Sievietes tēls Latvijas filmās (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Apgāds “Neputns” izdevis Ingas Pērkones monogrāfiju „Es varu tikai mīlēt... Sievietes tēls Latvijas filmās”, kas ir provokatīva un aizraujoša, bagātīgi ilustrēta lasāmviela – pirmais feminismā sakņotais kino pētījums Latvijas kultūras vēsturē.

Grāmatā analizēti latviskās sievišķības arhetipi un to filmiskās versijas kopš Latvijas kinomākslas veidošanās 20. gs. 20. gados līdz pat mūsdienām. Pētītas dažādas sievietes lomas – māte, liktenīgā sieviete, upuris u.c. un to reprezentācija uz ekrāna, raksturots dzimtes lomu sociālais, politiskais un kultūras konteksts. Īpaša uzmanība veltīta sievietes – kinozvaigznes fenomenam, vērojot izcilās aktrises Vijas Artmanes funkcijas padomju kultūras sistēmā.

Mākslas doktore Inga Pērkone ir Latvijas Kultūras akadēmijas asociētā profesore, Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētniece. Viņa ir arī autore grāmatai „Kino Latvijā. 1920–1940”.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu