106 gadu vecumā miris kunfu filmu celmlauzis Žuņžuņs Šao

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Otrdien 106 gadu vecumā miris Žuņžuņs Šao, kurš padarīja populāru kunfu filmu žanru un izveidoja mediju impēriju, kas plešas no Honkongas līdz Holivudai.

Šao nodibināja kinostudiju «Shaw Brothers Studio», kas diktēja noteikumus Āzijas kino industrijā. No tās ietekmējušies arī citu zemju režisori, piemēram, Kventins Tarantino.

Saskaņā ar biznesa žurnāla «Forbes» aplēsēm Šao ir miljardieris. Viņš daudz ziedojis labdarībai, par ko 1977.gadā Lielbritānijas karaliene Elizabete II viņu iecēla bruņinieku kārtā.

Šao kā producents piedalījies britu režisora Ridlija Skota 1982.gada kulta filmas «Blade Runner» («Pa asmeni skrejošais») veidošanā.

Viņa studijas veidotās cīņu mākslas filmas izveidoja veselu žanru. Taču labi zināma Šao neveiksme bija izgāzušās pārrunas ar kinozvaigzni Brūsu Lī, kurš solīto samaksu uzskatīja par pārāk mazu.

Šao un viņa vecākais brālis Žuņme 1927.gadā dibināja «Shaw Brothers Studio». Kopš tā laika izdotas aptuveni 1000 filmas un izaudzināti vairāki režisori, kuri guvuši panākumus arī Holivudā, piemēram, Džons Vū.

Honkongas aktieris Gordons Liu, kurš spēlējis vairākās Šao filmās, redzams Tarantino trillerī «Kill Bill: Volume 2» («Nogalināt Bilu 2»).

Otrdien Šao atbalstītāji izteica līdzjūtības sociālajos tīklos. «Bez Žuņžuņa Šao nebūtu ne Kventina Tarantino, ne [repa apvienības] «Wu-Tang Clan«,» tvīto viens no viņiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu