Elton John “One Night Only”

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Populārās mūzikas veterāna rudenī tapušais “dzīvais” ieraksts jo aktuālāks kļūst, gaidot sera Eltona koncertu Rīgā. “One Night Only” liecina, ka vecais labais Eltons joprojām ir labā formā.

Patiesību sakot, albuma nosaukums “Tikai viena nakts” ir mazliet maldinošs. Ieraksts tapis divos vakaros pagājušā gada 20.un 21.oktobrī, kad Eltons Džons koncertēja Ņujorkas Medisonskvērgārdenā. Toties materiāla sagatavošana un izdošana veikta mūzikas industrijā neredzēti īsā laikā, tēlaini izsakoties, vienā naktī – albums iznāca jau pēc mēneša, sasniedzot rekordu koncertierakstu ražošanā. Kāpēc tā? Uz šo jautājumu ir divas atbildes – vai nu Džona miljoni paveikuši savu darbu, vai arī mūziķa koncerti ir tik nevainojami, ka to tehniskai apstrādei un izdošanai nav nepieciešami vairāki mēneši. Lai cik skeptiski mūslaiku jaunie ļaudis ir noskaņoti pret apaļīgā košu brillīšu un žaketīšu kolekcionāra, britu impērijas bruņinieka (tāpēc jau arī sera tituls) un geju kultūras ikonas Eltona Džona daiļradi, atļaušos tomēr pieslieties otrajam variantam – Eltons patiesi ir labs mūziķis, tāpēc arī viņa koncertalbums varēja iznākt tik ātri, bet viņam piederošie naudas līdzekļi, kas droši vien paātrināja notikumu gaitu, tomēr nav bijuši noteicošie. Eltona Džona pēlēji droši vien ir tie, kas laimīgā kārtā ir tik jauni, ka domā – špocīgā vīreļa labākie sasniegumi ir viņa pēdējā desmitgadē radītās animācijas filmu tēmas un asarainā svece vējā, kas pie vajadzības pārtapa par angļu rozi. Bet pirms tam taču bija “Yellow Brick Road”, “Rocket Man”, “Blue Eyes”, “Sacrifice”, galu galā – “Nikita”… To, kas roka enciklopēdijās rakstīts uz vairākām lappusēm, te nav iespējams pārstāstīt, un pat enciklopēdijās ne viss iekļuvis – Eltons septiņdesmitajos gados manīts arī BBC TV “Top Of The Pops”, uzstājoties kopā ar “T.Rex”. Tālab albumā “One Night Only” apkopota esence no Eltona Džona vairāk nekā trīsdesmit karjeras gados radītā un, to noklausoties, šķiet, ka vismaz Ņujorkas klausītāji (kas samaksājuši visai ievērojamu summu par biļetēm Medisonskvērgārdenā) ir ļoti apmierināti ar dzirdēto. Šajos koncertos kopā ar seru Eltonu dziedāja Kikija Dī, ar kuru viņš pirms 25 gadiem ierakstīja duetu “Don’t Go Breaking My Heart”, Braiens Adamss, Ronans Kītings (“Boyzone”), Anastasija un Mērija Dž.Blaidža. Un, protams, spēlēja liela grupa un orķestris. To visu mums Rīgā neredzēt, un varbūt labi vien ir, jo vismaz man vienādiņ licies, ka Džona “fiksās” un “rokenroliskās” dziesmas, kā “Crockodile Rock”, “Sad Songs”, “I’m Still Standing”, ir diezgan samākslotas un stīvas – vecais, labais Eltons tomēr ir un paliek balāžu meistars. Un pianists. Tāpēc man šajā albumā visvairāk pietrūka 1978.gada gabala “Song For Guy”. Varbūt Rīgā tomēr nospēlēs? (Mercury Records)

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu