"Seviljas bārddziņa" jauniestudējums prasa lielu sagatavotību (13)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas Nacionālajā operā (LNO) topošā Džoakīno Rosīni operas "Seviljas bārddzinis" jauniestudējuma darbība risināsies Franču revolūcijas laikā, preses konferencē pastāstīja režisors Aiks Karapetjans.

Rosīni mūzika prasa augstu tehnisko un māksliniecisko sagatavotību

Varoņi, kas tērpti Kristīnes Pasternakas veidotajos rokoko tērpos un augstās parūkās, būšot pārspīlēti un atgādināšot mēmā kino personāžus.

Pjērs Bomaršē lugu "Seviljas bārddzinis jeb Veltīgā piesardzība" uzrakstīja 1773.gadā, bet dažādu likumisku un politisku problēmu dēļ tā netika izrādīta līdz 1775.gadam.

Bija jāpaiet vēl 24 gadiem līdz Rosīni komiskās operas "Seviljas bārddzinis" pirmizrādei.

Izrādes muzikālais vadītājs Modests Pitrens žurnālistiem teica, ka Rosīni mūzika no solistiem prasa augstu tehnisko un māksliniecisko varēšanu.

Pitrens pauda gandarījumu, ka "Seviljas bārddzinis" tiek iestudēts divos solistu sastāvos un "pusotru sastāvu" izdevies nokomplektēt ar LNO pašu spēkiem.

Uzņēmējs Juris Binde, izrādes režisors Aiks Karapetjans, LNO diriģents, izrādes muzikālais vadītājs Modests Pitrens un LNO solisti Inga Šļubovska un Jānis Apeinis
Uzņēmējs Juris Binde, izrādes režisors Aiks Karapetjans, LNO diriģents, izrādes muzikālais vadītājs Modests Pitrens un LNO solisti Inga Šļubovska un Jānis Apeinis Foto: LETA

Galvenajās lomās iejutīsies Bogdans Mihajs vai Viesturs Jansons (Grāfs Almaviva), Evija Martinsone, Inga Šļubovska vai Gunta Davidčuka (Rozīna), Jānis Apeinis vai Andrejs Žilihovskis (Figaro), Pjotrs Micinskis vai Imants Erdmans (Bartolo), Krišjānis Norvelis, Romāns Poļisadovs vai Rihards Mačanovskis (Dons Bazilio).

"Seviljas bārddzinis" pirmizrādi LNO piedzīvos 5.martā

Izrādi veido muzikālais vadītājs Pitrens, režisors Karapetjans, scenogrāfe Ieva Kauliņa, kostīmu māksliniece Kristīne Pasternaka.

28.februārī plkst.19 LNO Jaunajā zālē notiks jauniestudējumam veltītās "Sarunas pirms pirmizrādēm", kurās būs muzikologa Mikus Čežes lekcija "Vīrietis visām vajadzībām", kā arī iespēja satikties ar radošo komandu.

LNO solisti Inga Šļubovska un Krišjānis Norvelis
LNO solisti Inga Šļubovska un Krišjānis Norvelis Foto: LETA

"Seviljas bārddzinis" ir viena no 19.gadsimta labākajām komiskajām operām, kas tapusi trīspadsmit dienu laikā, piedzīvojusi vai visas iespējamās neveiksmes pirmizrādē, sākot ar komponista nelabvēļu sarīkotu izsvilpšanu un beidzot ar Rozīnas brunčos sapinušos kaķi, bet nu tā kļuvusi par vienu no visu laiku populārākajām muzikālajām komēdijām ar jokiem, pārģērbšanos un laimīgām beigām. Grāfam Almavivam kopā ar izveicīgo Figaro nākas likt lietā visu savu attapību, lai iekļūtu doktora Bartolo namā. Tur Bartolo slēpj savu audžumeitu Rozīnu, kurā grāfs ir iemīlējies.

Komentāri (13)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu