Purvīša balvas fināla atlasei izvirzīti pēdējie pieci mākslinieki

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Purvīša balvas neatkarīgo ekspertu darba grupa ir izvērtējusi 2012.gada ceturtā ceturkšņa notikumus Latvijas vizuālajā mākslā, balvas fināla atlasei izvirzot pēdējos piecus māksliniekus. Balvai izvirzīts Andris Breže, Miķelis Fišers, Artūrs Virtmanis, Paulis Liepa un Igors Dobičins, informē Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) reklāmas un informācijas darba kuratore Nataļja Sujunšalijeva.

(precizēts)

Mākslinieks Breže balvai izvirzīts par izstādi «Miera dzīve», kas galerijā «Alma» skatāma no 5.novembra un ilgs līdz 9.decembrim. Pēc ilgākas nozušanas no aktīvās mākslas ainas Breže šajā izstādē atkal sevi apliecina kā izcils konceptuālās mākslas meistars, saglabājot uzticību saviem jaunības ideāliem.

Savukārt Fišers balvai izvirzīts par personālizstādi «Lielviela», kas LNMM izstāžu zālē «Arsenāls» skatāma no 29.novembra līdz 20.janvārim. Tā ir jaudīga izstāde, kurā mākslinieks pārliecinoši demonstrē briedumu un jau noslīpētu rokrakstu. Neskatoties uz izstādīto gleznu neviendabīgo kvalitāti, darbu kopums liek noticēt Fišera glezniecībai un pārpasaulīgās esamības eksistencei autora uztveres telpā, uzskata mākslas zinātniece Solvita Krese.

Purvīša balvai par personālizstādi «(10 000) melanholijas šķautnes», kas «Rīgas Mākslas telpā» bija skatāma no 9.oktobra līdz 9.novembrim, izvirzīts arī mākslinieks Virtmanis.

Liepa balvai nominēts par personālizstādi «Klusā daba», kas «Mūkusalas Mākslas salonā» bija skatāma no 12.oktobra līdz 17.novembrim. Viņš ir viens no interesantākajiem māksliniekiem, kurš pašreiz darbojas grafikas laukā, veiksmīgi savienojot visai reti izmantotu tehniku ar perfektām vēsturiskā dizaina rekonstrukcijām. Darbu noformējums, konteksta iezīmēšana ar diskrētu detaļu palīdzību demonstrē iepriecinošu pietātes un ironijas savienojumu, norādīja Krese.

Savukārt Dobičins Purvīša balvai nominēts par personālizstādi «Zeme. Gaiss», kas «Rīgas Mākslas telpā» norisinājās no 28.septembra līdz 28.oktobim. Mākslinieks savā ekspozīcijā sniedz lielisku tēlnieciskā spēka demonstrāciju monumentālisma dimensijās. Viņa māksla atklājas materiālu pretstatos un dramatiskā formu cīņā. Neraugoties uz darba uzsvērti abstrahētu traktējumu, tā emocionalitāte un kontrastainība izstaro skaudru vēstījumu un pretrunu spriedzi, pauda mākslas kritiķis Jānis Borgs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu