"Zelta globuss" - filmai "Babel" (10)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

64."Zelta globusu" pasniegšanas ceremonijā par labāko drāmu atzīta meksikāņu režisora Alehandro Gonsalesa Injarritu filma "Babel".

Drāmā, kurā dzirdamas piecas valodas, meistarīgi savīti stāsti par četrām ģimenēm, kas nākušas no trīs kontinentiem.

Citas šajā kategorijā nominētās filmas bija Mārtina Skorsēzes trilleris "The Departed", britu režisora Stīvena Frīrsa filma "The Queen", Emilio Estevesa lente "Bobby" un Toda Fīlda darbs "Little Children".

Skorsēze par savu filmu saņēma balvu kā labākais režisors, un tiek prognozēts, ka "The Departed" viņam beidzot atnesīs "Oskaru" vai nu kā labākajam režisoram, vai nominācijā par labāko filmu.

Savukārt komēdijas vai mūzikla kategorijā par labāko tika atzīts mūzikls "Dreamgirls", kas veidots pēc populāra astoņdesmito gadu Brodvejas uzveduma motīviem. Šajā kategorijā vēl sacentās filmas "Borat", "The Devil Wears Prada", "Little Miss Sunshine" un "Thank You For Smokung".

Par labāko filmu svešvalodā atzīta Klinta Īstvuda Otrajam pasaules karam veltītā drāma "Letters from Iwo Jima", kas stāsta par Ivodzimas kauju no Japānas kareivju perspektīvas, pretstatā mēnesi pirms tās iznākušajai Īstvuda filmai "Flags of Our Fathers", kas stāstīja par ASV armijas karavīriem šajā pašā kaujā.

Šī japāņu valodā uzņemtā lente konkurēja ar Mela Gibsona "Apocalypto", kurā dzirdams viens no maiju dialektiem, un spāņu režisora Pedro Almodovara filmu "Volver".

Britu komiķis Saša Barons Koens saņēma "Zelta globusu" par savu lomu pusdokumentālajā komēdijā "Borat" kā labākais komiskais aktieris. Balvu kā labākais dramatiskais aktieris saņēma Forests Vitekers, kurš filmā "The Last King of Scotland" tēlo bijušo Ugandas diktatoru Idi Aminu. Tas ļauj Vitekeram cerēt arī uz "Oskaru", jo bieži "Zelta globusa" ieguvēji saņem arī Amerikas filmu industrijas augstāko apbalvojumu.

Savukārt par labāko dramatisko aktrisi atzīta britu zvaigzne Helena Mirrena, kas lentē "The Queen" spēlē karalieni Elizabeti II.

Viņas spēli, attēlojot karalienes pārdzīvojumus pēc princeses Diānas nāves, augstu novērtējuši arī kritiķi. Arī Mirrenai par šo lomu tiek prognozēta "Oskara" saņemšana 23.janvārī.

Pirmdienas vakarā britu aktrise saņēma balvu arī kā labākā sieviešu lomas tēlotāja televīzijas filmā "Elizabeth I", kurā viņa arī spēlēja titullomu. Arī pati filma tika atzīta par labāko televīzijas filmu kategorijā.

Savukārt par labāko aktrisi komēdijā vai mūziklā atzīta Holivudas leģenda Merila Strīpa par modes pasaules "haizivs" atveidojumu filmā "The Devil Wears Prada". Strīpa šajā kategorijā bez balvas atstāja gan tādas aktrises kā Anneti Benningu, Renē Zelvegeri un Toniju Kolleti, gan dziedātāju Bejonsu Noulzu, kas esot ļoti cerējusi saņemt kādu balvu par savu lomu mūziklā "Dreamgirls".

Toties priecāties varēja aktieri, kuriem filmā "Dreamgirls" bija salīdzinoši mazākas lomas nekā Bejonsai, - Edijs Mērfijs un jaunā aktrise Dženifera Hadsone, kurai šī bija pirmā loma kino. Viņi saņēma "Zelta globusu" kā labākais otrā plāna aktieris un labākā otrā plāna aktrise.

Vēl "Zelta globusu" saņēma Pīters Morgans par labāko scenāriju filmai "The Queen", Aleksandrs Desplā par labāko muzikālo pavadījumu filmai "The Painted Veil", bet par labāko dziesmu tika atzīta "The Song Of The Heart" no animācijas filmas par pingvīniem "Happy Feet".

Labākās animācijas filmas godalgu, apsteidzot "Happy Feet" un "Monster House", saņēma lente "Cars".

Savukārt par labākajiem televīzijas seriāliem tika atzīti slimnīcas seriāls "Grey''s Anatomy" drāmas kategorijā un "Ugly Betty" komēdijas kategorijā.

Vēl "Zelta globusa" balvas par darbu televīzijā šogad saņēma tādi populāri kinoaktieri kā Aleks Boldvins, Kira Sedvika, Bils Naijs un Džeremijs Airons.

"Zelta globuss", ko pasniedz Holivudas Ārzemju preses asociācija, ir Holivudas otra prestižākā balva, un tā tiek uzskatīta par vēstnesi tam, kuras filmas var cerēt uz panākumiem Amerikas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijā.

"Zelta globusa" laureāti: Picture, Drama: Babel Director: Martin Scorsese, The Departed Actress, Drama: Helen Mirren, The Queen Actor, Drama: Forest Whitaker, The Last King of Scotland Picture, Musical or Comedy: Dreamgirls, Actress, Musical or Comedy: Meryl Streep, The Devil Wears Prada Actor, Musical or Comedy: Sacha Baron Cohen, Borat Supporting Actress: Jennifer Hudson, Dreamgirls Supporting Actor: Eddie Murphy, Dreamgirls Screenplay: Peter Morgan, The Queen Foreign Language: Letters from Iwo Jima (USA/Japan) Animated Film: Cars Original Score: Alexandre Desplat, The Painted Veil Original Song: "The Song of the Heart" from Happy Feet

Komentāri (10)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu