Sākas Rīgas operas festivāls (7)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

5.jūnijā, sākas 15. Rīgas operas festivāls, kas divu nedēļu laikā Latvijas Nacionālajā operā (LNO) izrādīs spilgtākos iestudējumus un izcilākos solistus, informē LNO direktora padomnieks mākslinieciskajos jautājumos Artūrs Maskats.

Festivāls, kas vienmēr bijis īpašs ar to, ka piedāvā skatītājiem jaunākos iepriekšējās sezonas notikumus, šoreiz būs īpašs ar to, ka piedāvās dažādību, jo būs gan latviešu, krievu, itāļu un vācu komponistu darbi, gan arī lielformāta uzvedums 14.jūnijā.

15. Rīgas operas festivāls tiks atklāts otrdien, 5. jūnijā, kad pēdējo reizi Latvijā būs skatāma multimediālā opera «Kara daba», kas tapusi sadarbībā ar dāņu performances grupu «Hotel Pro Forma» un Latvijas Radio kori. Muzikālo pavadījumu šim darbam komponējuši «The Irrepressibles», Santa Ratniece un Žilbērs Nuno.

Muzikāli un vizuāli ietekmīgais iestudējums tapis, ietekmējoties no Japānas kultūras - no teātra un mangas zīmējumiem. Pēdējo izrādi uz LNO skatuves diriģēs Kaspars Putniņš.

Savukārt 6.jūnijā un 13.jūnijā LNO būs skatāma Pētera Čaikovska opera «Jevgeņijs Oņegins» Andreja Žagara režijā ar Mārtiņu Ozoliņu pie diriģenta pults. Šī izrāde viesojusies arī Igaunijas Nacionālajā operā, bet

prestižais žurnāls «Oper Now» to novērtējis ar piecām zvaigznēm, kas ir augstākais novērtējums.

Rīgas operas festivāla apmeklētājiem 7.jūnijā un 13.jūnijā tiks piedāvāta Džoakīno Rosīni opera «Seviljas bārddzinis» ar Modestu Pitrenu pie diriģenta pults. Šī režisora Aika Karapetjana iestudētā opera skatītāju balsojumā ieguva «Latvijas Gāzes Gada balvu» operai kā labākais 2010./2011.gada sezonas iestudējums, kā arī «Lielo mūzikas balvu 2011» kategorijā «Gada uzvedums».

Divas dienas, 8.jūnijā un 15.jūnijā, LNO būs skatāms opermūzikas retums - Čaikovska opera «Mazepa». Operas librets veidots pēc Aleksandra Puškina vēsturiskās poēmas «Vltava» motīviem, taču

šis iestudējums atbalso arī politiskās aktualitātes un kaislības mūsdienu Ukrainā.

Operu iestudējis režisors Ozrens Prohičs, kurš ir viens no vadošajiem Horvātijas režisoriem, kurš veidojis spilgtus un novatoriskus uzvedumus Eiropas opernamos un teātros. Diriģenta Pitrena vadībā titullomu izdziedās krievu baritons Edems Umerovs no Marijas teātra Sanktpēterburgā.

15.Rīgas operas festivāla programmā tiks iekļauts arī LNO šīs sezonas jauniestudējums - Gaetāno Doniceti opera «Lucia di Lammermoor», kas ir guvusi jau nedalītu skatītāju uzmanību, vēstīja Maskats.

Žagara iestudēto «Lucia di Lammermoor» festivāla laikā varēs noskatīties 9.jūnijā un 16.jūnijā un abās izrādēs diriģenta Kristofa Štillera vadībā Lučijas lomā iejutīsies unikālais latviešu soprāns Marina Rebeka. Savukārt Edgardo Ravensvuda lomā iejutīsies divi viessolisti - turku tenors Murats Karahans un ukraiņu tenors Dmitri Popovs.

Festivāla programmā būs baudāma arī operas ilgi auklētā Riharda Vāgnera triloģijas «Nībelunga gredzens» pēdējā daļa - «Dievu mijkrēslis», kas uz LNO skatuves tiks demonstrēta 10.jūnijā un 17.jūnijā. «Dievu mijkrēslis» noslēdz LNO vērienīgo ieceri uzvest Vāgnera monumentālo triloģiju «Nībelunga gredzens» Rīgā pirmo reizi vairāk nekā 100 gadu laikā. Festivāla laikā pie diriģenta pults stāsies Joana Malvica, kas «Dieva mijkrēšļa» iestudēšanas perioda bija izrādes muzikālā vadītāja Korneliusa Meistera asistente.

Savukārt tradicionālajā Rīgas operas festivāla koncertā 14.jūnijā šoreiz skanēs polu ievērojamā mūsdienu komponista Kšištofa Penderecka «Poļu rekviēms» ar Gabrielu Hmuru pie diriģenta pults. Komponistu iedvesmojuši Polijas tautas varoņi un mocekļi - Lehs Valensa, kardināls Stefans Višiņskis, Katiņas slaktiņa upuri un svētais Maksimiliāns Kolbe, kurš gāja bojā Aušvicas nāves nometnē, glābjot citu ieslodzīto.

Koncertā kā solisti piedalīsies izcili poļu solisti Violeta Hodoviča, Agņeška Rehlisa, Rafals Bartminskis un Mareks Gašteckis. Koncertā muzikālo skanējumu papildinās arī Valsts akadēmiskais koris «Latvija».

Kā norādīja LNO direktors Andrejs Žagars, Rīgas operas festivāls ik gadu pulcē arī ārvalstu tūristus, kas piedāvāto programmu dodas baudīt gan tūristu grupa, gan individuāli. No festivāla apmeklētājiem aptuveni 60% ir tieši ārvalstu tūristu, kuriem dažu dienu laikā Rīgā ir iespējams novērtēt LNO pēdējo sezonu labāko veikumi. Ik gadu Rīgas operas festivālu apmeklē 8000 līdz 10 000 skatītāju.

Biļetes uz 15.Rīgas operas festivāla programmu var iegādāties LNO un «Biļešu paradīzes» tirdzniecības vietās.

Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu