Grieķi nevēlas atzīt Maķedonijas Aleksandra biseksualitāti (21)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vēsture bieži tiek "pārstrādāta", lai tā vairāk atbilstu mūsdienu sabiedrības priekšstatam par to, kurš ir bijis varonis un kurš - sliktais. Rietumvalstu civilizācijas šūpulis - Grieķija nav izņēmums. Grieķu advokāti draud sūdzēt tiesā episkās drāmas "Alexander" veidotājus par to, ka kādreizējais Maķedonijas valdnieks filmā parādīts kā biseksuālis.

Advokāti, kurus pārstāv Jannis Varnaks, pavēstīja, ka tas ir "pilnīgs izdomājums un nav patiess Aleksandra dzīves atspoguļojums". Advokāti vēlas, lai kino apmeklētāji par to zinātu. "Divējāda seksualitāte bija tā laika īpatnība un daļa no personāža raksturojuma," sacīja aktieris Kolins Farels, kurš Olivera Stouna filmā tēlo galveno lomu. Stouns savukārt pastāstīja, ka filmas uzņemšanas laukumā bija vēsturnieks, lai nodrošinātu filmas norišu atbilstību vēsturiskajiem faktiem. Režisors piebilda, ka nav jautājumu par to, ka leģendārajam valdniekam bija "polimorfa juteklība, un viņš bija pētnieks dziļākajā vārda nozīmē". Advokāti pieprasa, lai filmas sākumā tiek pievienots atzinums, ka tiek demonstrēti pilnīgi izdomājumi. Filmu studija "Warner Bros" un Stouns uz šo pieprasījumu nav snieguši nekādu tiešu atbildi. Varnaks piebilda, ka viņu kampaņa "nav pret gejiem", tomēr, ja netiks paskaidrots, ka filma ir izdomājums, viņš sola vērsties tiesā. Geju un lesbiešu apvienība uzņēma filmu pozitīvi, norādot, ka tā liek jaunus pamatus vēsturiskajiem grāvējiem, parādot, ka vīrietis - Hēfaistions - bija Aleksandra mūža mīlestība. Filmā vienīgā atklātā seksuālā aina filmā ir starp Aleksandru un viņa sievu Roksanu. Aina sākas ar to, ka viņa Aleksandra mutē ieliek nazi, jo pieķer vīru, saņemot gredzenu no viņa mīļākā Hēfaistiona. Filma tuvākajā laikā nonāks uz kinoekrāniem, tomēr tās pirmizrāde tika par dažām nedēļām atlikta, jo tās veidotāji esot vēlējušies no episkā stāsta "izravēt" vairākas epizodes, kurās leģendārais karavadonis iesaistās homoseksuālās attiecībās. Visticamāk, ka Oliveram Stounam, kas ir minētās filmas režisors, kinokompānija pieprasīja izgriezt politiski nekorektās ainas. Aleksandra vieta Grieķijas vēsturē jau agrāk ir radījusi asas diskusijas sabiedrībā. Pirms diviem gadiem par Maķedonijā dzimušo valdnieku tika sarīkota konference, kurā tika lasīti vēsturiski referāti par viņa biseksualitāti. Grieķijas Saloniku pilsētā 6. starptautiskajā simpozijā vairāki vēsturnieki paziņoja, ka Maķedonijas Aleksandra tēvu - karali Filipu II - nogalināja viņa greizsirdīgais mīļākais. Līdz ar to grieķiem būtu jāsamierinās ar vēsturisko un arī filmā atspoguļoto patiesību. Filips II, kurš valdīja Maķedonijā no 359. līdz 336. gadam pirms mūsu ēras un to pārvērta par lielvaru senās Grieķijas ietvaros, bija biseksuāls, un viņu nogalināja greizsirdīgais draugs un mīļākais Pausanis, nevis ambiciozie ģenerāļi, kuri vēlējās sagrābt varu. Tā pirms diviem gadiem atzina vēsturniece Keita Modersona no Jaunanglijas universitātes.

Komentāri (21)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu