Baleta "Kamēliju dāma" pirmizrāde

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas Nacionālajā operā (LNO) topošais balets "Kamēliju dāma", kura pirmizrāde gaidāma 25.martā, piedāvās interesantus aktierdarbus, jo uzvedums veidots drāmas baleta noskaņā, žurnālistiem ceturtdien pastāstīja baleta veidotāji.

Leimanis: dejotājiem šis balets ir smags

LNO baleta repertuāra veidotāji vienmēr ir tiekušies pēc iespējami lielas dažādības, tādēļ repertuārā ir gan klasiskā baleta iestudējumi, gan neoklasika un laikmetīgais balets, norādīja baleta mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis.

Viņš sacīja, ka igauņu horeogrāfa Tīta Herma iestudētā "Kamēliju dāma" būs neoklasisks balets ar drāmas baleta ievirzi, kam nekā līdzīga pašlaik LNO baleta repertuārā nav.

Leimanis arī pauda gandarījumu, ka baletu iestudēs tieši Herms ar savu specifisko dejas rokrakstu, kurš "Kamēliju dāmu" jau pirms pieciem gadiem iestudējis Igaunijas Nacionālajā operā. Viņš atzina, ka dejotājiem šis balets ir smags - galveno lomu atveidotāji praktiski visu laiku ir uz skatuves un noiet tikai uz īsu mirkli, lai pārģērbtos.

Herms: uzvedumā izmantots kaleidoskopa princips

Herms žurnālistiem pastāstīja, ka doma par "Kamēliju dāmas" iestudēšanu viņam bijusi jau sen, jo mīlestības un tajā ietvertās drāmas temats ir ļoti saistošs. Baleta uzvedumā izmantots kaleidoskopa princips - tas ir ļoti dinamisks, ainas mainās ātri, vienlaikus saglabājot uzmanību uz abiem galveno lomu atveidotājiem - kurtizāni Margeritu un jaunekli no provinces Armānu.

Galvenās lomas atveidotāja baletdejotāja Margarita Demjanoka piedalās preses konferencē par baleta jauniestudējumu "Kamēliju dāma" Latvijas Nacionālās operā
Galvenās lomas atveidotāja baletdejotāja Margarita Demjanoka piedalās preses konferencē par baleta jauniestudējumu "Kamēliju dāma" Latvijas Nacionālās operā Foto: LETA

Stāstot par jauno uzvedumu no galveno lomu atveidotāju skatpunkta, LNO solisti Elza Leimane-Martinova un Raimonds Martinovs neslēpa, ka horeogrāfija ir sarežģīta un vajadzējis apgūt daudz jauna. Margeritas un Armāna traģiskais mīlasstāsts ir emocionāli piesātināts, bet sarežģīti ir panākt vislielāko emocionālo spriedzi jau pašās pirmajās baleta minūtēs, jo uzvedums sākas ar stāsta beigām, pastāstīja Martinovs.

"Ir grūti, bet interesanti,"

viņš piebilda.

Jau vēstīts, ka 25.martā notiks LNO baleta jaunākā iestudējuma "Kamēliju dāma" pirmizrāde.

Jauniestudējumu veido horeogrāfs Tīts Herms, diriģents Atvars Lakstīgala, mākslinieks Eldors Renters, galvenajās lomās iejutīsies Elza Leimane-Martinova vai Margarita Demjanoka, Raimonds Martinovs vai Arturs Sokolovs.

Galvenās lomas atveidotājs baletdejotājs Raimonds Martinovs piedalās preses konferencē par baleta jauniestudējumu "Kamēliju dāma" Latvijas Nacionālās operā
Galvenās lomas atveidotājs baletdejotājs Raimonds Martinovs piedalās preses konferencē par baleta jauniestudējumu "Kamēliju dāma" Latvijas Nacionālās operā Foto: LETA

Balets "Kamēliju dāma" veidots ar Ferenca Lista mūziku. Baleta pasaules pirmizrāde notika 2006.gadā Igaunijas Nacionālajā operā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu