Olas jāripina ne tāpēc, ka tās forši ripo (39)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šodien kristīgā pasaule atzīmē Lieldienas, un tām pielāgojušies arī daudzi Latvijas iedzīvotāji. Lieldienas, kad ticīgie ļaudis izdzīvo Jēzus Kristus nāvi un augšāmcelšanos, ir centrālie kristīgās baznīcas svētki.

Lieldienās mūsu senči, veicot dažādus rituālus, parūpējās par daudzām būtiskām lietām – savu veselību, saticību, ražu un, protams, skaistumu.

Patiesībā pēc mūsu tautas paražām Lielā diena bija jāsvin vairāk nekā pirms nedēļas, līdz ar astronomiskā pavasara iestāšanos.

Rīgas Skolēnu pils folkloras kopas «Kokle» vadītāja Dina Liepa skaidro TVNET, ka tas nav nekas slikts, ka Lieldienas svinam pēc kristiešu tradīcijām, tomēr svinētājiem ir galvenais rast sevī pamatojumu, kāpēc viņi atzīmē vienu vai otru dienu.

Sarunā ar TVNET folkloriste norāda, ka patiesībā seno latviešu tradīcijās Lielā diena jau ir pagājusi – to parasti atzīmēja trīs dienas pēc astronomiskā pavasara iestāšanās (šogad tas sākās 20.martā).

Foto: LETA

Tāpat šajā laikā aktuālas ir izdarības ar olām – kaujas, ripināšanas, ēšanas un dažādas citas sacenšanās. Latvieši ļoti labi zina, ka olas ir jāēd ar sāli, pretējā gadījumā visu gadu sanāks melot. Liepa norāda, ka stāsts par Lieldienu zaķi, kurš dēj olas, ir ģermāņu jaunievedums un

latviešiem ola nozīmējusi ko citu – tā bijusi saules simbols.
«Protams, tradīcijas nav sastingušas – tās attīstās un pieskaņojas atbilstoši tām lietām, kas ir mums apkārt, bet katras tautas pārstāvim ir jāzina tās niansītes,»

viņa saka. Jautāta, vai paši iedzīvotāji apzinās, ka pēc latviešu tradīcijām Lieldienas svinamas pavisam citā dienā, Rīgas Skolēnu pils folkloras kopas «Kokle» vadītāja atbild, ka pēdējā laikā šī izpratne ir augusi.

«Šogad [abas dienas] ir tuvu, tāpēc tā ir gaumes lieta – svinēsim brīvdienās, jo tepat jau tas pavasaris ir sācies. Pagājušogad tam visam bija mēneša atšķirība, un tas likās mazliet dīvaini.» Pēc folkloristes domām, svinot Lieldienas un jebkādus citus svētkus, galvenais ir rast sevī pamatojumu, kāpēc tas tiek darīts.

«Visa pamats ir zināšanas. Jo zinošāki mēs būsim, jo pareizāk spēsim reaģēt uz dažādām lietām. Olas jāripina ne tikai tāpēc, ka tās forši ripo.»

TVNET novēl rast svētku sajūtu sevī un pavadīt šo dienu kopā ar ģimeni saskanīgās un priecīgās noskaņās!

Priecīgas Lieldienas!

Foto: LETA
Komentāri (39)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu