Valsts finansējumu saņems Graubas, Karapetjana un Martinsona spēlfilmu projekti (28)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

No 13 spēlfilmu projektu konkursā iesniegtajiem pieteikumiem valsts finansējums tiks piešķirts trīs spēlfilmām, kuru režisori ir Aigars Grauba, Aiks Karapetjans un Māris Martinsons, aģentūru LETA informēja Nacionālā kino centra informācijas un Latvijas filmu izplatīšanas projektu vadītāja Kristīne Matīsa.

Lielāko finansējumu saņems Grauba

Lielāko finansējuma apjomu - 170 000 latu - saņems Graubas topošā spēlfilma "Sapņu komanda", kuras producents ir Andrejs Ēķis.

Topošā filma iecerēta kā plašam skatītāju lokam adresēts patriotiski vēsturisks un pozitīvi motivējošs stāsts par mazās Latvijas nesen dibināto basketbola izlasi, kura 1935.gadā radīja Eiropas mēroga sensāciju, izcīnot pirmo Eiropas čempionu titulu. Topošās filmas autoru komanda, kas strādājusi pie filmām "Rīgas sargi" un "Rūdolfa mantojums", arī jaunajai filmai sola tikpat nopietnus izplatīšanas rezultātus.

Karapetjana projekts "Cilvēki tur"

Savukārt 121 200 latus filmēšanai un filmas pabeigšanai saņēmis Karapetjana projekts "Cilvēki tur", kuras producents ir Roberts Vinovskis.

Filma ir drosmīgs mēģinājums pievērsties Latvijas spēlfilmās netipiskajai cittautiešu videi un ieinteresēt līdz šim neaptvertu auditoriju. Filmas darbība risinās Purvciemā, gluži vai kriminogēnā situācijā, turklāt filma tiks uzņemta krievu valodā, un tai jau noslēgti izplatīšanas līgumi Krievijā un Ukrainā. Karapetjans ar šo filmu debitē pilnmetrāžas spēlfilmas režijā, viņa pieredzē jau ir augsti novērtētā Latvijas Kultūras akadēmijas diplomdarba īsfilma "Riebums", kas tapusi 2007.gadā, kā arī studijas Parīzes kinoskolā.

Māris Martinsons un "Amaya"

90 000 latu filmas pabeigšanai saņem Martinsona spēlfilma "Amaya", kurai producente ir Linda Krūkle. Šī filma ir vērienīgs starptautisks kopražojums, kura filmēšanas periods jau pabeigts Honkongā. Latviju šajā projektā pārstāv arī operators Gints Bērziņš un aktrise Kristīne Nevarauska.

Martinsons par profesionālu kinorežisoru kļuvis praktiskā darbā Lietuvā, bet kopš 2009.gada atgriezies Latvijā. Viņa filma "Nevajadzīgie ļaudis" Nacionālajā filmu festivālā "Lielais Kristaps" saņēma balvu kā labākā pilnmetrāžas spēlfilma un tikusi apbalvota arī starptautiskos festivālos.

Jau ziņots, ka spēlfilmu projektu publiskajai prezentācijai tika izvirzīti 13 spēlfilmu projekti ar kopējo pieprasīto finansējumu 1 483 633 latu apmērā, taču Nacionālā kino centra rīcībā spēlfilmu atbalstam šajā konkursā bija 381 200 lati jeb 26% no kopējā iesniegto projektu pieprasījuma. Konkursā atbalstītie projekti ir pietiekami atšķirīgi, lai katrs potenciālais skatītājs atrastu kaut ko tieši sev. Konkursā atbalstīti tika tikai tādi projekti, kuru filmēšanas periods beigsies jau šajā gadā, tātad jau nākamgad būtu jānotiek šo filmu pirmizrādēm, uzsvēra Matīsa. Konkursa nolikumā bija paredzēts atbalstīt ne mazāk kā trīs pilnmetrāžas spēlfilmu ražošanu filmēšanas vai pēcapstrādes periodā. Projektus vērtēja kinorežisors Jānis Putniņš, filmu producents Uldis Cekulis un Nacionālā kino centra pārstāvis Uldis Dimiševskis.

Komentāri (28)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu