Par seksa performanci gads ieslodzījumā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Savas mākslas performances "Jūtīgā zona" laikā šā gada 20.martā Pekinas mūsdienu mākslas galerijā kāds ķīniešu mākslinieks Čens Lī (Cheng Li) ar savu asistenti izpildījis dzimumaktu. 57 gadus vecais mākslinieks aprīļa beigās arestēts un notiesāts uz gadu ieslodzījumā.

Mākslinieka performance bija daļa no izstādes "Mākslinieciskā prostitūcija", kuras atklāšanā piedalījās galvenokārt mākslas eksperti un kritiķi. Izstādes galvenais mērķis, autora prāt, ir "komercializācijas trenda" kritika. Komerciju mākslā Čens Lī pielīdzina prostitūcijai.

Nav zināms, vai tiks sodīta arī mākslinieka asistente. Savukārt Čena Lī sieva nākusi klajā ar paziņojumu, ka nenosoda šo performanci un "izprot Čena rīcību".

Kā vēsta laikraksts "The Shanghai Daily", Čens Lī sākotnēji ticis aizturēts 23.martā, un jau 25.martā viņa advokāti informēti, ka māksliniekam būs jāizcieš viena gada sods labošanas darbu kolonijā.

Mākslinieka advokāti spriedumu solījuši pārsūdzēt.

Kā ziņo prese, Čens Lī arestēts 24.aprīlī Pekinā.

Atgādinām, ka arī 2009.gadā Ukrainas galvaspilsētā Kijevā norisinājās savdabīga protesta akcija, kuras laikā kāda vietējā māksliniece un blogeris pie pilsētas rātsnama tikai gan imitējuši dzimumaktu un demonstrējuši pornogrāfiska rakstura attēlus. Arī minētajam blogerim Aleksandram Vorobjovam tika piespriests viena gada sods kādā labošanas iestādē.

Ķīnā vēl joprojām ieslodzījumā atrodas arī mākslinieks Ai Veivei, kas aizturēts par "ekonomiskajiem noziegumiem" 3.aprīlī Pekinā. Ai Veivei aktīvi darbojies interneta vidē un daudzkārt asi kritizējis Ķīnas interneta cenzūras sistēmu. Īpašu uzmanību izpelnījās Ai Veivei vadītā brīvprātīgo kustība, kas noskaidroja un publicēja 2008. gada 5. maija Sičuanas zemestrīces upuru vārdus.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu