Latvija «Oskaram» pieteiks filmu «Golfa straume zem ledus kalna» (7)

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no filmas

ASV kinoakadēmijas balvai «Oskars» kategorijā «Labākā ārzemju filma» Latvija pieteiks filmu «Golfa straume zem ledus kalna», trešdien paziņoja Kultūras ministrija. Vietējiem ekspertiem bija jāizšķiras starp četriem darbiem – režisora Aika Karapetjana «Cilvēki tur», Jura Poškus «Kolka Cool», režisores Ināras Kolmanes filmu «Mona», kā arī Jevgeņija Paškēviča darbu «Golfa straume zem ledus kalna».

(papildināts viss teksts)

Nacionālā kinocentra vadītāja Ilze Gailīte-Holmberga uzsvēra, ka šī filma visvairāk atbilst tiem elementiem, kas varētu uzrunāt kinoakadēmijas žūriju un arī skatītājus. Proti, tai piemīt vēriens gan stāsta, gan mākslinieciskā nozīmē, filmai ir arī ļoti augsta profesionālā mākslinieciskā kvalitāte. Šie ir tie kritēriji, pēc kuriem žūrija vērtēs filmas, viņa paskaidroja.

Savukārt žūrijas priekšsēdētāja Dita Rietuma atzina, ka lēmums pieņemts balsojumā un nav bijis vienbalsīgs, bet, pēc viņas teiktā, balsojumā uzvarējusī Paškēviča filma ir "piesātināts un mākslinieciski ļoti komplicēts darbs, kas prasa adekvātu nobrieduša skatītāja uztveri". Viņa pieļāva, ka par šo filmu diez vai balsotu jaunieši, bet, tā kā ASV kinoakadēmiju veido "nobrieduši mākslinieki", Rietuma pauda cerību, ka viņi spēs nolasīt filmas vēstījumu.

Tas, vai Latvija vairāk nekā 100 filmu konkurencē ir iekļuvusi pusfinālā, būs zināms decembra vidū, savukārt Oskaram izvirzītās nominācijas tiks paziņotas janvāra vidū.

"Golfa straume zem ledus kalna"
"Golfa straume zem ledus kalna" Foto: Kadrs no filmas

"Golfa straume zem ledus kalna"

"Golfa straume zem ledus kalna" šogad ieguva arī balvu "Lielais Kristaps" kā labākā spēlfilma. Tā uzņemta krievu valodā pēc franču rakstnieka Anatola Fransa darbu motīviem un "ir savdabīga kolāža, ko veido vairāki mīlas stāsti, plaša mītisko tēlu kopa un divi idejiskie līmeņi – acīmredzamais un mītiskais. Filmā redzamas gan pašmāju zvaigznes – Rēzija Kalniņa, Ģirts Ķesteris, Jānis Reinis, Uldis Dumpis, Pēteris Liepiņš, Vigo Roga, Regnārs Vaivars un Olga Šepicka, gan Krievijas zvaigznes Aleksejs Serebjakovs, Ksenija Rapoporta, Daņila Kozlovskijs, Ville Hāpasalo, Jurijs Curilo, Jekaterina Vilkova, Anna Azarova, Jeļena Morozova, Tatjana Ļutajeva, kā arī igauņu aktieris Lembits Ulfsaks un lietuviešu aktieri Ļubomirs Laucavičus, Jekaterina Migicko, Vaida Butīte.

Filmas režisors un producents Paškēvičs darbojās komandā kopā ar Latvijas un Krievijas profesionāļiem – operatoriem Gintu Bērziņu un Valēriju Martinovu, māksliniekiem Jurģi Krāsonu un Pavelu Parhomenko, kostīmu māksliniecēm Natāliju Zamahinu un Larisu Braunu, skaņu režisoru Anriju Krenbergu. Filmas līdzproducente ir Natālija Ivanova.

Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu