Notiks dokumentālās filmas «Dziesmu svētki - tautas kustība» pirmizrāde

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

5.jūlijā plkst. 21:00 bezmaksas pirmizrāde uz lielā ekrāna Esplanādē dokumentālajai filmai «Dziesmu svētki - tautas kustība», kur filmas autori ļauj skatītājam sajust Dziesmu svētku nozīmi visai latviešu tautai, jo pirmo reizi kopā ir salikti arhīva materiāli no pirmajiem līdz XXV Dziesmu svētkiem.

Filma vēsta, kā no Dikļiem, kur, mācītāja un rakstnieka Jura Neikena aicināti, uz kopkori pulcējās pirmie dziedātāji no visa novada, tālāk ceļš veda līdz pirmajiem Dziesmu svētkiem Rīgā, kur Latviešu biedrības namā izskanēja Pirmajiem Dziesmu svētkiem Kārļa Baumaņa sarakstītā dziesma «Dievs svētī Latviju», kura kļuva par mūsu valsts himnu. Šīs dziesmas mūžs ir līdzīgs mūsu Latvijas mūžam. Svešu varu nievāta - tautā atzīta un mīlēta.

«Latviešu dziesmu svētki aizsāka garīgu kustību, kura vairoja tautas nacionālo pašapziņu. Savukārt nacionālā pašapziņa radīja vajadzību pēc savas valsts. Mūsu valsts - Latvija un dziesmu svētki ir vienoti. Kamēr Latvijā skan Dziesmu svētki, tikmēr ideja par savu valsti ir dzīva,» stāsta filmas producents Andrejs Ēķis.

Filmas producents ir Andrejs Ēķis, izpildproducents Pāvils Raudonis, režisore Ilze Šņore, komponists Mārtiņš Brauns, aizkadra balss Katrīne Pasternaka, scenāriste Ilona Bērziņa un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesore Ilma Grauzdiņa, operatori Edgars Jākobsons un Inese Tīkmane, datorgrafika - Juris Matuzelis, skaņu operatori Osvalds Ostrovskis un Ilvars Veģis, montāžas inženieris Jānis Ērglis.

Filmas veidotāji ir kompānija Platforma, un tā tapusi ciešā sadarbībā ar Latvijas Kultūras ministriju, Latvijas Nacionālo kultūras centru un Lattelecom. Filma būs skatāma visās Lattelecom televīzijas platformās - Interaktīvā TV - 115 kanāls, Virszemes TV - 5 kanāls un Lattelecom interneta TV.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu