūzikas kultūras attīstību. Reiva kustība un elektroniskā mūzika bija revolucionāra un tās atstātais mantojums pilnībā izmainīja bijušās Padomju Latvijas un PSRS kultūras seju.

Mūzika – tā ir viena no protesta formām, tādēļ pilnīgi likumsakarīgi, ka savulaik Rīgas mākslas un kultūras aktīvisti sevi skaļi pieteica ar alternatīvu mūzikas kultūru vēl esošajai padomju sistēmai, astoņdesmito gadu otrajā pusē. Rīgai bija lemts kļūt par pilsētu, kura vēlāk Padomju Savienībai atklās šo jauno skanējumu, bet Jānis Krauklis kļūs par pirmo vinila plašu dīdžeju bijušajā Padomju Savienībā un novatoru pirmajai tā laika dīdžeju paaudzei.

Skatoties no šodienas skatpunkta, filmā redzamas leģendāras personības: WestBam (Maksimilians Lencs), Roberts Gobziņš (EastBam) un citi. Pirmo reizi kopš aktīvo dīdžejgaitu beigšanas ekrānos būs redzami pirmie PSRS dīdžeji Jānis Krauklis un Uģis Polis, kuri astoņdesmito gadu beigās visu sagrieza kājām gaisā.

Filmā ir iesaistītas arī vairākas Krievijas elektroniskās deju mūzikas skatuves personības, tostarp kritiķis Artemijs Troickis, kurš astoņdesmito gadu otrajā pusē kļuva par liecinieku Rīgā notikušajai, iespējams, lielākajai muzikālajai afērai Padomju telpā.

Filmas tapšanas etapus un pilnīgu sižetu filmas veidotāji pagaidām neizpauž.

Pirmizrāde filmai plānota 2014. nogalē.

Producents - Uldis Cekulis. Operators un montāža - Ritvars Bluka

www.facebook.com/DejuLaikmets

Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu