Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sirmais atgriežas atrādīt, ko samācījies ceļodams

TVNET
Sirmais atgriežas atrādīt, ko samācījies ceļodams
Facebook Draugiem Twitter Whatsapp
Comments 6
Foto: publicitātes

Pavārs Mārtiņš Sirmais atgriežas televīzijā, lai skatītājus iepazīstinātu ar pasaules kulināro mantojumu raidījumā «Sirmais. Kulta ēdieni», kurš jau šajā pavasarī, no 6. marta būs skatāms LTV1.

Sešos stundu garos, krāsainos un aizraujošu piedzīvojumu pilnos raidījumos Mārtiņš apceļos pasauli, sadraudzēsies ar cilvēkiem Itālijā, Beļģijā, Spānijā, Francijā, Amerikā un Meksikā, iedziļināsies ēdienos, kurus šie cilvēki ēd un mīl un kuri ir pazīstami visā pasaulē, un nesīs šīs zināšanas uz savām mājām, pie skatītājiem Latvijā.

Foto: publicitātes

Galvenajā lomā ir ēdiens!

«Sirmais. Kulta ēdieni» ir pirmais vērienīgais televīzijas projekts, kur galvenajā lomā ir ēdiens. Raidījuma veidotāju neremdināmā zinātkāre par ēdienu izcelsmi un drosmīgās ambīcijas iepazīt pasaules kulta ēdienus tuvplānā ir vainagojusies spilgtos stāstos ne tikai par kulināriju, bet arī par cilvēkiem. «Es to daru tāpēc, ka gribu zināt.

Gribu iepazīt pasauli un cilvēkus. Lai galva paliek plašāka!

Piemēram, tagad es zinu, ka garneli var izzvejot ar mailīšu tīklu. Ka Normandijā garneļu zvejošana ir tas pats, kas Latvijā sēņošana. Ka tas nav ekskluzīvi un tikai miljonāru ēdienkartē, bet ka tā ir īstā dzīve lielai daļai burvīgu, vienkāršu cilvēku,» par gūtajiem iespaidiem stāsta Mārtiņš Sirmais.

Foto: publicitātes

Ēdiens mūsdienās ir sociāla parādība

Producente Ilze Lasmane-Brože atklāj, ka šoreiz būtiski licies turpināt attīstīties, pētīt, izzināt un iet tālāk. «Vairāku gadu garumā Mārtiņš ir veicis skaistu un vienlaikus arī sarežģītu darbu – apceļojis un iepazinis Latviju, tās cilvēkus un ēdienus. Tagad viņš savās mīļajās mājās ienesīs pasaules elpu. Mēs redzam Latviju kā pasaules daļu. Mēs šajos ceļojumos dzīvojam kopā ar vietējiem, kopā ēdam, sarunājamies, smejamies, dalāmies savās domās, mēs iefiltrējamies viņu dzīvē un saprotam, ka pasaule ir viens kopīgs veselums, bet ēdiens ir viena no tās būtiskākajām identitāti un kultūru raksturojošajām lietām. Kā teicis pasaulslavenais Brijā-Savarēns: «Pasaki man, ko tu ēd, un es pateikšu tev, kas tu esi.»

Ēdiens jau sen vairs nav tikai izdzīvošanas līdzeklis.

Ēdiens mūsdienās ir sociāla parādība. Tā pagatavošana, pasniegšana un lietošana bieži vien ir ritualizēta - gan apzināti, gan neapzināti. Un labs ēdiens ir kļuvis par pielūgsmes un apbrīnas objektu. Tas ir kopīgs visām tautām un kultūrām. Tas vieno latviešus un meksikāņus.»

Arī pavārs Mārtiņš Sirmais uzsver, ka šoreiz stāsts nebūšot tikai par receptēm. Mārtiņš mācīsies kopā ar skatītāju, un mācību procesā ne vienmēr viss izdodas ar pirmo reizi. «Tā iespēja būt par visiem simts procentiem iekšā tajā brīdī un ēdienā no visiem aspektiem, kad nekā cita nav, ir unikāla! Tu cep, tu ēd, tu saproti un tu atklāj noslēpumu.»

Kopā ar Mārtiņu un Ilzi pasauli apceļo arī operators Edgars Jākobsons un operators-montāžas režisors Dāvis Doršs. Komandas jaunpienācējs Dāvis atzīstas, ka, arī atgriezies mājās, viņš turpina dzīvot ceļojumu iespaidos un, strādājot pie Francijas raidījuma, mielojas ar kruasāniem, bet, pārrunājot Itālijas iespaidus, komanda pasūtot picu. «Šis ir kaut kas pavisam īsts. Ar celšanos pusnaktī, lai ceptu kruasānus!»



Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu