57. Berlīnes filmu festivāls

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vācijas galvaspilsētā ceturtdien tika atklāts 57. gadskārtējais Berlīnes filmu festivāls, kas turpināsies līdz 18. februārim.

Festivāls tika atklāts ar biogrāfisku drāmu par franču dziedātāju Edīti Piafu, kas, cerams, tiks uzņemta labāk nekā iepriekšējo gadu festivāla atklāšanas filmas, jo diskusijas par filmu vēstījumu un lielāko zvaigžņu neierašanos pēdējos gados bieži ir sabojājušas festivāla atklāšanas vakaru.

Šā gada festivālā ir gan daudz Holivudas slavenību, gan ārzemju zvaigžņu, gan "art house" filmu, kas atspēko kritiku, ka viens no trijiem lielākajiem Eiropas filmu festivāliem nespēj pievilināt lielās zvaigznes. Festivālu apmeklēs tādas slavenības kā Klints Īstvuds, Roberts de Niro, Dženifera Lopesa, Antonio Banderass, Šerona Stouna, Keita Blanšeta un Džefs Goldblūms.

Festivālā tiks izrādītas 360 filmas. Šā gada festivāla dominējošā tēma ir indivīda cīņa ar apkārtējo vidi un tās spēkiem.

"Es nedomāju, ka būs daudz drāmas, kas gan var nozīmēt, ka tās patiesībā ir daudz," sacīja festivāla žūrijas priekšsēdētājs, scenārists un režisors Pols Šreiders. "Taču domāju, ka viss noritēs ļoti gludi."

Par festivāla galveno balvu - "Zelta lāci" sacentīsies Roberta de Niro drāma "The Good Shepherd" par ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes aizsākumiem, Stīvena Soderberga filma ''''The Good German'''', kurā Džordžs Klūnijs tēlo žurnālistu, kas strādā pēckara Berlīnē, beļģu, britu un vāciešu kopražojums ''''Irina Palm'''' ar dziedātāju un aktrisi Mariannu Feitfulu galvenajā lomā, kura atveido 50 gadus vecu atraitni, kas sāk strādāt seksklubā, kā arī vācu filma "Yella".

Pērn "Zelta lācis" tika piešķirts Bosnijas filmai "Grbavica".

Savukārt festivāla Veltījuma rubrikā šogad ar speciālu balvu par mūža ieguldījumu tiks godināts amerikāņu režisors Arturs Penns, kuru uzskata par vienu no "jaunās Holivudas" celmlaužiem ar tādām filmām kā "Bonnie and Clyde" ("Bonija un Klaids"), kas tapusi 1967.gadā, un "Night Moves", kas uzņemta 1975.gadā.

"Artura Penna sešdesmito un septiņdesmito gadu filmas atdzīvināja krīzes pārņemto amerikāņu kino," sacīja festivāla direktors Dīters Kosliks. "Viņš ir izcils režisors, kas dziļi ietekmējis amerikāņu autorkino."

Festivālā piedalīsies arī Latvijas un Igaunijas kopražojuma pilnmetrāžas animācijas filma "Lote no Izgudrotāju ciema", kas iekļauta konkursa sadaļā "Generation Kplus feature films".

Filmas "Lote no Izgudrotāju ciema" pirmais seanss ieplānots 15.februārī, vēl plānoti seansi 17.februārī un 18.februārī.

Pagājušā gada maijā "Lote no Izgudrotāju ciema" piedalījās Kannu starptautiskā festivāla tirgus skatē, kur filma guva lielu skatītāju atsaucību, bet Latvijā animācijas filmu noskatījās gandrīz 16 000 skatītāju.

Berlināle atšķirībā no Kannu un Venēcijas festivāla ļauj filmas redzēt arī parastiem skatītājiem, pārdodot vairākus tūkstošus biļešu, kā arī organizējot speciālus seansus 3500 žurnālistiem un vairākiem tūkstošiem filmu izrādīšanas tiesību pircējiem.

"Mani interesē visu veidu filmas un arī nedaudz Holivudas produkcija, jo tajā redzamas zvaigznes un nedaudz burvības," sacīja filmu cienītājs Georgs Krēmers.

"Es šeit neesmu ieradusies skatīties uz zvaigznēm, bet redzēt filmas, kas nenonāk kinoteātros, vai, ja nonāk, tad tikai daudz, daudz vēlāk," sacīja cita kino cienītāja Lea.

Festivāls ilgs desmit dienas līdz 18.februārim, un šajā laikā skatītājiem būs iespēja noskatīties 360 filmas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu