Šīs vasaras festivāli ļaužu valodās paliks ilgi (2)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vasara jau iet pilnā sparā, taču vēju pilsēta mūzikas ziņā liekas tāda kā pieklususi, ja neņem vērā mūzikas klubos notiekošās ballītes. Taču uztraukumam nav pamata, jo lielākie mūzikas pasākumi nekur nepazudīs, jau šīs nedēļas nogalē Liepāju satricinās Līvu alus dziesmu svētki.

Vairākiem sarīkojumiem šis ir jubilejas gads – pludmales festivāls "Baltic Beach Party" atzīmēs piecu gadu pastāvēšanu, "Liepājas dzintars" spējis noturēties 30 gadus, tādējādi kļūstot par vecāko festivālu Eiropā. Jau desmito gadu Kleinu ģimene pie sevis zīmētāju – gleznotāju plenērā pulcē māksliniekus no tuvākām un tālākām vietām. Kā sola minēto pasākumu organizatori, svinībās garlaikoties nevajadzēs nevienam, tādēļ atliek tikai aicināt uz Liepāju radus, draugus un paziņas un visiem kopā padarīt šo vasaru neaizmirstamu!

Dziesmas un kūpinātu zivju smarža trīs dienu garumā

Ja iepriekšējos gadus liepājnieki un pilsētas viesi varēja jautri pavadīt laiku Līvu alus dziesmu svētkos un Jūras svētkos, tad šogad abi pasākumi ir apvienoti. Domes Kultūras daļas vadītājs Valdis Skujiņš un galvenā speciāliste Linda Tiļuga apgalvoja, ka šī gada sarīkojuma apmeklētāji no tā būs tikai ieguvēji. Jo Līvu alus dziesmu svētki, ko organizē Latvijas 1.rokkafejnīcas un mūzikas kluba "Pablo" ļaudis, būs daudzveidīgāki un arī nopietnāki nekā iepriekšējos gadus, kā arī tie norisināsies trīs dienas – 30.jūnijā, 1. un 2.jūlijā. V.Skujiņš sacīja, ka vairāki svētku pasākumi notiks Kūrmājas prospektā pie atjaunotā pieminekļa bojā gājušajiem jūrniekiem un zvejniekiem. Viņaprāt, vieta ir izvēlēta ļoti veiksmīgi, jo vienā pusē svinētāji varēs redzēt jūru, savukārt, pagriežot galvu uz otru pusi, būs iespējams līdzi just uz skatuves notiekošajam. L.Tiļuga vēl papildināja, ka pukoties nevajadzēs arī autovadītājiem, jo pilsētas centrā netiks ierobežota transporta kustība, kā tas bija iepriekšējos gadus, kad Līvu alus un Jūras svētki notika centrā, Jūras ielā.

Svētku rīkotāji būs parūpējušies, lai negarlaikotos neviena vecuma pārstāvis. 30.jūnija pasākumi vairāk varētu iet pie sirds jauniešiem, jo "Pablo" bruģī notiks jauno dziedoņu festivāla "Kā māku, tā maunu" lielais fināls, kurā piedalīsies labākie šīs sezonas dziedātāji. Kā īpašie viesi koncertu kuplinās šova "Talantu fabrika" bijušās dalībnieces Ronja un Grace. Savukārt 1.jūlija sarūpētā programma īpaši patiks kantrī mūzikas cienītājiem, jo uz "Pablo" bruģa skatuves dēļiem kāps kantrī grupa "Lilita un Emburgas zēni". Ar līnijdejām priecēs deju grupa "Kaktusa zieds", koncerta laikā neizpaliks arī dažādi konkursi.

Tie, kas sevi vēlas apliecināt sportā, konkrēti basketbolā, savas spējas varēs parādīt radio "SWH" ielu basketbola turnīrā, kas notiks Kūrmājas prospektā. Turpat izklaidēties varēs arī jaunākās paaudzes pārstāvji, bērniem būs sarūpēta muzikāli atraktīva programma "Brizdu, brazdu jūras krastā" ar vairāku popgrupu piedalīšanos, cirka studijas un Jauno tehniķu stacijas sarūpētiem priekšnesumiem. Bērni kārtīgi izdejoties varēs Jūras zirdziņu disenītē, un viņiem būs iespēja tikt pie dažādām balvām. Uz Līvu alus dziesmu svētkiem var doties arī tie, kam patīk Jūras spēku orķestra izpildītā defilē programma un deju kolektīvu "Vaduguns" un "Kvēle" dalībnieku dejošana.

Viens no nopietnākajiem Līvu alus dziesmu svētku pasākumiem būs Liepājas Pilsētas domes vadības, Aizsardzības ministrijas un Nacionālo bruņoto spēku pārstāvju gājiens Jūras spēku orķestra pavadījumā no Rožu laukuma uz Kūrmājas prospektu, kur notiks svētku svinīgā atklāšana ar ziedu nolikšanu bojā gājušajiem jūrniekiem. Turpat pēc zigzaga lidojuma pāri Liepājai nosēdīsies helikopters "MI–8". Jūras krastā savukārt notiks militārās stafetes, Jūras spēku, Gaisa spēku un Speciālo uzdevumu vienības kaujas spēju paraugdemonstrējumi un daudzas citas atraktīvas lietas. Interesenti varēs iegūt papildu ziņas par bruņoto spēku vienībām informatīvajos stendos. Ir paredzēta arī kaujas tehnikas un ekipējuma demonstrēšana. Rosība notiks arī promenādē pie Jūras spēku kuģiem, tur tiks rādīti Jūras spēku specifiskie vingrinājumi.

Protams, kas gan tie būtu par svētkiem bez dziesmām. Svētku lielajā koncertā 2.jūlijā uzstāsies daudzi tautā iemīļoti mūziķi, kā grupa "Dakota", "Bumerangs", "Valters un Kaža", "Lauku muzikanti", "Līvi", "Credo" un daudzi citi. Svētku laikā darbosies atrakcijas un karaoke, būs arī amatnieku tirdziņi un varēs nobaudīt kūpinātas zivis, desiņas, uz iesmu ceptus sivēnus un 12 alus šķirnes. Sarīkojuma izskaņā svinētājus priecēs salūts.

Plenērs, kas ceļ pilsētnieku un mākslinieku pašapziņu

Jau desmito gadu Aivars Kleins ar ģimeni aicina uz starptautisko zīmētāju–gleznotāju plenēru "Pilsēta un jūra" profesionālus māksliniekus no dažādām vietām. A.Kleins pastāstīja, ka laikā no 2. līdz 9.jūlijam Liepājā viesosies kādi 30 mākslinieki, iespējams, ka būs arī aroda brāļi no Krievijas, Zviedrijas un Lietuvas. Visu nedēļu mākslinieki atradīsies Liepājas ielās, ostmalā un jūrmalā, tādēļ iedzīvotājiem būs lieliska iespēja redzēt, kā top darbi un kādas vietas pilsētā akcijas dalībnieki izvēlējušies, lai tās iemūžinātu. "Sākotnēji plenēra mērķis bija celt liepājnieku pašapziņu, lai viņi novērtētu vidi sev apkārt, redzot, kā Liepāju attēlo mākslinieki. Var teikt, ka iedzīvotāju un mākslinieku skatījums uz pilsētu atšķiras. Tāpat plenērs ceļ pašu meistaru pašapziņu, viņi iznāk no savām darbnīcām, starp plenēra dalībniekiem valda radoša konkurence, un viņi komunicējas savā starpā un ar iedzīvotājiem," pasākuma lietderīgumu akcentēja tradīcijas aizsācējs un tās kopējs, galerijas "Klints" saimnieks A.Kleins. Viņš arī pastāstīja, ka oficiālā plenēra atklāšana notiks 4.jūlijā galerijā "Klints", kur būs izstāde, veltīta iepriekšējo gadu akcijām. Savukārt noslēgums būs 9.jūlijā Jāņa ielā, kur plenērā iesaistītie mākslinieki izstādīs savus nedēļas laikā tapušos darbus.

Kad mākslinieki saviem darbiem liks pēdējo punktu uz i, saspringts laiks sāksies starptautiskā autorallija "Kurzeme–Žemaitija 2005" organizētājiem, sportistiem un līdzjutējiem. Paredzams, ka sacensību laikā, 8. un 9.jūlijā, pilsētā būs ne tikai daudz letiņu – rallija cienītāju, bet arī ārzemnieki. Liepājas reģionālā Tūrisma informācijas biroja ienākošā tūrisma speciāliste Anita Smilkts sacīja, ka mūsu valsts pārstāvji lielāku interesi izrāda par festivālu "Baltic Beach Party", savukārt svešzemniekus vairāk interesē autorallija sacīkstes. Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, rallijs pirmo reizi notiks arī Lietuvā, sacensību pirmās dienas starts tiks dots 8.jūlijā Palangā, savukārt 9.jūlijā pirmais ātrumposms norisināsies Liepājas rajonā. Vakarā rallija apbalvošanas ceremonijā pie Latvijas 1.rokkafejnīcas notiks arī bērnu rallija "Kurzeme" uzvarētāju sumināšana.

Svētki atgriežas savās mājās

"1925. un 1935.gadā Liepājā notika pirmie un otrie Latvijas baptistu Dziesmu svētki. Pagājušā gadsimta 90. gadu sākumā tie norisinājās Talsos, Ogrē un Ventspilī, šogad šie svētki atgriežas savās mājās," gandarīts viens no Latvijas baptistu 6.dziesmu svētku organizētājiem Pēteris Tervits. Viņš zināja, ka uz pirmajiem diviem sarīkojumiem pulcējušies ļoti daudz dziedātāju – vairāk nekā tūkstotis, – arī apmeklētāju interese par pasākumu bijusi liela. Šīs vasaras koncertā piedalīsies kādi 600 dalībnieki, Dziesmu svētkos varēs dzirdēt ne tikai pašmāju dziedātāju balsis, bet ieradīsies arī viesi no citām Latvijas vietām, Amerikas, Zviedrijas un Brazīlijas.

Latvijas baptistu 6.dziesmu svētki norisināsies no 11. līdz 17.jūlijam. 11.jūlijā ieskaņas koncertā Liepājas baptistu Pāvila baznīcā uzstāsies Liepājas koris "Laiks", 13.jūlijā kamermūzikas koncertā Liepājas baptistu Ciānas baznīcā klausītājus priecēs kristīgo profesionālo mūziķu apvienība "Crescendo", solisti Evita Zālīte un Ansis Klucis, kā arī citi mūziķi. Dziesmu svētku oficiālā atklāšana notiks 15.jūlijā Liepājas Latviešu biedrības namā, kur piedalīsies kamerkoris "Matejs", Kuldīgas baptistu draudzes koris, Rīgas baptistu Vīlandes draudzes koris un Priekules baptistu draudzes koris. Koristu balsis skanēs arī Karostas parkā, kur būs Latvijas baptistu krievu draudžu koru un mūziķu koncerts. Viens no interesantākajiem koncertiem jauniešiem varētu būt Latvijas baptistu jauniešu koncerts "Es vairs nebūšu tas pats", kas 16.jūlijā norisināsies koncertestrādē "Pūt, vējiņi!". Tajā piedalīsies Rīgas grupas "Xenos" un "Second Chance", uzstāsies arī jauniešu kopkoris. Pasākuma teritorijā tiks rādīts videomateriāls, kurā būs redzami uz ielām intervēti jaunieši, kas stāstīs par savu dzīvi un problēmām. 17.jūlijā pūtēju orķestri muzicēs agrākās Liepājas pilsētas galvas Evalda Rimbenieka atceres brīdī, kas notiks Ūliha, Vītolu un Rimbenieka ielas krustojumā. Tajā pašā dienā estrādē "Pūt, vējiņi!" būs Latvijas baptistu 6.dziesmu svētku noslēguma koncerts ar Latvijas baptistu apvienotā kora un orķestra uzstāšanos. Kā sacīja P.Tervits, tas, ka koncertos piedalīsies baptisti, nenozīmē, ka koncerts būs domāts tikai līdzīgi domājošiem ļaudīm. Viņš aicina ikvienu iedzīvotāju apmeklēt koncertus un izjust daudzu balsu vareno spēku. Visi muzikālie sarīkojumi būs par ziedojumiem.

Festivālā "Baltic Beach Party" visa kā būs vairāk

Šogad jau piekto reizi Liepājas pludmalē norisināsies festivāls "Baltic Beach Party", ko iepriekšējos gadus pazinām ar nosaukumu "Caines Beach Party". Ja pērn vērienīgo tusiņu apmeklēja 25 tūkstoši, tad šogad, iespējams, Baltijas mēroga muzikālais sarīkojums, kas notiks 22. un 23.jūlijā, pulcēs vēl lielāku skaitu ļaužu. Viens no festivāla rīkotājiem Raivo Mediņš gan apgalvoja, ka šovasar vēl necer, ka no kaimiņvalstīm ieradīsies ļaužu tūkstoši. Lai panāktu lietuviešu un igauņu interesi par Liepājas pludmalē notiekošo festivālu, ir jāstrādā vairākus gadus, viesiem ir jāpierāda, ka pie mums var labi pavadīt laiku un dzirdēt dažādu mūziku.

Par muzikālo daudzveidību šī gada apmeklētājiem tiešām nebūs pamata gausties, jo uz skatuves kāps daudzas ārzemju zvaigznes un pašmāju atzinību guvušas apvienības. "Izvēloties grupas, mēs domājām, lai tās būtu interesantas plašām tautas masām un dažāda vecuma cilvēkiem. No latviešu grupām mēs ņēmām gan jaunas apvienības, kā "The Briefing", gan vairāk pieredzējušus mūziķus, piemēram, Igo. Šogad festivālā muzicēs arī grupa "Tumsa", kura dažādu iemeslu dēļ nevarēja uzstāties iepriekšējo gadu festivālos. Katrā ziņā nav problēmu atrast apvienības, kas uzstāsies festivālā, bet izvēlēties, kuras aicināt," sacīja R.Mediņš. Jau rakstījām, ka uz festivāla skatuves kāps tādas ārvalstu apvienības, kā "Captain Jack", "Audiosmog", "Slobodan River", "Scamp", "Mumiy Troll", kā arī dziedātājs Amberlife un soliste Anna Selēna. Festivālā kuplā skaitā uzstāsies arī latviešu mūziķi – grupa "Tumsa", "Z Scars", "R.A.P.", "Fomins un Kleins", "Meldra un Johnny Salamander", "Dzelzs vilks", "Nasty Smile", "The Briefing", "Double Faced Eels", "Los Amigos", "Morning After", kā arī dziedātājs Igo, Fēlikss Ķiģelis un Detlefs. Tā kā festivālā klausītājus priecēs daudz slavenu apvienību, biļetes būs nedaudz dārgākas nekā pērn, tās varēs iegādāties no 5.jūlija Liepājā, Rīgā un visās lielākajās Latvijas pilsētās. Taču ne tikai par mūziku festivāla apmeklētājiem būs iespēja priecāties, sarīkojuma laikā notiks arī modes šovi un modeļu konkurss "New Face".

Divās mazās skatuvēs jeb deju teltīs mūziku izvēlēsies labākie Latvijas un viesdīdžeji no citām valstīm. Festivāla ietvaros notiks arī viens no Latvijas atklātā čempionāta posmiem pludmales volejbolā "SEB Open", kurā savu varēšanu rādīs spēcīgākie sportisti no Baltijas valstīm. Sporta aktīvisti savas spējas varēs apliecināt arī futbolā un ūdens basketbolā, tāpat būs iespēja vērot ūdensmotociklu sacensības. Festivāla rīkotāji būs sagādājuši arī dažādus pasākumus jaunākās paaudzes pārstāvjiem, piemēram, atrakcijas un Olgas disenīti. Neizpaliks arī uguņošana un jūras uguns šovs. Iespējams, ka šogad nebūs karnevāla, kāds bija pērn. Taču R.Mediņš sacīja, ka cilvēkus aicinās ierasties pludmalei piemērotos tērpos, krāsoties un likt galvā interesantas parūkas. Labāko tērpu autori varēs tikt pie balvām. Lai apmeklētāji justos ērtāk, sarīkojumam paredzētā teritorija būs paplašināta par metriem 70, būs arī vairāk tirdzniecības vietu, tualešu un apsargu, nekā tas bija pērn. R.Mediņš atgādina, lai ļaudis savlaicīgi padomā par naktsmītnēm, jo jau tagad daudzas viesnīcas ir rezervētas uz festivāla laiku. Tie, kas ieradīsies ar teltīm, par simbolisku samaksu varēs apmesties telšu pilsētiņā.

"Liepājas dzintars" būs citā veidolā

Eiropā vecākais festivāls "Liepājas dzintars" šogad atzīmēs 30 gadu jubileju. Par godu šim notikumam norisināsies vienas dienas koncerts, kas būs kā retrospektīvs atskats uz visiem iepriekšējiem gadiem. Festivāls, kas notiks 13.augustā stadionā "Daugava", būs četrās daļās, kurās piedalīsies mūziķi, kas kādreiz ir kāpuši uz "Liepājas dzintara" skatuves. Uzveduma scenārija autors ir eksliepājnieks Igo. V.Skujiņš sacīja, ka pēdējos gados festivāls ir saņēmis daudz kritikas, pēc pēdējā "Liepājas dzintara" varēs spriest, vai šāds pasākums ļaudīm ir vēl nepieciešams un vai ir vērts turpināt tradīciju. Domes pārstāvis gan atzina, ka būtu ļoti žēl, ja muzikālais sarīkojums, kas spējis noturēties 30 gadu, vairāk nepastāvētu un paliktu tikai ļaužu atmiņās.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu