Šīs piecas dāmas cīnīsies par "Oskaru"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
TVNET kolāža
TVNET kolāža Foto: AFP/Reuters/Scanpix

Naktī no svētdienas uz pirmdienu (no 24. uz 25. februāri) norisināsies 91. ASV kinoakadēmijas "Oskara" ceremonija, kura kulminēs ar trim kategorijām - labākā aktiera, aktrises un labākās filmas paziņošanu. Pirms ceremonijas atgādinām, ka par galveno sieviešu kārtas "Oskaru" cīnīsies šīs piecas dāmas. 

Jalica Aparisio par lomu filmā "Roma"

Pirmo reizi "Oskara" nomināciju saņēmusi 25 gadus vecā aktrise no Meksikas Jalica Aparisio (Yalitza Aparicio). Sieviete, kura nerunā angļu mēlē, Alfonso Kuarona autobiogrāfiskajā filmā "Roma" atveido trūcīgu kalponi vārdā Kleo, kura strādā kādā meksikāņu ģimenē Mehiko kvartālā, dēvētā par Romu.

Jalica Aparisio (Yalitza Aparicio) filmas "Roma" pirmizrādē
Jalica Aparisio (Yalitza Aparicio) filmas "Roma" pirmizrādē Foto: AP/Scanpix

Aparisio ir kļuvusi par pirmo indiāņu izcelsmes aktrisi, kura nominēta balvai kategorijā "Labākā aktrise" un otro aiz Selmas Hajekas, kas nāk no Meksikas.

Filma pagājušogad saņēma Venēcijas kinofestivāla galveno godalgu - "Zelta lauvu". 

Jalica Aparisio (Yalitza Aparicio) filmā "Roma"
Jalica Aparisio (Yalitza Aparicio) filmā "Roma" Foto: kadrs no filmas

Filmas reklāmas rullītis.

Glena Klousa par lomu filmā "The Wife"

Vienīgā no aktrisēm šajā pieciniekā, kas jau nominēta "Labākās aktrises" balvai - pieredzējusī Holivudas zvaigzne Glena Klousa (Glenn Close) "Oskaram" tikusi nominēta jau septiņas reizes, taču ne reizi nav šo statueti aiznesusi mājās.

Glena Klousa (Glenn Close)
Glena Klousa (Glenn Close) Foto: AFP / Scanpix

Filmā "The Wife" ("Sieva") 71 gadu vecā aktrise atveido Džoanu Kastlmenu - uzticamu dzīvesbiedri kādam slavenam rakstniekam. Viņa dodas vīram līdzi uz Stokholmu, lai viņš saņemtu Nobela prēmiju literatūrā. Ceļojuma laikā viņa uzdod pati sev eksistenciālus jautājumus par savu nodzīvoto dzīvi. Tēlojums jau atnesis aktrisei "Zelta globusu".

Glena Klousa (Glenn Close) filmā "Wife" ("Sieva")
Glena Klousa (Glenn Close) filmā "Wife" ("Sieva") Foto: kadrs no filmas

Filmas reklāmas rullītis.

Olīvija Kolmena par lomu filmā "The Favourite"

Viena no filmām, kas šogad nominēta ASV Kinoakadēmijas balvai "Oskars", ir daļēji vēsturiski precīzs vēstījums par pirmo Lielbritānijas monarhu - veselības likstu mākto karalieni Annu Stjuarti (1665-1714) un viņas favorītēm - galma sievietēm, kuras atveido amerikāņu aktrise Emma Stouna (29) un britu izcelsmes aktrise Reičela Veisa (Rachel Weisz, 48). Tiesa, uz "Oskaru" kā labākā aktrise pretendē tikai karalienes lomas atveidotāja - Olīvija Kolmena (Olivia Colman).

The Favourite ("Favorīte")
The Favourite ("Favorīte") Foto: kadrs no filmas

Kolmenai šajā greznajā kostīmdrāmā izdevies portretēt bēdu un veselības likstu nomāktu pusmūža sievieti, kura zaudējusi septiņpadsmit bērnus, to vietā greznajā pilī turot septiņpadsmit trušus. Laikā kad Anglija karoja ar Franciju, šis karš viņu īpaši neinteresēja. Anna valdīja divpadsmit gadus un nomira 1714. gada augustā.

Olīvija Kolmena (Olivia Colman) 2013. gadā
Olīvija Kolmena (Olivia Colman) 2013. gadā Foto: AFP / Scanpix

Filmas reklāmas rullītis.

Lēdija Gāga par lomu filmā "Star is Born" 

Pirmo reizi "Oskara" nomināciju saņēmusi arī popmūzikas hameleons - dziedātāja Lēdija Gāga (Lady Gaga). Bredlija Kūpera veidotajā muzikāli romantiskajā lentē "Star is Born" ("Zvaigzne ir dzimusi") viņa atveido jaunu un kautrīgu kantri dziedātāju Eliju.

Lēdija Gāga (Lady Gaga) Bredlija Kūpera veidotajā muzikāli romantiskajā lentē "Star is Born" ("Zvaigzne ir dzimusi")
Lēdija Gāga (Lady Gaga) Bredlija Kūpera veidotajā muzikāli romantiskajā lentē "Star is Born" ("Zvaigzne ir dzimusi") Foto: kadrs no filmas

Filmas reklāmas rullītis.

Melisa Makārtija par lomu filmā "Can You Ever Forgive Me?"

Melisa Makārtija (Melissa McCarthy) iepriekš jau nominēta kā "Labākā aktrise otrā plāna lomā. Tomēr šoreiz viņa izvirzīta galvenās lomas balvai par rakstnieces Lī Izraelas (Lee Israel) lomu filmā "Can You Ever Forgive Me?" ("Vai spēsi man kādreiz piedot?").

Melisa Makārtija (Melissa McCarthy) filmā "Can You Ever Forgive Me?" ("Vai spēsi man kādreiz piedot?")
Melisa Makārtija (Melissa McCarthy) filmā "Can You Ever Forgive Me?" ("Vai spēsi man kādreiz piedot?") Foto: kadrs no filmas

48 gadus vecā aktrise plašāku ievērību guvusi ar komēdijām "Bridesmaids" (2011), "The Heat" (2013) un "Spy" (2015).

Melisa Makārtija
Melisa Makārtija Foto: AP/Scanpix
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu