Purvīša balvai nominēti Grants, Drulle un Brants

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto / LNMM

Purvīša balvas neatkarīgo ekspertu darba grupa izvērtējusi 2011. gada otrā ceturkšņa (aprīlis – jūnijs) notikumus Latvijas vizuālajā mākslā un nominējusi Purvīša balvas fināla atlasei, kas notiks 2012. gada nogalē, trīs māksliniekus: Ivaru Drulli, Andreju Grantu un Hariju Brantu, informē LNMM pārstāvji.

Mākslinieks Ivars Drulle balvai nominēts par personālizstādi "Balstīts uz patiesiem notikumiem" galerijā "Alma" (28. aprīlis – 10. jūnijs).

Laikmetīgās mākslas centra direktore Solvita Krese nomināciju pamato: "Mākslinieks ir sasniedzis kvalitatīvi jaunu līmeni, kurā viņa izvēlētie konceptuālie risinājumi demonstrē apbrīnojamu formas un satura sintēzi. Amatnieciskā virtuozitāte pakļaujas mākslinieka inscenēto mizanscēnu spriegumam. Figurālās kompozīcijas, kas ilustrē kādu no konteksta izkadrētu situāciju, tomēr nekļūst par tiešu literāru vēstījumu, bet atstāj skatītājam ietilpīgu iztēles telpu.

Izstāde parāda autora interesi un refleksiju par pasaules notikumiem,

vēstures samezglojumiem un likumsakarībām. Mākslinieks, veiksmīgi izmantojot dozētu melanholijas un ironijas devu, aicina palūkoties uz mazā cilvēka bezspēcības sajūtu vēstures pagriezienu priekšā."

Fotogrāfs Andrejs Grants balvai nominēts par personālizstādi "Fotogrāfijas 1980–2010" Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (1. aprīlis – 22. maijs).

Andrejs Grants. Liepāja. 2004. No kolekcijas "Pa Latviju". Autora īpašums.
Andrejs Grants. Liepāja. 2004. No kolekcijas "Pa Latviju". Autora īpašums. Foto: Publicitātes foto / LNMM

"Granta personālizstāde atgādina par fotogrāfijas pārsteidzošo spēju vienā dokumentāli tvertā kadrā radīt daudzu realitātes iespēju klātbūtni kā dzīves noslēpuma atslēgu. Tajās piedalās konkrētā laika un telpas faktūra, taču reizē it kā darbojas pieslēgums "nulles laikam". Tādēļ pārsteidzošā kārtā viņa Latvija, tāpat draugi, radi un paziņas ir gan tiešo ģeopolitiski, etniski, sociāli iezīmēto laika realitāšu paudēji, gan mūžības kvalitāšu nesēji. Šis ieraudzītais un nofiksētais,

un skatītājam tādējādi pieejamais starpsolis no konkrētā mirkļa uz citas eksistences telpu

Granta fotogrāfijās ir to īpašā zīme un vērtība," izstādi raksturo mākslas zinātniece Laima Slava.

Savukārt mākslinieks Harijs Brants balvai nominēts par zīmējumu izstādi "Portreti" galerijā "Māksla XO" (9. jūnijs – 5. jūlijs).

Harijs Brants. Darbs no izstādes "Portreti" galerijā "Māksla XO"
Harijs Brants. Darbs no izstādes "Portreti" galerijā "Māksla XO" Foto: Publicitātes foto / LNMM

Par šo nomināciju Vilnis Vējš teic: "Harija Branta jau ilgstošā pievēršanās portreta žanram ir rezultējusies ar vērā ņemamu jaunu darbu skaitu un kvalitāti. Katrs no izstādītajiem portretiem pārliecina ne vien par retu talantu un nevainojamu profesionalitāti, bet arī par atbrīvotu spēju ģenerēt spilgtus tēlus. Tas ir īpaši nozīmīgi tradicionālā žanrā un tehnikā, kurā, šķiet, iespējamas vien variācijas par jau zināmo.

Branta stilizētāja spējas ir tik spožas,

ka rada mānīgu iespaidu, it kā viņa radītie personāži ir "klasiski" (tiražēti filmās, attēlos), tomēr tādā veidā prezentējas tipiski laikmetīga, sintezējoša, komentējoša jaunrade. Svarīga ir mākslinieka spēja piešķirt tai saturisku dziļumu."

Purvīša balvas neatkarīgo ekspertu darba grupā no 2011. gada 1. janvāra līdz 2012. gada 15. decembrim darbojas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) Latvijas Vizuālās mākslas departamenta vadītāja Ginta Gerharde-Upeniece, LNMM izstāžu kuratore Irēna Bužinska, mākslas zinātniece un kuratore Inese Baranovska, mākslas kritiķis un kurators Vilnis Vējš, mākslas kritiķis Jānis Borgs, Laikmetīgā mākslas centra direktore Solvita Krese un mākslas zinātniece, izdevniecības "Neputns" galvenā redaktore Laima Slava. Ekspertu darba grupa nominantus balvai izvirza reizi ceturksnī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu