Purvīša balvas nominanti 2010. gada 2. ceturksnī

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Purvīša balvas neatkarīgo ekspertu darba grupa ir izvērtējusi 2010.gada otrā ceturkšņa (aprīlis - jūnijs) notikumus Latvijas vizuālajā mākslā un arī šoreiz nominējusi Purvīša balvas fināla atlasei, kas notiks 2010.gada beigās, četrus māksliniekus – Kristapu Ģelzi, Gintu Bērziņu, Ilmāru Blumbergu un Zani Bērziņu.

  • Ilmāru Blumbergu par personālizstādi "Pats pret sevi" (galerijā „Māksla XO" no 29. aprīļa līdz 25. maijam)
  • Gintu Bērziņu par fotogrāfiju izstādi “Vietas, kurās es nefilmēšu” (Latvijas Fotogrāfijas muzejā 13. maija līdz 27. jūnijam);
  • Kristapu Ģelzi par izstādi „Mākslīgais miers” (galerijā “Māksla XO” 8. līdz 27. aprīlim);
  • Zani Bērziņu par darbu „E-statiskās ēnas” izstādē TRANSBIOTICS (sadarbībā ar Džeksonu Tanu (Lielbritānija)) (kim? vkn / rixc / fk galerijā no 15. līdz 20. jūnijam);

    „Darbs „E-statiskās ēnas” ir eksperimentāls divu autoru - Zanes Bērziņas un Džeksona Tana sadarbības projekts, kurš interaktīvā veidā vizualizē apmeklētāju elektrostatisko lauku.

    Abi autori, pētot statiskās strāvas izlādes fenomenu, ir radījuši interaktīvu skulpturālu darbu, kur, skatītājam mijiedarbojoties, tā elektrostatiskais lauks rada dinamisku audio vizuālu pieredzējumu.

    Audums, kurā ieausts sudraba diegs un iestrādāti tranzistori un gaismas diodes, reaģē uz apmeklētāju uzlādētajām plaukstām un, izdziestot gaismas diodēm, rada šķietamas ēnas, tādā veidā parādot neredzamo, bet klātesošo elektrostatisko lauku.

    Pārlaižot savu roku pār objekta serpentīna līklocī izvīto formu un kā uz burvju mājienu nodzēšot audumā spīdošo punktojumu, tu apjaut, ka piedalies radīšanas procesā. Objekta estētika izaugusi no tehnoloģiska risinājuma, un pāraug emocionālā un intelektuālā piedzīvojumā,” stāsta Elita Ansone.

    Ekspertu darba grupas sastāvā 2009. un 2010.gada periodā strādā mākslas zinātniece, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja 20.gs. 2.puses – 21.gs. kolekciju un zinātniskās izpētes nodaļas Arsenāls vadītāja Elita Ansone, mākslas zinātniece, izdevniecības Neputns galvenā redaktore Laima Slava, mākslinieks, Latvijas Mākslas akadēmijas docents, Jauno mediju kultūras centra RIXC dibinātājs Raitis Šmits, mākslas kritiķe, žurnāla Fotokvartāls galvenā redaktore Alise Tīfentāle, laikraksta Diena kultūras žurnālists Jegors Jerohomovičs, mākslas zinātniece un kuratore Ieva Kulakova un Latvijas Mākslas akadēmijas asociētais profesors Jānis Taurens. Purvīša balvas neatkarīgo ekspertu darba grupa tiksies un izvirzīs nominantus balvai reizi ceturksnī.

    Purvīša balva

    Purvīša balva tika iedibināta 2008.gada janvārī ar mērķi regulāri un sistemātiski apzināt aktuālos notikumus un novērtēt izcilāko sasniegumu Latvijas profesionālajā vizuālajā mākslā, veicināt Latvijas mākslas procesa intensitāti, jaunu projektu un oriģinālu ideju attīstību, popularizēt Latvijas mākslinieku radošos panākumus gan Latvijā, gan ārpus mūsu valsts robežām. Balva tiks piešķirta reizi divos gados.

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

    Nepalaid garām!

    Uz augšu