Šodien sagaidām ziemas saulgriežus (112)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šodien oficiāli iestājas ziema, un latvieši jau izsenis svinējuši ziemas saulgriežus. TVNET uzrunāja vienu no aizrautīgākajiem pašmāju tradīciju kopējiem, folkloristu Vidvudu Medeni, lai uzzinātu, kā godam atzīmēt šos gadsimtiem senos svētkus.

Ziemas saulgriežiem, kad diena ir visīsākā un nakts visgarākā, Latvijā ir ļoti senas tradīcijas, un tās tiek turpinātas arī mūsdienās. Pašmāju paražas ļoti cītīgi piekopj folklorists Vidvuds Medenis ar ģimeni, kurš ar savu dzīvesveidu var būt piemērs tam, kā kopt vietējo kultūru arī 21. gadsimtā.

Dienu pirms ziemas saulgriežiem parasti notiek tā saucamais bluķa vakars, kad, iesietu virvē un dziesmām skanot, to velk ap dzīvojamām mājām un saimniecības ēkām trīs reizes. Pēc tam bluķis tiek iemests ugunskurā, lai sadegtu kopā ar visām nelaimēm un lai tā vietā nāktu jauns gads ar sauli.

Atšķirībā no citiem svētkiem, kam ir tendence komercializēties, lai kārtīgi atzīmētu ziemas saulgriežus, nav nepieciešami lieli izdevumi.

Viena no svētku tradīcijām ir arī puzuru darināšana. Puzuri ir ģeometriskas figūras, ko veido, izverot diegu caur salmiem. Tad tos piekar pie griestiem vai loga, lai tie griežas. Tāpat no salmiem senie latvieši darināja tā saucamos ķistus (satinot divus salmus vai koka gabaliņus kopā ar krāsainu dziju) un uz savu māju robežvietām (ieejām, stenderēm, logu aplodām) vilka auseklīšus vai lietuvēna krustus, lai neielaistu ļaunos spēkus.

Šim pašam nolūkam telpu stūri tika izpērti ar egļu zariem un senie latvieši, līdzīgi kā Lieldienās, izpēra viens otru, vēlot labu veselību un gudrību. Ne visos novados, tomēr atsevišķos Latvijas novados cilvēki tradicionāli mēdza doties arī ķekatu gājienos un masku gājieni beidzās līdz ar meteni februārī, kad sākas jauns saimnieciskais gads.

Vidvuds Medenis
Vidvuds Medenis Foto: LETA

Pats Medenis kopā ar draugiem un radiem atzīmēs bluķa vakaru. Runājot par ēdieniem, tie ir pietiekami tradicionāli aukstajiem gada mēnešiem – skābu kāpostu zupa ar grūbām, rupjmaizi, pupas, zirņi ar speķi utt.

Kā apliecina folklorists, latviešu paražas dzīvo arī bērnu un jauniešu vidū – viņi izrāda lielu interesi un labprāt iesaistās aktivitātēs. «Pavadīt šīs dienas (tradicionāli saulgrieži ilgst trīs dienas – aut.), šo vakaru ar izdarībām nav nekādu problēmu. Tikai ir jābūt pamatzināšanām un jāpapildina dziesmu vārdu krājumi, un iznāk ļoti mājīgs pasākums. Tas pats, kas Jāņos, tikai tad viss ir zaļš, tagad viss ir balts,» nobeigumā teic Medenis.

TVNET novēl priecīgus ziemas saulgriežus!

Komentāri (112)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu