Hermanis: JRT uzdevums - izrādēs jautāt pašu svarīgāko! (5)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

5. septembrī Jaunā Rīgas teātra (JRT) Mazajā zālē notika sezonas sākumam veltīta preses konference, kurā teātra direktore Gundega Palma, mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis un režisori Māra Ķimele, Gatis Šmits, Ģirts Ēcis un Vladislavs Nastavševs informēja par 2012./2013. gada sezonas aktualitātēm un radošajiem plāniem.

«Ir mainījies viss teātra konteksts Latvijā – manuprāt, Latvijas teātros nav bijis tik dzīvs, tik enerģisks teātra process kā šobrīd, lielā mērā pateicoties jaunajiem režisoriem, kurus izaudzinājusi Māra Ķimele un citi pasniedzēji. Šobrīd Latvijas teātros saziņa notiek ļoti aktuālā, 21. gadsimta valodā, kādā arī būtu jāsazinās ar skatītājiem,» par teātra ritmu runā mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis.

Par lielāko bagātību Hermanis nosauca tieši pašus aktierus: «Ar viņiem visvairāk vajag rēķināties! Man bieži jautā, pēc kādiem principiem jauni režisori tiek uzaicināti strādāt ar mūsu aktieriem. Tas arī ir kritērijs –

saprast, kuri režisori ar savu darba stilu, iestudējot izrādes, spēj radoši izmantot mūsu aktieru potenciālu,

kuriem nav vienalga, kādi aktieri piedalās viņu izrādēs. Tas ir tāpat, kā, ja ir Stainway klavieres, ne visi pianisti māk izmantot to potenciālu.»

Hermanis preses konferencē atzīst, ka nereti skatītājiem no malas var likties, ka režisori ir cilvēki ar noslieci uz filozofēšanu, pasaules lāpīšanu, bet tā varbūt arī ir JRT galvenā tēma - ar izrādēm uzdot pašus svarīgākos jautājumus, ko kino un citas mākslas (ar izņēmumiem, protams) dara aizvien mazāk...

2011./2012. gada sezonas pārskats

Aizvadītajā sezonā

nospēlētas 499 izrādes,

no tām 492 izrādes JRT telpās, 7 viesizrādes Latvijas pilsētās.

Kopā JRT izrādes aizvadītajā sezonā Latvijā noskatījušies 104 987 skatītāji. Vidējais zāļu piepildījums JRT telpās sasniedzis 92,2%. Vidējā biļešu cena – Ls 8,17.

Populārākās izrādes: Lielajā zālē – «Oblomovs» (rež. Alvis Hermanis, 36 izrādes, 16 304 skatītāji), Mazajā zālē – «Skolotājs Jāps un klase» (34 izrādes, 3316 skatītāji), Talsu ielā – «Vigīlija. Sapnis par nomodu» (rež. Ģirts Ēcis, 30 izrādes, 3268 skatītāji).

2012./2013. gada sezonas aktualitātes

TAPS JAUNIESTUDĒJUMI

Šajā sezonā paredzēti septiņi jauniestudējumi: piecas izrādes Lielajā zālē un divas – Talsu ielā. No iepriekšējām sezonām JRT repertuārā saglabāsies 39 iestudējumi: 15 Lielajā zālē, 13 Mazajā zālē, 7 Talsu ielas Muzeja zālē, 3 Kamerzālē un 1 Mēģinājumu zālē. Kā režisors JRT debitēs Vladislavs Nastavševs.

1. septembrī Lielajā zālē – Žordi Galserāns GRENHOLMA METODE (rež. Ģirts Ēcis)

27. septembrī Lielajā zālē – Īzaks Baševiss-Zingers KABALAS NOSLĒPUMI (rež. Alvis Hermanis)

2. oktobrī Talsu ielā – Ivans Buņins TUMŠĀS ALEJAS (rež. Vladislavs Nastavševs)

10. janvārī Lielajā zālē – Gatis Šmits un aktieri PIRMIE APLAUSI (rež. Gatis Šmits)

23. janvārī Talsu ielā – Augusts Strindbergs TĒVS (rež. Māra Ķimele)

Martā / aprīlī Lielajā zālē – Perla Baka AUSTRUMVĒJŠ, RIETUMVĒJŠ (rež. Māra Ķimele)

Pavasarī Lielajā zālē – Alvja Hermaņa jauniestudējums (nosaukums tiks precizēts)

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu