Klints Īstvuds saņēmis balvu par mūža ieguldījumu kinomākslā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Amerikāņu aktieris un režisors Klints Īstvuds trešdien Parīzē saņēma Kannu kinofestivāla "Zelta palmas zaru" par mūža ieguldījumu kinomākslā.

"Es jūtos ļoti, ļoti pagodināts," teica 78 gadus vecais aktieris nelielā ceremonijā Francijas galvaspilsētā, kur viņš saņēma festivāla īpašo apbalvojumu. Ar atzinīgiem vārdiem par Īstvuda spožo karjeru balvu pasniedza Kannu festivāla prezidents Žils Žakobs.

Īstvuds nekad iepriekš nebija ieguvis prestižo "Zelta palmas zara balvu" par labāko filmu ikgadējā festivāla laikā, tomēr pagājušā gada žūrija ar tās priekšsēdētāju aktieri Šonu Penu piešķīra viņam apbalvojumu par mūža ieguldījumu kino.

Klints Īstvuds ieradās Parīzē uz savas jaunākās filmas "Gran Torino" pirmizrādi. Sevis paša režisētajā filmā viņš spēlē aizspriedumainu Korejas kara veterānu, kas sadraudzējas ar miao jaunekli, kas mēģina nozagt viņa mašīnu "Ford Gran Torino". Šī ir Īstvuda pirmā loma kopš 2004.gada, kad viņš iejutās boksa trenera ādā "Oskara" balvu ieguvušajā filmā "Million Dollar Baby" ("Miljons dolāru mazulīte").

Pirmo reizi Kalifornijā dzimušais aktieris Parīzē ieradās 1960.gadā, lai piedalītos itāliešu režisora Serdžo Leones "spagetti" vesterna "A Fistful of Dollars" pirmizrādē, ko pats Īstvuds, saņemot Kannu festivāla balvu, nodēvēja par "ļoti mazu filmu ar nepazīstamu režisoru un nepazīstamu aktieri... kas, par laimi, tomēr guva panākumus". Stāvot blakus savai sievai un diviem bērniem, viņš pateicās franču kino aprindām par atbalstu arī viņa karjeras sākumā, piebilstot, ka Savienotajās Valstīs viņš ne vienmēr saņēma tādu pašu atzinību.

"Kad pirms 39 gadiem es pirmo reizi režisēju filmu, franču kinomīļi un kritiķi iedrošināja mani turpināt iesākto, taču manā dzimtajā valstī cilvēki bija daudz atturīgāki. Visi teica - mēs pat neesam pārliecināti, vai šis puisis mums patīk kā aktieris, kur nu vēl kā režisors," stāstīja Īstvuds.

1971.gada seksuālais trilleris "Play Misty For Me" bija ne tikai Īstvuda debija režijā, bet arī ļāva viņam iejusties tam laikam sev neierastā lomā - filmā viņš spēlē džeza mūzikas dīdžeju. Tomēr plašu kritiķu atzinību kā režisors viņš ieguva tikai 1992.gadā ar filmu "Unforgiven".

Kannu kinofestivāls, viens no nozīmīgākajiem pasākumiem kino pasaulē, kas šogad notiks maijā, ļoti reti pasniedz šādas balvas ārpus kārtas. Līdzīgi tika apbalvots zviedru režisors Ingmārs Bergmanis un franču kino zvaigzne Žanna Moro.

"Mēs vēlējāmies viņam pateikt, cik ļoti viņu mīlam," paskaidroja festivāla prezidents, atbildot uz jautājumu, kāpēc žūrija nolēma piešķirt Īstvudam īpašo Zelta palmas zaru. "Viņš ir liels mākslinieks un labs cilvēks, kas sasniedzis savā režijas un aktiermākslā sevišķu, viņam raksturīgu vienkāršību. Viņš ir viens no Amerikas labākajiem režisoriem ar savu īpašu, neatkārtojamu stilu."

Tuvākajās dienās Īstvuds sāks darbu pie sava nākamā projekta Dienvidāfrikā - filmas par Nelsonu Mandellu un viņa parādīšanos 1995.gadā Pasaules kausa finālā, kas tiek uzskatīta par pagrieziena punktu Dienvidāfrikas Republikas pēcaperteīda vēsturē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu