Brīvdienu ceļvedis: zāļu diena, luču svētki, peoniju festivāls, Sviests, dzeja u.c.

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: TVNET

Ko iesākt, kad apnicis gulšņāt pludmalē, lasi šīs nedēļas brīvdienu ceļvedī (13.-16. jūnijs).

TIRDZIŅI UN PASĀKUMI

Brīvdabas muzejā notiek "Novadu dienas"

Foto: publicitātes

15. un 16. jūnijā Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā pirmsjāņu laiku ieskandinās “Novadu dienas”. Muzeja sētās daudzveidīgas un skanīgas programmas rādīs 130 folkloras kopas, kapelas un etnogrāfiskie ansambļi no visiem Latvijas novadiem. Aicinām piedalīties Jāņu ielīgošanā, dziedāšanas un koklēšanas meistarklasēs, dančos un rotaļās. Pasākums notiek muzeja sētās laikā no 11.00 līdz 18.00. 

Stādu un amatnieku tirgus "Zāļu diena"

Doma laukumā darbosies tradicionālais Zāļu tirgus
Doma laukumā darbosies tradicionālais Zāļu tirgus Foto: LETA

15. jūnijā Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī Zāļu dienas gadatirgus! Klāt kārtējais stādu un amatnieku gadatirgus. Kā jau ierasts, būs iespēja iegādāties stādus no Latvijā zināmiem audzētājiem, kā arī vietējo mājražotāju darinājumus.  Jāņu dziesmas oranžērijā ieskandinās sievu kopa “Vilcenes”. Pēc izdziedāšanās kopā ar “Vilcenēm” visi laipni aicināti doties uz Veco parku, kur varēs piedalīties atraktīvā Jāņu siera gatavošanas procesā, jo kas tad tā par Zāļu dienu bez siera?

Vasaras sezonas atklāšana LMS radošajā kvartālā

Foto: publicitātes

15. jūnijā no plkst. 14.00 - 18.00 biedrības “Latvijas Mākslinieku savienība” (LMS) radošajā kvartālā „Kombināts MĀKSLA” norisināsies kvartāla 6. sezonas atklāšana. Vasaras sezonas atklāšanas ietvaros LMS Radošajā kvartālā „Kombināts MĀKSLA” no plkst. 14.00 – 18.00 notiks labdarības akcija “Annas street food sestdiena”. Pasākuma laikā street food meistare Nia piedāvās nobaudīt vairāku veidu burgerus, salātus, citas uzkodas un atspirdzinošus dzērienus. Par pasākuma muzikālo programmu rūpēsies hiphop mūziķe BeLiva. Tāpat apmeklētāji varēs apskatīt LMS muzeja tēlniecības, scenogrāfijas, keramikas un grafiti ekspozīcijas, savukārt bērni ir aicināti piedalīties gleznošanas plenērā “Uz asfalta”.

Ķekavas novada svētki

Foto: Ivars Soikāns/LETA

Līdz 15. jūnijam ar daudzveidīgu koncertu un aktivitāšu programmu sagaidīsim Ķekavas novada desmitgadi un svinēsim to, ka ik dienu varam augt kopā. Svētku kulminācija - 15. jūnijā, kad uz svētku lielās skatuves kāps Intars Busulis un Abonementa orķestris, grupa DAGAMBA un Triana Park. Svētku programmā spēles, koncerti, izrādes, sacensības, brīvdabas tirgus, zaļumballe un citas izklaides - gaidīsim tevi Ķekavas novadā!

Elektrolietu dienā Brīvbode 

Foto: publicitātes

Svētdien, 16. jūnijā, no plkst. 12:00 līdz 16:00 Brīvbodē (Turgeņeva iela 13) sadarbībā ar organizāciju Repair Cafe Riga norisināsies elektrolietu maiņas un labošanas diena. Pasākuma laikā Repair Cafe komanda palīdzēs identificēt vainu, kādēļ tava atnestā elektroiekārta nestrādā, kā arī uz vietas parādīs un iemācīs, kā to salabot. Būs arī iespēja atdot maiņai mājās neizmanto tosteri, fotoaparātu vai citu elektrolietu un atrast sev vajadzīgo. 

IV Luču svētki

Foto: publicitātes

Luču zveja bijusi tradicionāla Vidzemes piekrastei līdz pat 20.gs. 80. gadiem, kad, mazinoties luču nozvejai, šis īpašais arods tika atstāts novārtā. Svētku mērķis ir saglabāt un aktualizēt zvejas tradīciju, sekmēt zināšanas par videi draudzīgu zivsaimniecību un lieliski pavadīt laiku. Luču murds, tā izņemšana paliek zvejnieku ziņā, bet 15. jūnijā, sākot no plkst.16.00 visi interesenti varēs iemēģināt roku luča tīrīšanā, luču vēršanā un ceplīša ielikšanā. Plkst.18.30, kad ceplīti atvērs, ies vaļā luču andele un zaļumballe ar kapelu “Labi, ka tā”.

Atklāj izstādi "Peonijas"

Foto: publicitātes

Jūnijā daudzviet Latvijā notiks peoniju svētki, kuros selekcionāri pašā šo ziedu ziedēšanas kulminācijā apmeklētājiem demonstrēs izkoptās šķirnes un to īpašības – ziedēšanas ilgumu, izturību, ziedkopu, krāsas un smaržas daudzveidību. Peonijas četras dienas būs aplūkojamas arī Rīgas centrā, Latvijas Dabas muzejā, kur Rīgas Dārzkopības un biškopības biedrības pārstāvji atrādīs šarmantākos un krāšņākos ziedus no saviem dārziem. Izstādes atklāšana ceturtdien, 13. jūnijā, plkst. 11.00 Latvijas Dabas muzeja 2. stāva izstāžu zālē.

Peoniju dārza svētki 

Foto: publicitātes

15. un 16. jūnijā – peoniju dārzā “Ziedoņi” jau sesto reizi notiks “Peoniju dārza svētki”, lai pašā peoniju ziedēšanas plaukumā baudītu šo karalisko ziedu skaistumu un daudzveidību svētku noskaņā. Interesentiem būs iespēja aplūkot vienu no Latvijas lielākajām peoniju kolekcijām ar vairāk nekā 400 (!)  šķirņu un skaisti iekoptu daiļdārzu. 

MŪZIKA UN FESTIVĀLI

Festivāls “Zelta ritmi”

Foto: publicitātes

13. jūnijā, ceturto reizi pēc kārtas notiks īpaši vecākajai paaudzei veltītais festivāls “Zelta ritmi”. Tas norisināsies Esplanādes parkā, Rīgā, no plkst. 11.00 līdz 15.00. Gaidāms gan koncerts, kurā uzstāsies mūziķis Normunds Rutulis un vairāk nekā 200 senioru no visiem Latvijas novadiem, gan iedvesmojošas lekcijas, brīvdabas izrāde un radošo senioru darinājumu tirgus, gan arī citas aktivitātes. Šogad iedvesmas lekcijas pasniegs sabiedrībā zināmas personības, piemēram, radio balss Sandra Glāzupa, psihoterapeite Aina Poiša, savukārt TV diktore Velta Puriņa vadīs sarunu ar aktieriem. Ieeja pasākumā ir bez maksas.

Etnofestivāls Sviests

Foto: publicitātes

Sestdien, 15. jūnijā Valmiermuižas parkā jau trešo reizi etnofestivāls SVIESTS pulcēs latviešu māksliniekus, kuri atzinību guvuši kā pašu mājās, tā pasaulē. Visas dienas garumā norisināsies tirdziņš “Gardu muti” un dažādas aktivitātes bērniem un visai ģimenei, bet vakarā uz skatuves kāps iemīļoti mūziķi ar krāšņu un enerģisku etnomūzikas programmu.

"Sundays Blues Festival" uzstāsies Charles Burton

Kvalitatīvā un neparastā blūza koncertsērija "Sundays Blues Festival" turpinās ar enerģiskā Kalifornijas blūzmeņa Charles Burton koncertu Latvijas 1. rokkafejnīcā, Mārstaļu ielā 2/4, Vecrīgā. Tas notiks 16. jūnijā pulksten 19.00. Dziedātājs, ģitārists un komponists Charles Burton dzimis 1958. gadā Losandželosā un blūzu spēlē jau 45 gadus. Viņš allaž izcēlies ar enerģisku blūza un rhythm'n'blues pasniegšanas veidu, ko novērtējuši klausītāji gan Ziemeļamerikā, gan Eiropā. Čārlza ģitārspēles manieri mūzikas kritiķi pat salīdzinājuši ar spēlēšanos ar uguni. Ne velti viņa mūziķa moto ir: "Let's have some fun!"

25. Starptautiskais Senās mūzikas festivāls

Foto: publicitātes

13. jūlijā koncertdienu Rundāles pilī iesāks koncertuzvedums bērniem "Salātlapiņa" pēc brāļu Grimmu pasakas motīviem. Pl.16.00 Baltajā zālē notiks koncerts “Rietumeiropas baroka smalkumi pilī”. Senās mūzikas ansamblī “Paper Kite” apvienojušies pieci senās mūzikas lietpratēji, kas meistarību kaldinājuši izslavētās Eiropas augstskolās. Pl.18.00 Rundāles pils Zelta zālē Elīna Šimkus aicina izbaudīt romantisku vakaru, klausoties lordu un milēdiju iecienītākās 16. gadsimta angļu renesanses mūzikas skaņas. Pl.20.00 Baltajā zālē skanēs skaistākās Hendeļa un viņa laikabiedru ārijas samtaini siltā tembra - kontrtenora Sergeja Jēgera izpildījumā.  Pl. 22.00 Rundāles pils dārzā festivāla noslēgumā - Antonio Vivaldi vijolkoncertu cikls “Gadalaiki”. 

Lielvārdē tiks noskaidrota Latvijas sirdsdziesma

Foto: publicitātes

15. jūnijā Lielvārdē, Rembates parka brīvdabas estrādē otro reizi tiks noskaidrota Latvijas sirdsdziesma. Sirsnīgāko dziesmu izvēlēsies tikai Latvijas Televīzijas skatītāji un aptaujas koncertu vadīs iemīļotie raidījuma vadītāji – Velga Vitola un Guntis Skrastiņš. Finālā uzstāsies arī īpaši viesi, tostarp – maestro Raimonds Pauls. 

MĀKSLA, DZEJA UN TEĀTRIS

Festivālā "Dzeja bez robežām" 

Foto: publicitātes

No 14. līdz 16. jūnijam Kaņepes Kultūras centrā notiks starptautiska dzejas festivāla "Dzeja bez robežām" pasākumi – dzejas lasījumi, dzejnieku un mūziķu performances, kā arī literārās balvas pasniegšanas ceremonija. Festivālā šoreiz piedalīsies vairāk nekā 15 dzejnieki un mākslinieki no Latvijas, Krievijas, Baltkrievijas, Melnkalnes un Japānas. Dzejas lasījumos Kaņepes Kultūras centrā piedalīsies festivāla autori no Latvijas – Daina Sirmā, Katrīna Rudzīte, Aivars Madris un Kirils Ēcis. Autori no Baltkrievijas – Andrejs Hadanovičs, Uladzjs Ljankevičs, Voljga Gronska. Autori, kas pārstāv krievu valodu, – Semjons Haņins no Latvijas, Andrejs Seņ-Seņkovs, Natālija Saņņikova no Krievijas un Fjodors Svarovskis no Melnkalnes. Autors, kas pārstāv lībiešu valodu, – Valts Ernštreits. Pie atdzejojumiem strādājuši dzejnieki no Latvijas – Einārs Pelšs, Dmitrijs Kuzmins, Vasilijs Karasjovs.

Starptautiskais Performances mākslas festivāls Starptelpa

Foto: publicitātes

Līdz 16. jūnijam Rīgā notiks Starptautiskais Performances mākslas festivāls Starptelpa, kurā piedalīsies mākslinieki no 20 valstīm. Arī šogad starptautiskais Performances mākslas festivāls Starptelpa piedāvās bagātīgu programmu - gan izstādes, meistarklases un performances, gan diskusijas un izrādes, gan atklāšanas un noslēguma ballītes izsmalcināti mākslinieciskā gaisotnē. 

Skroderdienas Silmačos Intara Rešetina iestudējumā

Foto: publicitātes

15. jūnijā, Jelgavā notiks pirmais ielīgošanas pasākums ar latviešu visos laikos visvairāk skatīto izrādi - Skroderdienas Silmačos aktiera un režisora Intara Rešetina režijā, kuru piecās brīvdabas estrādēs Smiltenē, Jelgavā, Madonā, Talsos, Rēzeknē, kā arī Rīgas VEF kultūras pilī izspēlēs unikāls tautā iemīļotu aktieru un dziedātāju sastāvs. Skroderdienas Silmačos lomās iejutīsies: Vita Vārpiņa (Antonija), Mārtiņš Upenieks (Kārlēns), Aija Dzērve (Elīna), Kaspars Zāle (Pindaks), Sarmīte Rubule (Pindacīša), Ieva Florence (Ieviņa), Lidija Pupure (Bebene), Akvelīna Līvmane (Tomuļu māte), Ģirts Ķesteris (Dūdars), Marģers Eglinskis (Rūdis), Pēteris Gaudiņš (Ābrams Vulfsons), Aldis Siliņš (Joske), Lelde Dreimane (Zāra Goldbaum). Režisors - Intars Rešetins.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu