Ķīna aizliedz Lēdijas Gāgas dziesmas

LETA/AFP
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Uzturot "kārtību" interneta mūzikas tirgū, Ķīna aizliegusi simt dziesmas, sākot ar ekscentriskās dziedātājas Lēdijas Gāgas (Lady Gaga) darbiem un beidzot ar popgrupas "Backstreet Boys" singliem.

Kultūras ministrija paziņojusi, ka šādi cenšas uzturēt kārtību interneta mūzikas tirgū, piebilstot, ka dziesmas, kuras "kaitē valsts kultūras drošībai, ir jāiztīra un jāregulē ar likumu".

Ministrija ar paziņojumu nāca klajā 19.augustā, un tas publiskots arī ministrijas mājaslapā. Aizliegto dziesmu vidū ir dziedātājas "Lady Gaga" singls "Bloody Mary", kas beidzas ar rindiņu "Oh, libertad, mi amor", dziesma "Hair", kurā izskan vārdi "This is my prayer that I'll die living just as free as my hair", un dziesmas "The Edge of Glory" un "Marry the Night".

Paziņojumā nav teikts, kādēļ šīs dziesmas ir aizliegtas, bet Ķīna regulāri cenzē visu, ko uzskata par politiski nedrošu vai apvainojošu.

"Melnajā sarakstā" iekļuvuši arī vairāki Āzijas mākslinieki.

Cenzūrai daudz kandidātu

Pekinas Ārvalstu studiju universitātes amerikāņu studiju profesors Tens Dzjimens norādīja, ka dziesmu melnajā sarakstā var tikt ierindots sekss, politika vai reliģija, bet cenzoru iebildumus var izpelnīties arī dziesmas par jaunības neatkarību.

"No seksualitātes būtu jāizvairās, un politikas," viņš piebilda.

Ķīnu satrauc nemieri arābu valstīs

Tomēr konkrēto ministrijas lēmumu profesors vērtēja kā daļu no plašākiem centieniem pastiprināt kontroli pār kultūru, jo Pekinu satraukuši nemieri arābu pasaulē.

Jau trešais aizliegtās mūzikas saraksts

Šis ir jau trešais aizliegto dziesmu saraksts, ko izdevusi Ķīnas valdība, un tajā iekļautas arī amerikāņu R&B dziedātājas Bejonsē, kanādiešu grupas "Simple Plan" un grupas "Take That" dziesmas.

Iepriekš Ķīnas valdība aizliedza kanādiešu popzvaigznes Avrilas Lavinjas dziesmu "What the Hell" un grupas "The Rolling Stones" versiju dziesmai "It's All Over Now".

Aizbildinās ar vēlmi apkarot pirātismu

Kopš 2010.gada visām mūzikas tīmekļa vietnēs ievietotajām dziesmām jātiek cenzētām un iepriekš apstiprinātām, ko valdība skaidro ar centieniem kontrolēt plaukstošo pirātismu.

Pētījumi liecina, ka no visām lejupielādētajām dziesmām 99% ir pirātiskā mūzika.

Ķīnas varas iestādes ir aizliegušas vairākām ārvalstu grupām uzstāties Ķīnā vai vismaz izveidojušas sarakstus ar aizliegtajām dziesmām.

2006.gadā Kultūras ministrija izsvītroja no grupas "Rolling Stones" Šanhajas koncerta programmas viņu slaveno seksam un narkotikām veltīto himnu "Brown Sugar".

Bjorka sadumpojas koncerta laikā

Islandiešu dziedātāja Bjorka 2008.gada koncertā dziesmas "Declare Independence" laikā vairākas reizes iebļāvās "Tibeta". Pēc šā atgadījuma Ķīna ieviesusi vēl stingrākus noteikumus un ierobežojumus mūziķiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu