Martins Skorsēze saņem ASV Režisoru ģildes balvu

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Amerikāņu mūsdienu kinorežijas klasiķis Mārtins Skorsēze spēris vēl vienu soli tuvāk savam pirmajam "Oskaram", kad sestdien notikušajā ASV Režisoru ģildes (DGA) 2007.gada balvu pasniegšanas ceremonijā saņēma labākā režisora balvu par savu trilleri "The Departed" ("Atkritēji").

Savukārt balvu kā labākais dokumentālās filmas režisors saņēmis lietuviešu kinorežisors Arūns Matelis ar savu dokumentālo filmu "Pries parskrendant i zeme" ("Pirms pārlidot uz zemi"), pārspējot arī divas "Oskara" balvai nominētas lentes - "Deliver Us From Evil" ("Atpestī mūs no ļauna") un "Iraq in Fragments" ("Irākas fragmenti").

Mateļa kinolente ir tikai otrais Austrumeiropas režisora darbs, kas izpelnījies Amerikas kinorežisoru nomināciju. Kā ziņots, Arūna Mateļa filma šogad pretendēja arī uz "Oskaru" ārzemju filmu kategorijā kā vienīgā dokumentālā lente starp spēlfilmām, tomēr nenonāca nominēto filmu skaitā.

Piecdesmit viens no pēdējiem 57 DGA balvas ieguvējiem saņēmis arī labākā režisora "Oskaru", turklāt bieži ASV Kino akadēmijas balvu saņēmusi arī režisora veidotā filma.

Lai gan Skorsēze radījis tādas mūsdienu Holivudas klasikas kā "Taxi Driver" ("Taksists"), "Goodfellas" ("Labie puiši") un "The Last Temptation of Christ" ("Kristus pēdējā kārdināšana") un režisora kontā līdz šim bijušas septiņas ASV Kino akadēmijas balvas nominācijas - piecas kā režisoram un divas kā scenāristam, viņš vēl nekad nav saņēmis "Oskaru", tāpat kā viņa veidotās filmas.

Arī režisoru ģilde līdz šim bija ignorējusi Skorsēzi, un sestdien saņemtā atzinība bija pirmā DGA balva viņa karjerā.

"Es tikai centos radīt labu filmu. Es nedomāju, ka šovakar te stāvēšu," viņš sacīja auditorijai.

Viņš nodēvēja "The Departed" par savu "B klases filmu", kuru viņš veidojis par godu tādiem kriminālfilmu režisoriem kā Sems Fullers, Roberts Eldričs un Dons Sīgels.

Filmu producēja kinostudija "Warner Bros", un tā ir nopelnījusi vairāk nekā jebkura cita Skorsēzes filma.

"The Departed" režisors pārspēja citus prestižās asociācijas locekļu izvirzītos kandidātus - Alehandro Gonsalesu Injarritu par filmu "Babel" ("Bābele"), Bilu Kondonu par "Dreamgirls" ("Sapņu meitenes"), Džonatanu Deitonu un Valerī Ferisu par "Little Miss Sunshine" (''''Mis Saulstariņš'''') un Stīvenu Frīru par filmu "The Queen" ("Karaliene").

Visas šīs filmas šogad tikušas nominētas vēl vairākām balvām.

Tomēr starp DGA nominācijām nebija citu režisoru, kuri arī šogad vai nu pretendē, vai arī saņēmuši citas balvas, tai skaitā Klints Īstvuds par filmu "Letters from Iwo Jima" ("Vēstules no Ivodzimas"), Alfonso Kuarons par "Children of Men" ("Cilvēces bērns") un Pols Grīngrāss par "United 93".

ASV Kinorežisoru ģildes apbalvojumi tika piešķirti jau 59. reizi.

Amerikas režisoru ģilde apvieno aptuveni 13 500 režisoru, kuru balsojums arī noteica uzvarētāju, un tās apbalvojumi tiek uzskatīti par tikpat prestižiem kā "Oskars" vai "Zelta globuss".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu