JRT šosezon dosies uz vairākiem ārzemju festivāliem

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto / Gints Mālderis

Šosezon Jaunais Rīgas teātris piedalīsies vairākos festivālos, informē teātra pārstāve Dagnija Grīnfelde.

Ar izrādi «Klusuma skaņas» JRT devies uz «Theaterfestival Basel», kas risinās Šveices pilsētā Bāzelē. Kaserne Basel ir lielākais mūsdienu teātra, dejas un populārās mūzikas centrs ziemeļrietumu Šveicē. Kaserne Basel apvieno mākslas avangardu ar aktuālām popkultūras formām, piedāvājot ap divsimt četrdesmit notikumu gadā. Tā ir inovatīva laikmetīgās mākslas laboratorija, kas veido starpdisciplinārus projektus, iepazīstina publiku ar Šveices un starptautiski atzītu mākslinieku un kompāniju sniegumu, kā arī veicina jaunu mākslinieku ienākšanu kultūras laukā. JRT jau viesojās Kaserne Basel 2012.gada februārī ar izrādi «Garā dzīve».

Theaterfestival Basel piedāvā astoņpadsmit dejas un teātra izrādes no divpadsmit valstīm. Latviju pārstāvēs arī Jura Poškus spēlfilma «Kolka Cool».

Vairāk informācijas: http://www.theaterfestival.ch.

Ar izrādi «Otello» JRT dodies uz starptautisko festivālu - forumu «Režijas telpa» (Prostranstvo rezissuri), kas no 11. līdz 15. oktobrim norisināsies Krievijas pilsētā Permā.

Starptautiskais festivāls forums «Režijas telpa» ir mūsdienu teātra procesa radoša laboratorija. Viens no galvenajiem festivāla notikumiem ir jauno režisoru laboratorija, kas pulcē jaunos režijas profesionāļus no dažādām Krievijas un Baltijas valstu izglītības iestādēm.

2012.gada festivāls ir pilnībā veltīts Baltijas valstu teātrim. Līdzās JRT izrādei «Otello» M. Ķimeles režijā šogad festivālā piedalās OKT teātra izrāde «Romeo un Džuljeta» Oļega Koršunova režijā no Lietuvas un «Pedagoģiska poēma» NO99 teātra izpildījumā (režisors – T. Ojaso) no Igaunijas.

Atgādināsim, ka JRT jau viesojās šajā festivālā 2010.gadā ar režisora Alvja Hermaņa izrādi «Soņa», gūstot nedalītu skatītāju atzinību.

Vairāk informācijas - www.profestival.ru

Uz Šveices pilsētā Lugano notiekošo starptautisko festivālu «20`FIT» JRT vedīs skatītāju iemīļoto izrādi «Soņa», kas 20. un 21. oktobrī tiks izrādīta «Teatro Foce».

Skats no JRT izrādes "Soņa"
Skats no JRT izrādes "Soņa" Foto: Publicitātes foto / Gints Mālderis

FIT starptautiskais teātra festivāls notiek divdesmit pirmo reizi. Festivāls piedāvā izcilu mūsdienu pasaules teātra režisoru darbus un arī jauno mākslinieku pēdējos veikumus. Šogad tā uzmanības centrā ir Eiropas Jauno Teātra realitātes balvas ieguvējs Alvis Hermanis ar izrādi «Soņa», horeogrāfs, režisors, rakstnieks, vairāk nekā divdesmit gadus viens no nozīmīgākajiem mūsdienu skatuves māksliniekiem Jans Fabre ar izrādi DRUGS KEPT ME ALIVE (pasaules pirmizrāde 2012.gada maijā Mariborā) un Emma Dante ar viņas «Jauno Derību» triloģijā LA TRILOGIA DEGLI OCCHIALI, kas stāsta par dzīvi uz robežas, skumjām, atsvešinātību.

Dalībnieku vidū – arī Kismet Operas teātris, amerikāņu klauns Laura Herts, Jerrycan – Šveices mākslinieks, dadaists, Markus Zohner, Nikola Seiler, kolektīvs no Katalonijas Ponten Pie, Alessandro Sciarroni, kā arī rumāņu un marokāņu projekts Chanta, O UNDA.

Vairāk informācijas - http://www.teatro-pan.ch/index.php?option=com_content&view=article&id=30&Itemid=34

Uz festivālu «Les Boreales», kas risināsies Francijā no 15. novembra līdz 1. decembrim, JRT dosies ar izrādi «Garā dzīve».

Ziemeļvalstu mākslas un literatūras festivāls Les Boreales dibināts 1992. gadā pēc Ērika Eidū (Eric Eydoux) un Lenas Kristensenas (Lena Christensen) iniciatīvas sadarbībā ar OFNEC un Kaēnas Ziemeļvalstu studiju departamentu. Festivāls sākotnēji tika veltīts Ziemeļvalstu literatūrai, bet drīz kļuva atvērts arī citām mākslas nozarēm, iepazīstinot ar rakstniekiem, mūziķiem, fotogrāfiem, horeogrāfiem, aktieriem un māksliniekiem no Dānijas, Somijas, Īslandes, Norvēģijas un Zviedrijas, kā arī māksliniekiem, kas ir tiešā veidā saistīti ar kādu no šīm valstīm. Festivāls notiek katru gadu novembrī Normandijas reģionā, pārsvarā Kānā.

Skats no JRT izrādes "Garā dzīve"
Skats no JRT izrādes "Garā dzīve" Foto: Publicitātes foto / Gints Mālderis

Vienas vai divu nedēļu garumā interesenti aicināti baudīt izstādes, koncertus, filmas, dejas un teātra izrādes un tikties ar apmēram četrdesmit Ziemeļvalstu un franču autoriem, kuri piedalās debatēs, dialogos un lasījumos, literārās nedēļas nogales izrādēs vai tiekas ar interesentiem bibliotēkās, skolās un grāmatnīcās.

2012.gadā īpaši pagodināta tiks Zviedrija, kuru pārstāvēs tādi mākslinieki kā Circus Cirkor, laikmetīgās dejas kompānija Melo, mākslinieki ilustratori Nilsdotter Anna Karson un Carl Johanson, un rakstnieki Bjorn Larsson, Maria Ernestam, Bengt Ohlsson, Sward Anne, Anna Inger Frimson Jorgensdotter u.c.

2010. gadā JRT piedalījās šajā festivālā ar režisora A. Hermaņa izrādi «Klusuma skaņas», bet 2011. gadā – ar izrādi «Soņa».

Vairāk informācijas - http://www.crlbn.fr/les-boreales/

Savukārt teātra festivālā, kas decembrī risināsies Polijas pilsētā Vroclavā, JRT piedalīsies ar izrādi «Latviešu mīlestība». Šīs viesizrādes organizē organizē Institut Im.Jerzego Grotowskiego.

Nākamgad JRT dosies uz festivāliem Francijā un Itālijā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu