Pasaules mūzika.

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

VideoKrējumā šonedēļ skanēs sfēru jeb pasaules mūzika. Kā žanrs tas kļūst aizvien populārāks un pamazām veidojas par stila lietu. Modernā tautas mūzika ebreju, čigānu, brazīļu, krievu un citu nāciju izpildījumā šonedēļ gaidāma arī Rīgā, tādēļ Krējumā stāsts par pasaules mūzikas trumpjiem.

Pasaules mūzika ir tā, kas dod iespēju saprast dažādas kultūras. Lai cik atšķirīgi būtu afrikāņi un ēģiptieši, indieši, aborigēni vai latvieši, vienojošais ir mūzika, kas uzrunā. Artis Volfs, Radio SWH ētera personība: “Pasaules mūzika ir ārkārtīgi dabiska, tā nāk no sirds, un tas ir šīs mūzikas šarms, skaistums un pievilcība.” Ainars Mielavs, mūziķis: “Pasaules mūzikas viens no lielākajiem trumpjiem ir mākslinieku dzīvā uzstāšanās, kuras enerģētika ir tik pamatīga, ka absolūti neatpaliek no spilgtākajiem un trakākajiem rokenrola sniegumiem.” Uz pasaulē rīkoto modernās tautas mūzikas festivālu fona mūsu vietējā mērogā šonedēļ Rīgā par godu radio SWH desmitgadei gaidāmie Pasaules mūzikas svētki varētu būt labs sākums. Uzaicinātie ir pasaules līmeņa mākslinieki – sākot jau ar slavenā Ņujorkas trompetista Frenka Londona orķestri Klezmer Brass Allstar, kas ir vieni no ebreju tautas mūzikas – klecmera – līderiem pasaulē. Artis Volfs, Radio SWH ētera personība: “Būs šis tas no čigānu mūzikas. Mēs pirms daudziem gadiem rīkojām Gipsy Kings koncertu. Es domāju, varēs atsaukt atmiņā tās sajūtas, kādas tolaik bija. Būs arī no Brazīlijas salsas karnevāla atmosfēra.” Īpaša lieta ir arī indiešu izcelsmes dīdžeja Pajnabi MC ierašanās Rīgā. Horens Stalbe, Radio SWH ētera personība: “Specifiskā melodija droši vien ir tā, kas cilvēkiem iesēdusies atmiņā.” Ainars Mielavs, mūziķis: “Raksturīgais ir stīgu skanējums. Liekas, ka tā ir ģitāra vai mandolīna, bet īstenībā tas ir sitamais instruments doll – tam ir tā specifiskā skaņa. Tā ir tā, kas raksturo šo mūziku. Tiesa viņi bāzējas nevis savā dzimtajā Pundžabi provincē, bet lielākoties Birmingemā. Tur viņiem ir štābs.” Pasaules mūzika kā modes lieta – viena no stilīgākajām, tā saka Ainars Mielavs, un viņam var tikai piekrist.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu