Rīgas Krievu teātrī - Gorkija, Dostojevska, Šekspīra un Platonova lugas

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris 131.sezonas otrajā pusē skatītājiem piedāvās Maksima Gorkija, Fjodora Dostojevska, Viljama Šekspīra un Andreja Platonova darbu iestudējumus.

Kā gaidāmajām teātra sezonas pirmizrādēm veltītajā preses konferencē žurnālistiem pastāstīja teātra mākslinieciskais vadītājs režisors Igors Koņajevs, galvenais notikums būs jaunā režisora Elmāra Seņkova iestudējums «Vasarnieki», kas tapis pēc Maksima Gorkija lugas motīviem.

Luga «Vasarnieki», kuras pirmizrāde gaidāma 15.februārī, Rīgas Krievu teātrī iestudēta otro reizi - pirmoreiz tas noticis pirms 110 gadiem, un izrāde izpelnījusies lielu publikas atzinību. Toreiz pie iestudējuma strādāja Konstantīns Mardžanovs, klāt esot Gorkijam, bet uz skatuves spēlēja aktrise Marija Andrejeva. Toties šajā reizē savu skatījumu uz Gorkija lugu rādīs Seņkovs un viņa radošā komanda, kas skatītājiem daļēji zināma pēc izrādēm «Graņonka» un «Indrāni».

Kā izteicās Seņkovs, «Vasarniekos» būs aplūkotas tādas cilvēcei vienmēr aktuālas tēmas kā morāle un ideāli - izrādē figurēs daudz cilvēku bez ideāliem, bet vienam tomēr ideāli būs, un tas radīs konfliktu. Kā norādīja scenogrāfs Reinis Dzudzilo, varēs vilkt paralēles starp izrādes varoņiem un glancētiem žurnāliem - skaisti, bet, kad atver, iekšā ir tukšums. «Domāju, tā jālūkojas uz šo izrādi,» bilda scenogrāfs. Arīdzan tērpu māksliniece Krista Dzudzilo izteicās, ka iestudējumā tiks akcentēta skaistā ārējā pasaule, «lai skatītājs gribētu būt tāds, kā viņi».

Pie izrādes kā horeogrāfe strādājusi Elīna Lutce, režisoru dramaturģijas jautājumos asistējusi Madara Rutkēviča, bet iestudējumam mūziku komponējis Edgars Mākens.

«Vasarnieku» ādā iejutīsies Dmitrijs Palēss, Veronika Plotņikova, Dana Čerņecova, Aleksandrs Maļikovs, Jevgeņijs Čerkess, Jekaterina Frolova, Oļegs Teterins, Jeļena Sigova, Anatolijs Fečins, Andrejs Možeiko, Vadims Grosmans, Olga Ņikuļina, Natālija Ribenko, Leonīds Lencs, Vitālijs Jakovļevs un Artūrs Trukšs.

4.martā pirmo reizi uz Rīgas Krievu teātra skatuves tiks izspēlēta izrāde «Pusaudzis», ko Krievijas režisore Jeļena Čornaja veidojusi pēc Dostojevska romāna motīviem. Kā žurnālistiem pastāstīja Čornaja, izrāde spriedzes dēļ atgādinās trilleri. Tā vēstīs par pusaudzi Arkādiju Dolgorukiju, kurš vairāk par visu vēlas kļūt bagāts, jo, viņaprāt, nauda piešķir varu pār cilvēkiem. «Kaut arī romāns sarakstīts pirms 140 gadiem, šī cietsirdīgā ideja ir aktuāla vēl joprojām,» sacīja režisore.

Viņa pastāstīja, ka krievu teātrī līdzās Antona Čehova lugām vienmēr populāri ir bijuši Dostojevska darbi, kaut gan tie ir jādramatizē, jo Dostojevskis lugas nav rakstījis. «Taču viņa psiholoģiskā proza teātra skatuvei ir labs un vērtīgs materiāls,» bilda iestudējuma režisore.

Izrādē, kas vēstīs par jauniem cilvēkiem, piedalīsies jaunie aktieri - Rīgas Krievu teātra speciālā aktieru kursa studenti.

Režisors Elmārs Seņkovs piedalās preses konferencē, kas ir veltīta Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra sezonas otrajai pusei
Režisors Elmārs Seņkovs piedalās preses konferencē, kas ir veltīta Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra sezonas otrajai pusei Foto: Evija Trifanova/LETA

Rīgas Krievu teātrī būs skatāma arī Šekspīra komēdija «Divi veronieši», ko iestudējis Koņajevs. Ar tās pirmizrādi 31.maijā sāksies Rīgas Krievu teātra speciālā aktieru kursa studentu diplomdarbu izrāžu nedēļa, kas noslēgsies 8.jūnijā ar svētku koncertu «Vivat Academia!».

Kā bilda Koņajevs, «Divi veronieši» nav starp Šekspīra biežāk iestudētajiem darbiem. Toties tas vēsta par jaunību, proti, tas ir darbs, kurā ir viegli iesaistīt jaunos aktierus.

Krievu aktieru kursu Rīgas Krievu teātris sadarbībā ar Latvijas Kultūras akadēmiju pirmoreiz uzņēma 2010.gadā. Par tā vadītāju kļuva Koņajevs. 2012.gadā pirmo reizi Rīgas Krievu teātra pastāvēšanas vēsturē sezona tika atklāta ar pirmizrādi - pēc Ļesjas Ukrainkas lugas veidoto iestudējumu «Meža dziesma», ko topošie aktieri veidoja kā mācību darbu. 2013.gada septembrī uz «Zirgu pasta» skatuves notika vēl viena pirmizrāde, kas pēcāk tika iekļauta teātra repertuārā - pēc Čehova stāstu motīviem veidotā «Tikšanās notika, bet...». Studentu diplomdarbu izrāžu nedēļā būs skatāmi gan šie darbi, gan arī iestudējums «Pusaudzis». «Meža dziesma», kas ir iestudējums dažādu paaudžu cilvēkiem, teātrī tiks rādīts arī 20.martā un 13.aprīlī.

Kā sezonas pēdējā pirmizrāde 20.jūnijā būs skatāms iestudējums «Fro», ko Krievijas režisors Ruslans Kudašovs veidojis pēc Andreja Platonova stāsta motīviem. Kā pastāstīja Konajevs, pirmo reizi Rīgas Krievu teātra vēsturē būs situācija, kad teātris sezonu slēgs ar pirmizrādi. Tā noticis, jo Kudašovam bija jābūt teātra festivāla «Zelta maska» žūrijā un viņš nevarējis izrādi iestudēt agrāk.

Scenogrāfs Reinis Dzudzilo un kostīmu māksliniece Krista Dzudzilo piedalās preses konferencē, kas ir veltīta Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra sezonas otrajai pusei
Scenogrāfs Reinis Dzudzilo un kostīmu māksliniece Krista Dzudzilo piedalās preses konferencē, kas ir veltīta Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra sezonas otrajai pusei Foto: Evija Trifanova/LETA

Kudašovs, kurš Rīgas Krievu teātrī ir iestudējis divas izrādes bērniem - «Mazo princi» un «Mazās eglītes lielo ceļojumu» - šoreiz ir iestudējis izrādi pieaugušajiem. Režisors izvēlējies 20.gadsimta 1.puses rakstnieka Platonova stāstu, kas uzskatāms par krievu literatūras pērli. Konajevs izteicās, ka grūti prognozēt, kā Rīgas skatītāji uzņems Platonova poētisko valodu un citus viņa daiļrades elementus, jo Latvijas skatītājiem ar šo autoru ir bijusi maza saskarsme. Rīgas Krievu teātrim šī būs pirmā pieredze ar Platonova darbiem.

Savukārt teātra direktors Eduards Cehovals piebilda, ka izrāde repertuārā atgriezīsies rudenī. Viņš arī izteicās, ka ir zināma nākamās sezonas atklāšanas izrāde - tā būs «Hanuma», ko iestudēs režisore Alla Sigalova.

Toties šosezon Rīgas Krievu teātrim vēl ir gaidāmas viesizrādes Izraēlā un Krievijā - Maskavā, Omskā, Krasnojarskā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu