Kultūras vasarnīca pilsētas centrā. Atklāta «Esplanāde 2014»! (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Riga 2014

«Rīga 2014» pārceļas uz parku! Mums ir sava kultūras vasarnīca! Turklāt tajā kaut uz piecu minūšu garu «atvaļinājumu» ir ielūgts ikviens garāmgājējs. Šādā vasarīgā noskaņā ceturtdien, 27. jūnijā, Rīgas centrā tika atklāta «Rīgas 2014» radoši informatīvā telpa «Esplanāde 2014». Tā visas vasaras garumā kalpos gan kā informācijas centrs par Eiropas kultūras galvaspilsētas gadā gaidāmajiem pasākumiem, gan kā kultūras pasākumu platforma visdažādāko mākslas žanru pārstāvjiem.

Līdz pat septembra vidum neparastajā, caurspīdīgajā konstrukcijā, ko veidojis arhitekts Austris Mailītis, notiks gan koncerti, gan diskusijas, gan performances un izrādes.

Darbosies kafejnīca un Latvijas Nacionālās bibliotēkas lasītava.

Īpašs prieks par veiksmīgu viena darba posma noslēgumu ir «Rīgas 2014» projektu vadītājai Dacei Vilsonei, kura vēl naktī pirms radošās telpas atklāšanas ar pašas audzētiem tomātu stādiem apzaļumojusi konstrukcijas Zaļo terasi. Tajā starp tomātiem, salātiem un Latvijas Universitātes Botāniskā dārza dāvātajiem ziedošajiem draugiem uz atelpas brīdi var uzkavēties ikviens.

Foto: Kaspars Garda, Rīga-2014

«Mēs, protams, vēl esam ceļa sākumā, mums ir jāiemācās dzīvot šādā vidē. Apkārt ir parks, kas iedvesmo, tāpēc vienlaikus strādāt un baudīt dzīvi būs jāmācās,» to kolēģiem un visiem rīdziniekiem novēl Dace Vilsone.

«Es pati noteikti gribētu izbaudīt, kā tas ir – parciņā skatīties kino. Tam jau ir rezervēti trešdienu un sestdienu vakari, kad tiks demonstrētas Eiropas un Latvijas kinofilmas. Un, protams, piektdienu mūzikas vakari. Pieņemu, ka šis būs kā vēl viens mūzikas klubs Rīgas centrā,» iesaka «Rīgas 2014» projektu vadītāja, akcentējot, ka «Esplanāde 2014» būs atpūtas vieta ar saturu, kas ir būtiski. Turklāt tajā radoši varēs pavadīt laiku ne tikai konkrēta pasākuma laikā, bet nepārtraukti. Te ir gan iespēja pieslēgties pasaules jaunumiem ar «Lattelecom» piedāvāto wi-fi, gan brīnišķīga Nacionālās bibliotēkas grāmatu kolekcija. «Var beidzot lasīt Raini pie Raiņa kājām,» smejas Dace.

Foto: Kaspars Garda, Rīga-2014

Līdz ar «Esplanādes 2014» atklāšanu

sākta reģistrācija arī vienam no Eiropas kultūras galvaspilsētas gadu ievadošajiem pasākumiem, Grāmatu draugu ķēdei,

– simboliskai grāmatu nešanas akcijai no tagadējās Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas uz jauno Gaismas pili nākamā gada 18. janvārī.

«Grāmatu draugu ķēdes» reģistrāciju atklāja simbolisks no grāmatām veidots tā sauktais domino efekts – Raiņa pieminekļa pakājē cita pēc citas rindojās 2014 grāmatas. Akcijai pirmie reģistrējās Rīgas mērs Nils Ušakovs, vicemērs Andris Ameriks, nodibinājuma «Rīga 2014» vadītāja Diāna Čivle un «Lattelecom» valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis.

Pēc svinīgās pasākuma daļas vasarīgo parka noskaņu bagātināja mūziķu Denisa Paškeviča un Jolantas Gulbes-Paškevičas uzstāšanās, kā arī Jāzepa Mediņa mūzikas skolas orķestra priekšnesums. Savukārt jau piektdien, 28. jūnijā, ar grupas «Dzelzs vilks» uzstāšanos tiks sākta «Esplanādes 2014» vasaras koncertsērija. Šoreiz «Dzelzs vilks» sola atskaņot ne tikai jau pazīstamos hitus, bet arī jaunas, 2014. gadā gaidāmā albuma dziesmas.

Jau ziņots, ka Dziesmu un deju svētku nedēļā «Esplanādē 2014» darbosies Latvijas Televīzijas Dziesmu svētku studija, bet uz lielajiem ekrāniem būs vērojami svētku koncerti.

Foto: Riga 2014
Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu