Mākslinieks Marks Rotko atgriezies Daugavpilī

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Slavenais divdesmitā gadsimta mākslinieks Marks Rotko bērnībā rotaļājies pie Daugavas, arī saviem bērniem viņš daudzreiz stāstījis, ka upe esot viņa bērnu dienu spilgtākais atmiņu tēls. Tādēļ tieši šeit, pie Daugavas, 24. septembrī, tika atklāta Daugavpils mākslinieka Romualda Gibovska veidotā piemiņas zīme M.Rotko.

24. un 25. septembrī Marko Rotko 100 gadu jubilejas svinībās piemiņas zīmes un izstāžu zāles atklāšanā un zinātniskajā konferencē "Marks Rotko: Dvinska-Daugavpils. Atskaites punkts" tika uzsvērta mākslinieka atgriešanās Daugavpilī. To akcentēja arī mākslinieka bērni Keita Rotko-Praizela un Kristofers Rotko, ASV vēstnieks Latvijā Braiens Karlsons ar kundzi, Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājas pirmā vietniece Eleonora Kļeščinska un videouzrunā atzina Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga. Marka Rotko izstāžu zāles atklāšanā Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja direktore Ruta Ģiptere pastāstīja, ka labas gribas cilvēki un muzeja kolektīvs ieguldījis lielu darbu M. Rotko daiļrades izpētē un zāles tapšanā. Marka Rotko bērni par brīvu piešķīruši autortiesības tēva gleznu kopiju izveidei, savukārt ASV vēstniecība un privātie ziedotāji 5000 ASV dolāru apmērā finansējuši posteru nodrukāšanu. Tagad jaunatklātajā izstāžu zālē atrodas 30, bet muzeja fondos - 11 Marko Rotko darbu reprodukcijas. Savukārt Latvijas kultūrkapitāla fonds piešķīris Ls 10 000 konferences tehniskajam nodrošinājumam. Pasākumos ieguldīts arī Daugavpils pilsētas domes finansējums 10 000 latu apmērā (izstāžu zāles remontam, viesu uzņemšanai). Gan viesi, gan daugavpilieši paldies teica Marko Rotko atgriešanās Daugavpilī ierosinātājai, muzeja speciālistei Faridai Zaletilo. Keita un Kristofers atzina, ka emigrācija uz Ameriku tēvam ļāvusi izglābties no Eiropā notikušās ebreju iznīcināšanas. Par mākslinieku Marks Rotko nolēmis kļūt, ieradies Ņujorkā, kur saklausījis savu individuālo mākslinieka balsi. Sarunā ar "Latgales Laiku" Keita pauda emocionālo pārdzīvojumu, satiekoties ar Daugavpili - te viņa apzinājusies, ka apkārt esošā līdzenumu ainava iespaidojusi tēva mākslu - arī gleznās viņš attēlojis līdzenas virsmas. Arī krāsu palete varētu būt aizgūta no šī reģiona. Kristofers piekrita, ka Daugavpils nelīdzinās bērnībā vecās atklātnēs redzētajai mazpilsētai, bet tā ir Eiropai piederoša pilsēta. Viņu pārsteidzis saulriets, par kuru stāstījis tēvs. "Te nejūtos svešs, jo mūs daugavpilieši uzņēma sirsnīgi un silti," teica Kristofers. Lai Daugavpili un cilvēkus izjustu un iepazītu vēl labāk, Keita kopā ar vīru, augstskolas profesoru, un trim bērniem plāno pilsētu apmeklēt jau nākamvasar. Kristofers ir psihologs, savukārt Keita ir medicīnas profesore un strādā augstskolā. Atceres pasākumu kulminācija bija franču režisora, teoloģijas zinātņu doktora Īzi Morgenšterna filmas "Abstraktais humānists Marks Rotko" pirmizrāde. Filmā režisors atklāja mākslinieka radošos meklējumus un atstāto mantojumu. Galvenais motīvs - Marka Rotko gleznas kā logs, pa kuru varam lūkoties uz sevi, mākslinieku, pasauli, arī Dievu. Jāpiebilst, ka šo filmu varēs noskatīties arī Latvijas televīzijas pirmajā kanālā 27. septembrī plkst.22.10.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu