Īstais sapieris iesūdz tiesā "Sapieri" (15)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Kāds ASV armijas seržants iesūdzējis deviņām "Oskara" balvām nominētās filmas "The Hurt Locker" ("Sapieris") veidotājus, apgalvojot, ka tie nozaguši viņa stāstu.

Kā apgalvo vecākais seržants Džefrijs S.Seivers, filmas veidotāji izmantojuši viņa smago pieredzi Irākā filmas veidošanā bez viņa piekrišanas. Pēc viņa teiktā, viņš labprāt konsultētu filmas scenārija autoru Marku Bolu un režisori Ketrīnu Bigelovu, taču viņam to nepiedāvāja.

"Es jūtos mazliet sāpināts, mazliet izstumts. Es nezināju savas tiesības,"

sacīja Seivers preses konferencē.

Tiklīdz Seivers iesniedza prasību tiesā, kinokompānija "Summit Entertainment", kas izplata kinolenti, paziņoja, ka visi filmas personāži ir izdomāti.

Tomēr Seivers un filmas veidotāji ir saistīti vairāk, nekā būtu nepieciešams, lai varētu droši izslēgt iespēju, ka viņa dzīves stāsts nav izmantots Bigelovas kara drāmā. 2005.gadā vīriešu žurnāls "Playboy" publicēja par Seiveru rakstu "The Man in the Bomb Suit" ("Cilvēks sapiera tērpā"). Šā raksta autors bija Marks Bols, filmas scenārists, kas to uzrakstīja, balstoties uz saviem novērojumiem, ko viņš guva Irākā 2004.gadā, strādājot kā Seivera sapieru vienībai piesaistīts reportieris.

Seivera advokāts Džefrijs Fīgers apgalvo, ka filmas "The Hurt Locker" ("Sapieris") galvenais varonis Vils Džeimss pārāk līdzinās viņa klientam, līdz pat tam abu personīgajam signālam "Blaster One". Tāpat arī vārdkopu "The Hurt Locker" esot izdomājis Seivers. "Ja jūs atrastu laiku izlasīt (žurnāla rakstu) un tad noskatītos "The Hurt Locker", jūs redzētu - un jums par to nebūtu ne mazāko šaubu -, ka "Blaster One, seržants Seivers, ir filmas "The Hurt Locker" varonis Vils Džeimss," sacīja Fīgers reportieriem.

Viņš neatklāja, kādu kompensāciju pieprasa viņa klients.

Tomēr eksperti uzskata, ka Seiveram būs grūti gūt uzvaru šajā prāvā, ja vien viņš nevarēs pierādīt, ka Bols viņam kaut ko bija solījis, kamēr bija piesaistīts viņa vienībai.

"Karavīri nav privātpersonas. Karaspēks viņu piesaistīja, tādā veidā dodot reportieriem tiesības novērot notiekošo. Daiļdarbos vienmēr ir faktu elementi,"

norādīja Losandželosas juriste Džodija Saimona.

Arī Bols uzsver, ka Vils Džeimss ir viņa izdomāts. "Džefs ir drošsirdīgs karavīrs un labs cilvēks. Līdzīgi daudziem citiem karavīriem, viņš identificējas ar filmu, taču mans personāžs ir izdomāts," sacīja Bols savā paziņojumā. "Filma ir daiļdarbs, ko iedvesmojuši daudzu cilvēku stāsti, nevis kāda viena cilvēka dzīves stāsts." Viņš norādīja, ka ir runājis ar vairāk nekā simts karavīriem sava pētījuma laikā un vēlāk visu informāciju pārkārtojis tā, lai stāsts būtu autentisks, taču atbilstu dramatiskajiem nosacījumiem.

Šim apgalvojumam nepiekrīt Fīgers. "Ir absurdi uzskatīt, ka Bols intervējis simtiem cilvēku un ka tas (scenārijs) ir dažādu sprāgstvielu ekspertu (pieredzes) sakausējums, jo vienīgais cilvēks, ar ko viņš bija kopā, bija seržants Seivers. Punkts."

Seivers dienējis ASV armijā 18 gadus un joprojām atrodas aktīvajā dienestā.

Komentāri (15)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu